• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 6.9°C
  3 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 5.7°C
  5 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 4.4°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.1°C / -0.1°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 0.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.0°C / 4.4°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.6°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.0°C / -1.0°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.3°C
  5 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 6.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.7°C
  5 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  6 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.1°C / 3.4°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.5°C / 3.9°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 7.1°C
  3 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -1.7°C / 4.4°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.1°C / 5.7°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.0°C / -1.0°C
  2 BF
  64%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξαγγελίες απουσία ιατρού...

 • A-
 • A+
Ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε χθες, Παγκόσμια Ημέρα AIDS, τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και ανακοίνωσε υπουργική απόφαση που καταργεί τον αποκλεισμό των οροθετικών ζευγαριών από την αναδοχή και την υιοθεσία και διευκολύνει τη διάθεση αντιιικών αντιρετροϊκών φαρμάκων για την πρόληψη, ενώ συστήνει Εθνικό Μητρώο Ασθενών με HIV. Εντύπωση προκάλεσε ότι στην εκδήλωση δεν υπήρχε γιατρός που ασχολείται με τον ιό ● Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η καθ’ ύλην επιστημονικά αρμόδια Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS δεν ρωτήθηκε για το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης και των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε χθες, Παγκόσμια Ημέρα AIDS, να ανακοινώσει υπουργική απόφαση που καταργεί τον αποκλεισμό των οροθετικών ζευγαριών από την αναδοχή και την υιοθεσία και διευκολύνει τη διάθεση αντιιικών αντιρετροϊκών φαρμάκων για την πρόληψη (PrEP), ενώ συστήνει Εθνικό Μητρώο Ασθενών με HIV, στο οποίο θα καταγράφονται όλοι οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με HIV ή λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας.

Από τα γραφεία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», του μοναδικού σχετικού φορέα της χώρας, ο Κ. Μητσοτάκης προχώρησε στις ανακοινώσεις και συζήτησε με μέλη του συλλόγου για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με τη ρητή απαγόρευση των διακρίσεων στον χώρο της εργασίας για τα άτομα που ζουν με HIV και την υιοθέτηση της PrEP, ενώ άκουσε άτομα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως χρήστες και χρήστριες ουσιών, άτομα που εργάζονται στον τομέα παροχής υπηρεσιών σεξ και πρόσφυγες, που διηγήθηκαν την καθημερινότητά τους με τον HIV.

Προβληματίζει ωστόσο το γεγονός ότι στην εκδήλωση δεν παρίστατο γιατρός που ασχολείται με τον HIV, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» η καθ’ ύλην επιστημονικά αρμόδια Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS δεν ρωτήθηκε για το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης και των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, ο οποίος κατά τα άλλα αναφέρθηκε στην «πρόοδο της επιστήμης».

«Είχα ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα από την εποχή που σας είχα επισκεφτεί ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης. Θεωρούσα ότι έχουμε πραγματικά τη δυνατότητα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να κάνουμε και εδώ μια σειρά από κινήσεις που να μπορέσουν να αυξήσουν, όπως λέτε, την ορατότητα του τι σημαίνει κανείς σήμερα να ζει με τον ιό. Κυρίως να αντιμετωπίσει τις προκαταλήψεις και το στίγμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Θυμίζουμε πάντως πως η κυβέρνηση έβαλε λουκέτο στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης του «Ελενα Βενιζέλου» που λειτουργούσε άτυπα από τις αρχές του 2011, και τυπικά από το 2013, έχοντας ξεγεννήσει με ασφάλεια από οροθετικές μητέρες 110 μωρά χωρίς HIV. Ο πρωθυπουργός άκουσε την απορία μιας οροθετικής γυναίκας, της Δήμητρας: «Πώς μπορώ να γίνω μαμά όταν δεν υπάρχει μονάδα που να με δέχεται λόγω οροθετικότητας;», ενώ τον ευχαρίστησε που «με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του νόμου εξωσωματικής μπορούμε κι εμείς που ζούμε με HIV να κάνουμε παιδάκι».

Οσο για την εξαγγελία για δημιουργία μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τράπεζας κρυοσυντήρησης για ασθενείς με HIV στο «Αττικόν», έχει προβλεφθεί με νόμο το καλοκαίρι και ακόμα δεν έχει υπάρξει πρόοδος, καθώς μάλιστα δεν λειτουργεί μονάδα του νοσοκομείου ούτε για τις υπόλοιπες γυναίκες.

Τέλος, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με HIV είναι το μόνο εύκολο να δημιουργηθεί, αφού προηγηθεί η θετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Στενάζει στις εφημερίες το ΕΣΥ
Η τραγική υποστελέχωση δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για τους ασθενείς και μια απερίγραπτη καθημερινότητα για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.
Στενάζει στις εφημερίες το ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Εμφραγμα στα αποψιλωμένα νοσοκομεία
Οι επιστήμονες προειδοποιούσαν από το φθινόπωρο για την έλευση της πολυδημίας, με τους επιτελείς της κυβέρνησης να κωφεύουν κατά την προσφιλή τους τακτική.
Εμφραγμα στα αποψιλωμένα νοσοκομεία
ΥΓΕΙΑ
Ο αφανισμός του ΕΣΥ σε συνέχειες
Την ώρα που οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία απεργούν ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των ιδιωτικοποιήσεων, η κυβέρνηση συνεχίζει να δουλεύει το «σχέδιο για το νέο ΕΣΥ» με κεντρικό στόχο την άλωση του δημόσιου χαρακτήρα...
Ο αφανισμός του ΕΣΥ σε συνέχειες
ΥΓΕΙΑ
Κινητοποιήσεις σήμερα από τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των ιδιωτικοποιήσεων, των αυξημένων πληρωμών, της εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας.
Κινητοποιήσεις σήμερα από τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Βροντερό «όχι» στο νομοσχέδιο-έκτρωμα
Οι υγειονομικοί και το συνδικαλιστικό κίνημα διαδήλωσαν χτες έξω από τη Βουλή την αντίθεσή τους με την κατεδάφιση του ΕΣΥ που προωθεί η κυβέρνηση.
Βροντερό «όχι» στο νομοσχέδιο-έκτρωμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας