• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 7.2°C / 13.1°C
    2 BF
    29%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 8.2°C / 12.6°C
    2 BF
    29%
  • Πάτρα
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 9.8°C / 12.1°C
    3 BF
    45%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    7°C 6.9°C / 6.9°C
    1 BF
    36%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    6°C 5.9°C / 5.9°C
    2 BF
    56%
  • Βέροια
    Αραιές νεφώσεις
    9°C 9.4°C / 10.0°C
    2 BF
    40%
  • Κοζάνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    6°C 6.4°C / 6.4°C
    2 BF
    24%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    6°C 6.3°C / 6.3°C
    1 BF
    56%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    9°C 8.3°C / 10.8°C
    4 BF
    53%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    8°C 6.2°C / 7.9°C
    3 BF
    42%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    9°C 9.4°C / 9.8°C
    0 BF
    49%
  • Σκόπελος
    Αραιές νεφώσεις
    8°C 8.5°C / 8.5°C
    2 BF
    40%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    10°C 9.9°C / 9.9°C
    2 BF
    62%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    8°C 7.8°C / 7.9°C
    2 BF
    46%
  • Λαμία
    Αραιές νεφώσεις
    11°C 6.5°C / 10.6°C
    1 BF
    51%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    10°C 10.4°C / 11.8°C
    5 BF
    31%
  • Χαλκίδα
    Αυξημένες νεφώσεις
    9°C 8.3°C / 12.2°C
    2 BF
    33%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    9°C 9.3°C / 9.3°C
    3 BF
    46%
  • Κατερίνη
    Αραιές νεφώσεις
    13°C 12.7°C / 12.7°C
    1 BF
    43%
  • Καστοριά
    Σποραδικές νεφώσεις
    3°C 2.8°C / 2.8°C
    2 BF
    51%

ΕΟΔΥ: Σαρώνουν οι ιοί του αναπνευστικού φέτος το χειμώνα

  • A-
  • A+

Αυξημένη εμφανίζεται η διασπορά της εποχικής γρίπης και της αναπνευστικής λοίμωξης RSV στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο ΕΟΔΥ, τη στιγμή που η Covid-19 εξακολουθεί να κυκλοφορεί σταθερά στην κοινότητα, με αποτέλεσμα να συνυπάρχουν και να απειλούν την κοινότητα διαφορετικές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια που ο κορονοϊός στη χώρα μας δεν παρουσιάζει έξαρση κατά την περίοδο του φθνιπώρου και του περάσματος στο χειμώνα. Αντίθετα, σημειώνεται αύξηση των λοιπών αναπνευστυικών λοιμώξεων, αναφέρει ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ.

Όπως σημείωσε, ο ΕΟΔΥ σύντομα θα περάσει σε ένα σύστημα ενιαίας επιτήρησης των αναπνευστικών ιών, δηλαδή θα υπάρχει μια ενιαία έκθεση για όλους τους ιούς του αναπνευστικού.

Σημαντική αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού τις τελευταίες 5 βδομάδες

Γενικά για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως προκύπτει από το Δίκτυο Παρατηρητών Νοσηρότητας της ΠΦΥ, «έχουμε σημαντική αύξηση τις τελευταίες πέντε εβδομάδες που είναι πιο σημαντική στα παιδιά», αναφέρει ο κ. Παρασκευής.

Αυτά τα περιστατικά περιλαμβάνουν όλες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και το σύστημα εργαστηριακής επιτήρησης «μας έχει δείξει ότι έχουμε αύξηση και στη γρίπη και από δειγματοληψίες φαίνεται ότι παρόμοια εικόνα ισχύει και για τον ιό RSV». Ο κ. Παρασκευής προσθέτει ότι τα ποσοστά των ανθρώπων με γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση, με μεγαλύτερη στις ηλικίες 0-14 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η αύξηση του ποσοστού θετικότητας περιστατικών γρίπης αφορά στο 35% των ατόμων με συμπτώματα και κυρίαρχος είναι ο υπότυπος Η3Ν2. Ο κ. Παρασκευής εξηγεί ότι αυτές οι λοιμώξεις είναι πιο συχνές στα παιδιά, αλλά κατά κανόνα νοσούν ήπια. Το ελαφρώς παράδοξο φέτος, συμπληρώνει, είναι το γεγονός ότι εμφανίστηκαν νωρίτερα από το αναμενόμενο κάτι που συμβαίνει παγκοσμίως και συνέβη και στο νότιο ημισφαίριο που η χειμερινή περίοδος προηγήθηκε.

Μέτρα προστασίας και self test για το γιορτινό τραπέζι

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή οι λοιμώξεις αυτές μπορούν να γίνουν επικίνδυνες και να προκαλέσουν σοβαρή νόσο σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άτομα που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα. Σε αυτά τα άτομα συστήνεται ο εμβολιασμός και η τήρηση των γνωστών μέτρων προστασίας που συστήνονται και για τον κορονοϊό, όπως η μάσκα, η αποφυγή συγχρωτισμού, η καραντίνα εάν εμφανιστούν συμπτώματα και η αποφυγή οποιασδήποτε επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Τις μέρες μάλιστα των γιορτών που υπάρχει μεγαλύτερη χαλάρωση, μεγαλύτερος συγχρωτισμός και αντικειμενικά αυξημένη συγκέντρωση μελών της οικογένειας, μεταξύ των οποίων και ηλικιωμένοι, για το γιορτινό τραπέζι, συστήνεται η διενέργεια self test ή πλήρης αποφυγή της επαφής με ευπαθείς ομάδες σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.

Στρεπτόκοκκος και MERS

Σχετικά με την έξαρση περιστατικών στρεπτόκοκκου στη Βρετανία ο κ. Παρασκευής αναφέρει, ότι με δεδομένο ότι αυτή την περίοδο υπάρχει αύξηση περιστατικών, σε ένα πολύ μικρό ποσοστό εμφανίζονται σοβαρά συμπτώματα ή σοβαρή νόσηση. Ξεκαθαρίζει ότι στην Ελλάδα δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα και σημειώνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για κάποιο νέο στέλεχος ή νέο υπότυπο.

Για τον ιό MERS ή (γρίπη της καμήλας), με αφορμή δημοσιεύματα για υγειονομικούς φόβους στην Ευρώπη περί μεταφοράς του ιού από ποδοσφαιρόφιλους που παρακολουθούν το Μουντιάλ στο Κατάρ, ο Καθηγητής σημείωσε: «Είναι γνωστός ο ιός MERS, έχει εμφανιστεί στο παρελθόν. Ίσως υπάρξουν κάποια περαστικά στην Ευρώπη, δεν είναι κάτι όμως το οποίο μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη διασπορά, δεν μεταδίδεται εύκολα, αλλά δεν σημαίνει ότι ειδικά οι ταξιδιώτες ή όσοι είχαν επαφή με ταξιδιώτες από εκεί δεν θα πρέπει να είναι προσεκτικοί»

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Σε σταθερά επίπεδα οι λοιμώξεις του αναπνευστικού
Μειώθηκαν οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία, αυξήθηκαν οι διασωληνώσεις. Ογδόντα εννέα ασθενείς έχασαν τη ζωή τους την εβδομαδα 25 Φεβρουαρίου - 8 Μαρτίου.
Σε σταθερά επίπεδα οι λοιμώξεις του αναπνευστικού
ΥΓΕΙΑ
ΕΟΔΥ: Υποχώρηση εβδομαδιαίων κρουσμάτων, εκτόξευση θανάτων και διασωληνώσεων
Οι ασθενείς με Covid-19 που έχασαν τη ζωή τους την εβδομάδα 12-18 Δεκεμβρίου ήταν 165, με ημερήσιο μέσο όρο τους 24 θανάτους. Ο ΕΟΔΥ κατέγραψε ακόμη 47.497 νέα κρούσματα.
ΕΟΔΥ: Υποχώρηση εβδομαδιαίων κρουσμάτων, εκτόξευση θανάτων και διασωληνώσεων
ΥΓΕΙΑ
Αποφασίστηκε το πρωτόκολλο επιστροφής ανεμβολίαστων διοικητικών και νοσηλευτών
Την επιστροφή των ανεμβολίαστων διοικητικών υπαλλήλων, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού με δύο τεστ και μάσκα υψηλής προστασίας εισηγήθηκε στο Υπουργείο Υγείας η Επιστροφή Εμπειρογνωμώνων.
Αποφασίστηκε το πρωτόκολλο επιστροφής ανεμβολίαστων διοικητικών και νοσηλευτών
ΥΓΕΙΑ
Με άνοδο κρουσμάτων και πτώση στους θανάτους Covid μπήκε ο Νοέμβριος
Η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ (31 Οκτωβρίου - 6 Νοεμβρίου 2022) κατέγραψε 61.139 κρούσματα, 139 θανάτους και 89 διασωληνώσεις.
Με άνοδο κρουσμάτων και πτώση στους θανάτους Covid μπήκε ο Νοέμβριος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας