Γονατίζουν τα Πνευμονολογικά Τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων, παρατημένα από την κυβέρνηση, καθώς αναμετρώνται καθημερινά με την κοσμοσυρροή αρρώστων λόγω της έξαρσης των αναπνευστικών ιώσεων - Covid, γρίπης και συγκυτιακού ιού (RSV). Χάρη στην αυταπάρνηση των εργαζομένων τους -οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση αφού είναι πολύ λίγοι για πάρα πολλά περιστατικά- περιθάλπονται οι ασθενείς.
«Το μεγάλο πρόβλημα των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών είναι η πνευμονολογική εφημερία», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). «Τα Πνευμονολογικά Τμήματα είναι ελάχιστα και σηκώνουν τεράστιο βάρος. Ο φόρτος τους στα εναλλάξ εφημερεύοντα νοσοκομεία [«Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», Θριάσιο, Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Σισμανόγλειο, «Αγ. Ανάργυροι»] είναι τρομερός», μας λέει και προσθέτει: «Χρειάζονται ενίσχυση τα ήδη υπάρχοντα και να φτιαχτούν νέα Πνευμονολογικά Τμήματα».
Στη ναυαρχίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», η πληρότητα των δύο πνευμονολογικών κλινικών είναι 200-300%, λέει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Αθανασίου, ειδικευόμενος πνευμονολόγος. Την τελευταία τριετία, όπως περιγράφει, έχει αυξηθεί ο φόρτος εργασίας, την ώρα που οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και αναντίστοιχες των δομών και κυρίως του ανθρώπινου δυναμικού - ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν και άλλες πνευμονολογικές κλινικές σε άλλα νοσοκομεία, τονίζει.
Αυτό ακριβώς δεσμευόταν ότι θα κάνει η κυβέρνηση της Ν.Δ., διά στόματος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα. Η τελευταία «έκλεινε πνευμονολογικές κλινικές στο εξειδικευμένο “Σωτηρία” με την υπόσχεση ότι θα ανοίξουν αλλού, όπως στο ΚΑΤ, στο Ασκληπιείο Βούλας κ.λπ.», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η Μερόπη Μανταίου, πνευμονολόγος, διευθύντρια της 10ης Πνευμονολογικής Κλινικής, στο «Σωτηρία».
Σύμφωνα με την ίδια, οι πνευμονολογικές κλινικές έχουν μειωθεί στο μισό όχι μόνο στο «Σωτηρία», αλλά και σε άλλα νοσοκομεία, όπως είναι το Σισμανόγλειο, με μόνο τον «Ευαγγελισμό» και το «Αττικόν» να παραμένουν με δύο κλινικές, διότι διαθέτουν και πανεπιστημιακές.
Σήμερα το «Σωτηρία» δεν έχει περισσότερους από 30 ειδικευόμενους γιατρούς, όταν παλιά είχε 200. Η κ. Μανταίου, διευθύντρια πλέον, με 30 χρόνια υπηρεσίας στην πλάτη της, και «κάνω δουλειά ειδικευόμενου. Απαντάω στα τηλέφωνα, παίρνω αίματα! Γιατροί 55 ετών και πάνω κάνουμε τα πάντα γιατί έχουμε μόνο 2 ειδικευόμενους». Το μέλλον προδιαγράφεται ακόμα μελανότερο: «όταν οι νέοι γιατροί δεν κρατιούνται στο ΕΣΥ, θα αναγκαστούν να φύγουν στο εξωτερικό. Και όταν συνταξιοδοτηθεί το υπάρχον προσωπικό του ΕΣΥ, δεν θα υπάρχουν γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία», τονίζει.
Ο «Ευαγγελισμός» μπήκε στη γενική εφημερία της περασμένης Παρασκευής με 200% πληρότητα των κρεβατιών του Πνευμονολογικού Τμήματος, σύμφωνα με τον Ν. Αθανασίου. (Η δεύτερη Πνευμονολογική Κλινική είναι πανεπιστημιακή, συνδεδεμένη με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.) Τα κρεβάτια του Πνευμονολογικού Τμήματος είναι 18 και νοσηλεύονται 32 περιστατικά, μας λέει. Ούτε λόγος για αξιοπρεπή ωράρια εργασίας, «η εντατικοποίηση είναι τόσο μεγάλη, με ρεπό μηδαμινά. Εφημερεύουμε και δουλεύουμε και το 8ωρο της επόμενης μέρας. Επιπλέον, δεν είναι μόνο η γενική εφημερία κάθε 4 μέρες, είναι και η μικρή εφημερία -μέρα παρά μέρα- από τις 2.30 το μεσημέρι μέχρι το βράδυ. Ουσιαστικά είναι σαν να έχουμε κάθε μέρα γενική εφημερία».
Ενα ακόμα μείζον θέμα, σύμφωνα με τον Ν. Αθανασίου, είναι ότι στη γενική εφημερία το «Αττικόν» κλείνει το βράδυ και μένει το συνεφημερεύον νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μόνο του να φέρει σε πέρας τη νυχτερινή βάρδια - 8 το βράδυ με 8 το επόμενο πρωί. Λείπουν χέρια. «Στην πανδημία δεν έχουν γίνει ουσιαστικές προσλήψεις. Οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων στηρίξαμε τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, στηρίξαμε το ΕΣΥ. Οι παθογένειες όμως διατηρούνται και δεν βλέπουμε καμία στήριξη», λέει.
Αντί στήριξης οι διοικήσεις των νοσοκομείων, ακολουθώντας τις οδηγίες της Αριστοτέλους, πιέζουν να γίνεται γρήγορη διακίνηση των περιστατικών - δηλαδή να δίνονται εξιτήρια στους νοσηλευόμενους αρρώστους ώστε να εισάγονται νέοι ασθενείς. Στην κατεύθυνση δε της στήριξης των μεγαλοεπιχειρηματιών της υγείας η κυβέρνηση προωθεί τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα ειδικά γι’ αυτά τα περιστατικά που είναι προς εξιτήριο. Η λογική είναι η ίδια με αυτή της πανδημίας: Οι ιδιώτες θα παίρνουν τα περιστατικά αποθεραπείας τα οποία σε 1-2 μέρες θα έπαιρναν εξιτήριο.
«Μπορεί να διαλαλεί η κυβέρνηση τώρα και στη διάρκεια των πρώτων κυμάτων της επιδημίας Covid στη χώρα ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πάρει περιστατικά, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε: Η πανδημία απέδειξε ότι κανένα βαρύ περιστατικό δεν διακινήθηκε ποτέ σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Κανένας ιδιώτης δεν βοήθησε στην επιδημία, δεν έβαλε πλάτη. Αντίθετα, ήταν τραγελαφικό το πώς λειτούργησε ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας στην Covid», λέει ο Ν. Αθανασίου. Ο δημόσιος τομέας, οι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων, έδωσαν τη μάχη. Και τώρα, την ώρα της μεγάλης πληρότητας, όταν είναι ηλίου φαεινότερο ότι πρέπει να ανοίξουν -όχι να κλείνουν- και άλλες πνευμονολογικές κλινικές και σε άλλα νοσοκομεία, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα.
«Οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες», καταλήγουν οι έμπειροι γιατροί, «οι άρρωστοι έχουν δικαίωμα στη φροντίδα, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε άνοιγμα πνευμονολογικών κλινικών και μόνιμες προσλήψεις».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας