• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 20.9°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 20.0°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 13.8°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.6°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.6°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 18.8°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.4°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 17.8°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 20.0°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.7°C / 17.2°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  0 BF
  90%

φωτογραφία αρχείου

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Μπαράζ κινητοποιήσεων από γιατρούς για το νομοσχέδιο «οδοστρωτήρα»

 • A-
 • A+

Σε σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας προχωρούν την ερχόμενη εβδομάδα οι ενώσεις ιατρών όλης της χώρας προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο εκτρωματικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε νύχτα στη Βουλή και ξηλώνει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Απέναντι στο νομοσχέδιο τάσσεται σύσσωμη η ιατρική κοινότητα, ακόμα και τα γαλάζια προεδρεία των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Οι κινητοποιήσεις

 • Δευτέρα 28/11 μέρα ακρόασης των φορέων στη Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής: 24ωρη παναττική απεργία και συγκέντρωση στις 12:30 μ.μ στη Βουλή. Στην περιφέρεια, απεργιακές κινητοποιήσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ενώσεων.
 • Τρίτη 29/11: 24ωρη παναττική απεργία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.
 • Πέμπτη 1/12 μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής: 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ. Στην Αθήνα συγκέντρωση στη 1:00 μ.μ στη Βουλή.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εργαζόμενοι συνολικά στα δημόσια νοσοκομεία. Η ΠΟΕΔΗΝ προκήρυξε τετράωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 28/11/2022 11 π.μ.- 3 μ.μ. και συγκέντρωση 12 το μεσημέρι στη Βουλή καθώς στάση εργασίας από 11 π.μ. έως 3 μ.μ. και συγκέντρωση στις 12.00 στη Βουλή, την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Επίσης αναφέρει ότι «Θα ζητήσουμε συνάντηση με όλα τα κόμματα προκειμένου να μην περάσει το Νομοσχέδιο».

Συλλογική απόρριψη

Η ΟΕΝΓΕ, που στο μεταξύ συγκεντρώνει υπογραφές για την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, καταγγέλλει πως  η λέξη «εκβιασμός» είναι αυτή που περιγράφει το νομοσχέδιο. 
Μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει: «Εκβιάζονται οι ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το κατακρεουργημένο εισόδημά τους για την υγεία τους. Διαφορετικά θα καταδικάζονται σε πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές για μία εξέταση, ένα χειρουργείο, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους. Και αυτό έχουν το θράσος να το παρουσιάζουν σαν ελευθερία επιλογών. 

Έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι δίνουν την επιλογή σε όσους «το επιθυμούν» και «δεν τσιγκουνεύονται να πληρώσουν για την υγεία τους» να το κάνουν. Αυτό είπε στη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ ο εισηγητής του νομοσχεδίου από την πλευρά τους κυβερνώντος κόμματος.
Εκβιάζονται οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, αν και εφόσον «θέλουν» να ενισχύσουν το εισόδημά τους, να βγουν στην πιάτσα της αγοράς και να χρησιμοποιούν σαν δεξαμενή πελατείας τα δημόσια νοσοκομεία. 

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής για το ιατρικό μισθολόγιο είναι η απροκάλυπτη ομολογία αυτού  που ήδη ξέραμε. Ότι δεν είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν ούτε στο ελάχιστο την περίφημη «δημοσιονομική σταθερότητα», απαραίτητος όρος για να συνεχίσουν την τρελή τροχιά τα κέρδη των λίγων». 

Όπως αναφέρει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), «πρόκειται για νομοσχέδιο -τομή που ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας». 

Η ΕΙΝΑΠ προσθέτει ότι «η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα...» Η ΕΙΝΑΠ, καταλήγει ότι «οι αλλαγές αυτές συνιστούν ταυτόχρονα, ανατροπή και ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων».

Απέναντι και ο ΙΣΑ

Την αντίθεσή του σε ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εκφράζει και ο ΙΣΑ, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑΠ.

«Το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας, μετά από τη μακροχρόνια οικονομική ασφυξία και τη δοκιμασία της τρίχρονης πανδημίας, παρουσιάζει πολλά και σοβαρά προβλήματα», αναφέρει, με κυριότερα τα εξής: οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, το μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ που προσβάλλει την αξιοπρέπειά τους και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει καν την επιστημονική τους επάρκεια, οι οργανωτικές λειτουργικές και διοικητικές αδυναμίες.

Το νομοσχέδιο, αναφέρει ο ΙΣΑ, «αλλάζει τον βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας που είναι η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στις δομές υγείας. Οδηγεί σε περιορισμό της τακτικής λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας και περαιτέρω αύξηση του ιδιωτικού έργου στην υγεία». Επιπλέον, αναφέρει, θα έχει αποτέλεσμα τη μετανάστευση των νέων γιατρών, αφού δεν θα ικανοποιούν ούτε τις βιοποριστικές τους ανάγκες, ούτε την ουσιαστική εκπαίδευση τους.

Η σκοπιμότητα του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, είναι ότι «επιχειρείται οι καλύτερες αποδοχές που δικαιούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί να προκύψουν από την περαιτέρω υπερεργασία του γιατρού και από την επιβάρυνση του ασθενή». Διεκδικεί αύξηση της χρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας από την Πολιτεία, αναφέροντας ότι χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων δεν μπορούν να γίνουν ουσιαστικές βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις.

Ο ΙΣΑ καλεί την κυβέρνηση «να παγώσει τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου και να ξεκινήσει διαβούλευση με τους φορείς προκειμένου να βελτιωθούν οι όποιες διατάξεις είναι στη θετική κατεύθυνση και να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα οδηγήσει σε μια πραγματική μεταρρύθμιση προς όφελος του ασθενή, των γιατρών και της δημόσιας υγείας».

Σύγκρουση και στη Βουλή

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα υπερασπίστηκε το επίμαχο νομοσχέδιο και ιδιαιτέρως τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να παρέχουν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, καθώς βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης ημέρας επεξεργασίας του νομοσχεδίου από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Στόχος του ΕΣΥ δεν είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών. Στόχος του ΕΣΥ είναι οι ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλους τους ασθενείς, και να έχουμε νοσοκομεία με γιατρούς που είναι ευχαριστημένοι από τον τρόπο που δουλεύουν και από το πως δουλεύουν» είπε.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης η κα Γκάγκα είπε ότι ήδη υπάρχει σημαντικός τομέας ιδιωτικής υγείας, ενώ στο ΕΣΥ, ήδη λειτουργούν απογευματινά ιατρεία, στα οποία πληρώνουν οι ασθενείς, «και πάρα πολλοί ασθενείς επιλέγουν να το κάνουν αυτό. Κάποιος λόγος υπάρχει. Όχι γιατί δεν έχουμε πρωινό ιατρείο». 

Σημείωσε ότι το 2012, επί υπουργίας Λοβέρδου δόθηκε η δυνατότητα να γίνεται σύμβαση με μπλοκάκι με ιδιώτες, και ότι αυτές οι συμβάσεις χρησιμοποιήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Άρα, ιδιώτες γιατρούς που παράλληλα διατηρούσαν ιδιωτικό ιατρείο είχαμε στο ΕΣΥ όλα αυτά τα χρόνια». Επέκρινε, δε, τους αντιπολιτευόμενους εισηγητές λέγοντας: Λέτε «ότι εάν επιτρέψουμε πιο ελαστικές σχέσεις, πιο ελεύθερες σχέσεις, όλοι οι γιατροί θα κάνουν άγρα πελατείας και δεν θα κάνουν τη δουλειά τους, και θα στέλνουν τους ασθενείς στα ιδιωτικά ιατρεία. Αυτό δεν είναι ανεντιμότητα;»

Για ριζική ανατροπή στο θεσμικό πλαίσιο που οικοδομήθηκε με τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ και για δημιουργία συνθηκών διοχέτευσης πελατείας στον ιδιωτικό τομέα, και ειδικότερα στους επιχειρηματίες Υγείας, έκανε λόγο ο εισηγητής της μειοψηφίας Ανδρέας Ξανθός. «Στόχος της κυβέρνησης», σημείωσε, «είναι η απαξίωση της δημόσιας περίθαλψης και η παθητική ιδιωτικοποίηση, με αύξηση του κόστους για τον πολίτη. Τόνισε, δε, ότι η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σταδιακά και με μεθοδικό τρόπο, από το να έχουμε γιατρούς-δημόσιους λειτουργούς, που είναι αποκλειστικά στο ΕΣΥ, και αφοσιωμένοι στη δωρεάν περίθαλψη χωρίς οικονομική συναλλαγή, σε γιατρούς πολλαπλών ταχυτήτων αλλά και σε ασθενείς πολλαπλών ταχυτήτων, οι οποίοι θα δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στη συρρικνούμενη δωρεάν πρωινή περίθαλψη και σε ασθενείς που θα εξαναγκάζονται σε επιπλέον πληρωμές».

Ο κ. Ξανθός, υποστήριξε ότι οδηγούμαστε σε αποδόμηση του πυρήνα του ΕΣΥ και σε επιστροφή στη προηγούμενη εποχή που περίθαλψη είχαν όσοι είχαν χρήματα ή και πολιτικό μέσο για να εισαχθούν στα κρατικά νοσοκομεία.

Όσο για την επίμαχη διάταξη, είπε ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο, ένας γιατρός του ΕΣΥ, να ανταποκριθεί στα πρωινά ιατρεία, στα δύο απογευματινά ιατρεία την βδομάδα και στις εφημερίες στο δημόσιο Σύστημα Υγείας και μετά να πηγαίνει άλλες δύο φορές την εβδομάδα να δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα.

Ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Φραγγίδης είπε ότι το νομοσχέδιο μας πηγαίνει σε παλαιότερες εποχές που πρόσβαση στην περίθαλψη είχαν οι έχοντες χρήματα ή "μπάρμπα στην Κορώνη". Γιατί δεν αποσύρετε το άρθρο 10, που προβλέπει την απασχόληση γιατρών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, ρώτησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο κ. Φραγγίδης. Τόνισε μάλιστα ότι η ανεπαρκής χρηματοδότηση του ΕΣΥ και οι χαμηλοί μισθοί των γιατρών αποτελούν πολιτική της κυβέρνησης, ώστε να οδηγηθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Το νομοσχέδιο, τόνισε ο κ. Φραγγίδης, τροποποιεί τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και αλλάζει τη θεμελιώδη φιλοσοφία του ΕΣΥ, να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες. Επισήμανε μάλιστα ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης κατάφερε να τοποθετήσει απέναντί της το σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών και των ιατρικών συλλόγων.

Αντιδραστικό έκτρωμα που έχει απορριφθεί από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους φορείς του λαϊκού κινήματος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους και ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου είπε ο κ. Λαμπρούλης: Η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών, των νοσηλευτών και του διοικητικού προσωπικού, στέλνουν μήνυμα ότι δεν θα αφήσουν τους ασθενείς να γίνουν βορά στα κοράκια της ιδιωτικής υγείας, δεν θα τους αφήσουν ανυπεράσπιστους στην ώρα ανάγκης, και δεν θα δεχθούν να ενισχύσουν το εισόδημά τους από το υστέρημα του λαού, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Για ιδεοληπτικό νομοσχέδιο που προκαλεί εντονότατες αντιδράσεις, τόσο στους πολίτες όσο και στους εμπλεκόμενους φορείς, έκανε λόγο η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τα προβλήματα της δημόσιας υγείας, που η ίδια δημιουργεί, για να οδηγήσει την Υγεία σε εμπορευματοποίηση, σε βάρος γιατρών και ασθενών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Έξω από τη Βουλή η μάχη των υγειονομικών ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για το ΕΣΥ
Στο δρόμο οι υγειονομικοί της χώρας με στόχο να εκφράσουν την έντονη αντίδραση της πλειονότητας των εργαζόμενων του κλάδου και να μπλοκάρουν το νομοσχέδιο-ταφόπλακα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Έξω από τη Βουλή η μάχη των υγειονομικών ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για το ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Τελική αναμέτρηση με το νομοσχέδιο-νεκροθάφτη της δημόσιας περίθαλψης
Κορυφώνεται με 24ωρη πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη η «μητέρα των μαχών» για την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης.
Τελική αναμέτρηση με το νομοσχέδιο-νεκροθάφτη της δημόσιας περίθαλψης
ΥΓΕΙΑ
Πανυγειονομική 24ωρη απεργία την Πέμπτη για την ενίσχυση του ΕΣΥ
Υγειονομικοί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων κρεμάνε τις ποδιές τους και ξαναβγαίνουν στο δρόμο για να απαιτήσουν να μπει ένα τέλος στη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποτίμησης της δημόσιας...
Πανυγειονομική 24ωρη απεργία την Πέμπτη για την ενίσχυση του ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Κατάληψη νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών στο υπουργείο Υγείας
Τη σφοδρή τους αντίθεση στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη διατράνωσαν νωρίς το πρωί οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ ● Ένταση με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις
Κατάληψη νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών στο υπουργείο Υγείας
ΥΓΕΙΑ
ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική ημέρα δράσης αύριο στα νοσοκομεία για την ενίσχυση του ΕΣΥ
Πανελλαδική ημέρα δράσης για τη Δημόσια Υγεία, διοργανώνει αύριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με συγκεντρώσεις 8:00-10:00 το πρωί στα νοσοκομεία.
ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική ημέρα δράσης αύριο στα νοσοκομεία για την ενίσχυση του ΕΣΥ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας