Την ώρα που οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία απεργούν ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των ιδιωτικοποιήσεων, των αυξημένων πληρωμών, της εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας, η κυβέρνηση συνεχίζει να δουλεύει το «σχέδιο για το νέο ΕΣΥ» με κεντρικό στόχο την άλωση του δημόσιου χαρακτήρα του. Σε μια χώρα που διαθέτει ένα σύστημα υγείας που στέκεται όρθιο χάρη στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων του, ο υπουργός Υγείας ανέλυσε πτυχές του κυβερνητικού σχεδίου για τη διάλυση της δημόσιας υγείας με συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κατάργηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό!
Οπως ξεκαθάρισε ο Θάνος Πλεύρης, γίνονται προσπάθειες «να φύγει ο κρατικός προϋπολογισμός» και τα νοσοκομεία να χρηματοδοτούνται από τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ. Με το πρόγραμμα για την Υγεία η Ν.Δ. ελαχιστοποιεί τις υποχρεώσεις του κράτους, θέτοντας υπό αμφισβήτηση ακόμα και τη μείζονα, αυτή της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων. Οταν η κρατική χρηματοδότηση είναι γνωστό, χρόνια τώρα, πως δεν φτάνει για να καλυφθούν οι ετήσιες ανάγκες των νοσοκομείων και εγκρίνεται -κάθε χρόνο- έκτακτη επιχορήγηση τον χειμώνα προκειμένου να «βγει» κουτσά-στραβά η χρονιά.
Τα νοσήλια του ΕΟΠΥΥ και τα απογευματινά ιατρεία μαζί θα έπρεπε να γνωρίζει ο υπουργός ότι δεν φτάνουν για να καλύψουν τα έξοδα. Επομένως, από πού θα καλύπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων στο ΕΣΥ; Τι θα συμβαίνει όταν ένα νοσοκομείο δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδά του; Θα κλείνει; Θα απολύει εργαζόμενους; Θα ζητάει από τους πολίτες να πληρώσουν πάλι; Οι ασφαλιστικές εισφορές για την περίθαλψη που πληρώνει ο λαός πού θα πηγαίνουν;
Επιπλέον, αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάργηση της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, μεγάλο μέρος της οποίας πηγαίνει στη μισθοδοσία των υγειονομικών, θα αλλάξει αυτομάτως και η εργασιακή σχέση των υγειονομικών. Πώς θα παραμείνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης οι υγειονομικοί όταν ο εργοδότης τους θα είναι τα νοσοκομεία και όχι το κράτος; Κι αν δεν έχει να τους πληρώσει το νοσοκομείο, τι θα ακολουθεί; Απολύσεις; Θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα το οποίο θα μεταφραστεί σε ελλείψεις στα νοσοκομεία -υποδομών και εργαζομένων-, αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των υγειονομικών, απολύσεις.
Ο Θάνος Πλεύρης μίλησε -κατά την έναρξη των εργασιών του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022- και για δήθεν δημιουργία «ισχυρών δομών που θα παρέχουν υπηρεσίες και άλλων που θα αλλάξουν χαρακτήρα» και ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή του σχεδίου θα ξεκινήσει το 2023 από την 7η υγειονομική περιφέρεια της Κρήτης. Δεν μπορεί η Κρήτη να έχει 8 νοσοκομεία από τα οποία τα 4 να βρίσκονται στο Λασίθι, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «όσα χειρουργεία γίνονται στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, άλλα τόσα γίνονται στα άλλα τρία νοσοκομεία του νομού και τελικά πηγαίνουν στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου».
Από τα νοσοκομεία συνεχίζονται οι κραυγές αγωνίας των υγειονομικών. Ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» απήργησαν χθες οι εργαζόμενοι, που πραγματοποίησαν πορεία από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Οικονομικών, διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, αυξήσεις στους μισθούς, ένταξη στα ΒΑΕ, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Την απεργιακή κινητοποίηση έχει στηρίξει με απόφαση του 38ου Συνεδρίου της και η ΑΔΕΔΥ.
Στην Αθήνα, σωματεία εργαζομένων σε μια σειρά νοσοκομεία, καθώς και η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων στην Υγεία πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, με την πολιτική ηγεσία ωστόσο να αρνείται να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους. Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Οικονομικών όπου οι εργαζόμενοι απαίτησαν «Οχι επιδοτήσεις στους κεφαλαιούχους, μονιμοποιήστε τους συμβασιούχους», «Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός», ξεκαθάρισαν και διεκδίκησαν «Αυξήσεις, προσλήψεις, ανθυγιεινό, δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό». Τέλος, κάλεσαν σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου και σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις, ακόμα και μέσα στις γιορτές, για το ζήτημα των συμβασιούχων.
«Αιτία πολέμου» χαρακτήρισε τον πρόσφατο νόμο που ενισχύει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο» και στηλίτευσε την πολιτική των συγχωνεύσεων και του κλεισίματος μονάδων Υγείας και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Ο Μανώλης Βαρδαβάκης κατήγγειλε τον προϋπολογισμό που διατηρεί τους πετσοκομμένους μισθούς και το «μαρτύριο της σταγόνας» που συνεχίζεται για χιλιάδες εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους λήγουν στο τέλος του έτους. «Στο σύστημα στο οποίο ζούμε η Υγεία είναι κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και ταυτόχρονα πηγή κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους», κατέδειξε.
Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΚΑΤ, Βούλα Πάκου, κατήγγειλε ότι υπάρχουν 300 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών και 150 κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο, υπογραμμίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις της υποστελέχωσης στη νοσηλεία, στα χειρουργεία, στην περίθαλψη των ασθενών, την ώρα που, όπως είπε, 150 συμβασιούχοι παραμένουν «όμηροι» χωρίς σταθερή δουλειά. «Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συνεχίσουμε τον αγώνα για άμεσες προσλήψεις, για να μείνουν στα χαρτιά τα άθλια νομοθετήματα», επισήμανε.
«Υποκριτικά μας είπαν ήρωες στην πανδημία και τώρα βλέπουμε τι μας περιμένει», σημείωσε ο Τάσος Αντωνόπουλος, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στο «Λαϊκό», καταγγέλλοντας την «ταφόπλακα» που θέλει να βάλει η κυβέρνηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας με τον νέο νόμο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας