• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 7.6°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.7°C / 7.2°C
  6 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.3°C / 8.0°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.1°C / 1.6°C
  1 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.1°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.0°C / 3.8°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / -0.5°C
  3 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.8°C
  6 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.1°C / 6.9°C
  6 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  6 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  7 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  5 BF
  38%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 3.4°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.1°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 11.6°C
  6 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.7°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.6°C
  2 BF
  78%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λουκέτο στο Παιδοψυχιατρικό του «Τζανείου»

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση θέλει να το μεταφέρει στο «Αγία Βαρβάρα», ένα έρημο θεραπευτικό ίδρυμα γεμάτο σπιτάκια μέσα στα οποία κάποτε «έκρυβαν» χανσενικούς (λεπρούς) που δεν θυμίζει νοσοκομείο. ● Για υποβάθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων της ευρύτερης κοινωνίας του Πειραιά και των νησιών Αιγαίου κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο τμήμα.

Λουκέτο στο μοναδικό Παιδοψυχιατρικό Τμήμα που διαθέτει ο Πειραιάς και τα νησιά του Αιγαίου σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση. Η μονάδα, που βρίσκεται στο «Τζάνειο» (Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά), φροντίζει περισσότερα από 1.000 παιδιά και εφήβους 7-16 χρόνων και νοσηλεύει 50 παιδιά ετησίως.

Κι αυτό ενώ η κυβέρνηση διαφημίζει το ενδιαφέρον της για την ψυχική υγεία, εν γένει αλλά και συγκεκριμένα στον «τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων και τη διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας», νομοθετώντας πριν από λίγες ημέρες προγράμματα προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ σε συνεργασία με το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Γιατροί και νοσηλευτές ενημερώθηκαν για τον αιφνίδιο και αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου αποφάσισε να το διαλύσει. Τον περασμένο Ιούνιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εγκαινίασε στο Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» (το οποίο έκλεισε επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη κι έχει ανοίξει δύο φορές μέσα στην πανδημία μία πτέρυγά του για 2-3 μήνες κυρίως με δανεικό προσωπικό για λόγους εντυπωσιασμού) μονάδα Εφήβων που αφορά τις ηλικίες 14-18 ετών, με δωρεά του ιδρύματος «Αντώνιος & Ιωάννης Αγγελικούσης», που παραμένει μέχρι σήμερα αστελέχωτη!

Τώρα η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του «Τζανείου» στο «Αγία Βαρβάρα», ένα έρημο θεραπευτικό ίδρυμα γεμάτο σπιτάκια μέσα στα οποία κάποτε «έκρυβαν» χανσενικούς (λεπρούς) που δεν θυμίζει νοσοκομείο, όχι μόνο στερώντας το Τμήμα από τον Πειραιά, αλλά ρισκάροντας την επιστροφή στον εφιάλτη του ασύλου της Λέρου. Η κυβέρνηση μάλιστα στη λογική των «μπαλωμάτων» έστειλε πρόσφατα το λιγοστό επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό που προσέλαβε όταν άνοιξε δύο φορές μία πτέρυγα Covid στο «Αγία Βαρβάρα» για μία σύντομη εκπαίδευση στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του «Τζανείου».

«Αναρωτιόμαστε ποια η σκοπιμότητα της παραπάνω ενέργειας, που οδηγεί σε υποβάθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων της ευρύτερης κοινωνίας του Πειραιά και των νησιών Αιγαίου και μάλιστα σε εποχή πανδημίας που τα αιτήματα για ψυχολογική στήριξη αυξήθηκαν κατακόρυφα», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι στο τμήμα. «Θα υποβαθμιστεί», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» η διευθύντρια του τμήματος του «Τζανείου», Δήμητρα Κοττορού «θα χάσει η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και των νησιών του Αιγαίου και θα προωθηθεί εν έτει 2023 ένα τμήμα που τουλάχιστον θα λειτουργεί με ασυλιακούς όρους». Οπως τονίζει, το προσωπικό του «Αγία Βαρβάρα» δεν είναι εκπαιδευμένο για να στελεχώσει Παιδοψυχιατρικό Τμήμα.

Ακόμα ένα μείζον ζήτημα που θέτει το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του «Τζανείου» είναι ότι το «Αγία Βαρβάρα», καθώς δεν είναι ένα νοσοκομείο σε πλήρη λειτουργία, δεν διαθέτει ούτε Παιδιατρική, ούτε Παθολογική Κλινική που είναι σημαντικές στην ψυχιατρική νοσηλεία παιδιών και εφήβων. Και αντίστροφα όμως, εάν μετακινηθεί το Τμήμα, θα στερηθούν τις υπηρεσίες του εκτός από την Παιδιατρική και την Παθολογική Κλινική του «Τζανείου» και οι αντίστοιχες κλινικές του Γενικού Κρατικού Νίκαιας.

Επιπλέον, η νέα μονάδα στο «Αγία Βαρβάρα», όπως διαφημίζει η κυβέρνηση, θα αφορά τις ηλικίες 14-18 ετών, εγείροντας ερωτήματα γύρω από το τι θα απογίνουν τα μικρότερα παιδιά που φροντίζει το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του «Τζανείου». Την ίδια ώρα ένα φλέγον θέμα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του Τμήματος είναι η αθρόα προσέλευση όσο εισαγγελικών εντολών όσο και εντολών για πραγματογνωμοσύνη, των οποίων οι αρμόδιες εισαγγελικές υπηρεσίες αλλά και η ΓΑΔΑ απαιτούν άμεση και ταχεία διεκπεραίωση.

«Είμαστε μόνοι μας», μας λέει η Δ. Κοττορού. «Με δικά μας έξοδα, βάψαμε τα δωμάτια των παιδιών, βρήκαμε δωρητές και πήραμε έπιπλα. Δηλαδή κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι όχι μόνο με επιστημονική ευθύνη φροντισμένα τα παιδιά, αλλά και αισθητικά και υλικοτεχνικά».

! «Δεν υπάρχει απόφαση για τη μεταφορά του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του “Τζανείου” στο “Αγία Βαρβάρα”. Υπάρχει δική μου εισήγηση που έχει γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, αλλά εκκρεμεί η απόφαση», λέει στην «Εφ.Συν» ο Χρήστος Ροϊλός, διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Η Μονάδα Ψυχικής Υγείας Εφήβων του «Αγία Βαρβάρα» διαθέτει νοσηλευτές και 1 παιδοψυχίατρο, έχει προβλεφθεί προκήρυξη για τη στελέχωσή της, αλλά χρειάζεται αρκετός χρόνος μέχρι να στελεχωθεί πλήρως, προσθέτει. Σύμφωνα με τον ίδιο, στα μέσα του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του νέο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα στο Ασκληπιείο Βούλας, που θα μπορεί να υποδέχεται τα περιστατικά που τώρα κατευθύνονται στο «Τζάνειο», που με φιλοξενείται στον 5ο όροφο του νοσοκομείου χωρίς κατάλληλους χώρους. Η νέα μονάδα του «Αγία Βαρβάρα» είναι υπερσύγχρονη κτιριακά.

Υποδειγματικό το έργο του

Το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του «Τζανείου» ξεκίνησε τη λειτουργία το 1983 και αποτελεί υπόδειγμα καθώς εφαρμόζει τη συστημική προσέγγιση σε δημόσιο νοσοκομείο με διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις (Journal of Family Therapy, 20/1/2023, Kottorou et al.). Αποτελείται από πλήρη διεπιστημονική ομάδα (τρεις ειδικευμένους ψυχιάτρους παιδιών & εφήβων, δύο ψυχολόγους, η μία εκ των οποίων είναι και παιδαγωγός, μία εργοθεραπεύτρια, μία λογοθεραπεύτρια, μια κοινωνική λειτουργό και το νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Εσωτερικής Νοσηλείας).

Εχει βαρύ έργο αφού καλύπτει τα Εξωτερικά Ιατρεία, τη Μονάδα Εσωτερικής Νοσηλείας και τη Διασυνδετική Συμβουλευτική Υπηρεσία, η οποία παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε Παιδιατρικά Τμήματα τόσο στο «Τζάνειο» όσο και σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Στα Εξωτερικά Ιατρεία γίνονται διαγνωστικές εκτιμήσεις και θεραπευτικές αξιολογήσεις, οι οποίες απευθύνονται σε παιδιά βρεφικής, προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας έως τα 14 έτη. Επιπλέον το Τμήμα αντιμετωπίζει επείγοντα περιστατικά τις ημέρες γενικής εφημερίας του νοσοκομείου.

Η Μονάδα Εσωτερικής Νοσηλείας είναι η μοναδική που λειτουργεί στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια από το 2010. Εχει δύναμη 5 κλινών, με δυνατότητα νοσηλείας παιδιών και εφήβων έως 16 ετών, ενώ το Τμήμα παρέχει και μετανοσηλευτική φροντίδα για ένα εξάμηνο και οικογενειακή θεραπεία.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Η παιδιατρική περίθαλψη στην εντατική
Κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή χιλιάδων παιδιών από τις τεράστιες ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και τεχνολόγων στα τρία νοσοκομεία Παίδων της Αττικής.
Η παιδιατρική περίθαλψη στην εντατική
ΥΓΕΙΑ
Το Παίδων «Αγία Σοφία» ψυχορραγεί
Το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας αδυνατεί να πραγματοποιήσει τακτικά χειρουργεία επ' αόριστον λόγω ελλείψεων σε προσωπικό ● Ανάλογη κατάσταση και στα Γενικά Νοσοκομεία Κοζάνης και Νίκαιας.
Το Παίδων «Αγία Σοφία» ψυχορραγεί
ΥΓΕΙΑ
Το «Καραμανδάνειο» βάζει λουκέτο στις εφημερίες
Ο Δήμος Πατρέων διοργανώνει αύριο κινητοποίηση στις 19.30 στην πλατεία Γεωργίου και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ) καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.
Το «Καραμανδάνειο» βάζει λουκέτο στις εφημερίες
ΥΓΕΙΑ
Η τελευταία παιδίατρος «έκλεισε» την πόρτα
Αιφνίδια και «εν κρυπτώ» αποφάσισε η διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» να κλείσει την Γ΄ Παιδιατρική Κλινική, στο παράρτημα του νοσοκομείου της Καλλιθέας.
Η τελευταία παιδίατρος «έκλεισε» την πόρτα
ΥΓΕΙΑ
Φόβοι για λουκέτο στην ΩΡΛ κλινική του Παίδων Πεντέλης
Κραυγή αγωνίας απευθύνουν εκ νέου οι γονείς της βορειοανατολικής Αττικής προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το επικείμενο κλείσιμο της ΩΡΛ κλινικής του Παίδων Πεντέλης,που καλύπτει ολόκληρη την...
Φόβοι για λουκέτο στην ΩΡΛ κλινική του Παίδων Πεντέλης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας