• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 19.7°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 18.9°C
  3 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 19.0°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.9°C
  3 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  5 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 16.0°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.4°C
  0 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.4°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 19.9°C
  4 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 19.4°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 16.0°C
  0 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 18.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  2 BF
  90%

Η επίμαχη παράγραφος του εγγράφου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγγραφο του 401 επιβεβαιώνει την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.»

 • A-
 • A+
Το ίδιο το νοσοκομείο παραδέχεται πως δεν είναι σε θέση να πραγματοποιεί τις ειδικού τύπου καρδιολογικές επεμβάσεις TAVI, όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα μας στις 27.10.22 ● Οπότε το ερώτημα γιατί οι υπεύθυνοι του χορήγησαν σχετική άδεια επανέρχεται αμείλικτο.

Εγγραφο του 401 ΓΣΝΑ που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Εφ.Συν.» επιβεβαιώνει περίτρανα την πρόσφατη αποκάλυψη της εφημερίδας μας ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη στελέχωση της «ομάδας καρδιάς» που πραγματοποιεί τις ειδικού τύπου καρδιολογικές επεμβάσεις TAVI («Πλήθος τα ερωτήματα για τις επεμβάσεις TAVI στο 401», 27.10.2022). Κατά συνέπεια, το ερώτημα πώς ακριβώς το 401 πήρε άδεια από το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Μάιο προκειμένου να εκτελεί τις εν λόγω εγχειρήσεις, την ώρα που η νομοθεσία είναι απολύτως ξεκάθαρη στο θέμα της στελέχωσης της ομάδας καρδιάς, χρήζει άμεσης απάντησης από τους υπεύθυνους.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία για τις TAVI, οι επεμβάσεις γίνονται από μια ομάδα γιατρών οι οποίοι οφείλουν να έχουν συγκεκριμένη προϋπηρεσία και εμπειρία. Πέραν των επεμβατικών καρδιολόγων και καρδιοχειρουργών απαιτούνται επίσης οι ειδικότητες του αναισθησιολόγου, του ακτινολόγου και του αγγειοχειρουργού. Στο σχετικό ΦΕΚ όπου δημοσιεύτηκε η «ομάδα καρδιάς» του 401 τον περασμένο Μάιο, απουσίαζαν τα ονόματα των τριών τελευταίων ειδικοτήτων.

Η «Εφ.Συν.» είχε απευθύνει ερωτήματα τόσο προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) που εισηγήθηκε θετικά για την άδεια προς το νοσοκομείο όσο και προς το υπουργείο Υγείας που την ενέκρινε, για να μάθουμε τα ονόματα των άλλων γιατρών που απουσίαζαν από το ΦΕΚ, χωρίς να λάβουμε απάντηση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

Το έγγραφο που δημοσιεύουμε σήμερα με ημερομηνία 15 Νοεμβρίου 2022 δεν είναι άλλο από την ημερήσια διάταξη θεμάτων του Επιστημονικού Συμβουλίου του 401 ΓΣΝΑ. Εκεί, στο 4ο θέμα διαβάζουμε: «Yπηρεσιακή αναφορά αίτησης διαβίβασης στην Α’ Καρδιολογική Κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και στον διευθυντή του αιμοδυναμικού εργαστηρίου ή και σε άλλα νοσοκομεία της επικράτειας όπου λειτουργεί αντίστοιχο πρόγραμμα TAVI των φακέλων των ασθενών και των εγκρίσεων που έχει από το ΚΕΣΥ μέχρι σήμερα η Ομάδα Καρδιάς του 401 ΓΣΝΑ, προκειμένου οι ασθενείς αυτοί να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό διάστημα, μέχρι ενάρξεως του προγράμματος TAVI με τη συμμετοχή του αναισθησιολογικού τμήματος και την αλλαγή της συνθέσεως της ευρύτερης ομάδας καρδιάς (αγγειοχειρουργός και ακτινολόγος) λόγω μεταθέσεως ή και αποστρατείας των συμμετεχόντων ιατρών στην αρχική σύνθεση».

Τι μας λέει αυτό το έγγραφο; Οτι το νοσοκομείο που πήρε άδεια να κάνει TAVI δεν έχει τη δυνατότητα να τις πραγματοποιήσει και, παρά το γεγονός ότι έχει πάρει τις σχετικές εγκρίσεις για ασθενείς, αναγκαστικά τους στέλνει σε άλλα νοσοκομεία. Υπονοείται επίσης ότι το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου δεν έχει συμμετάσχει έως τώρα στο πρόγραμμα, ενώ υπάρχει πρόβλημα και στην ευρύτερη σύνθεση της «ομάδας καρδιάς» στις ειδικότητες του αγγειοχειρουργού και του ακτινολόγου.

Κατά συνέπεια, πώς ακριβώς πήρε άδεια το νοσοκομείο να πραγματοποιεί TAVI από τη στιγμή που, όπως φαίνεται από το έγγραφο, δεν ήταν έτοιμη η «ομάδα καρδιάς»; Ποιος και πώς στο ΚΕΣΥ έλεγξε τα έγγραφα των γιατρών και εισηγήθηκε θετικά; Εδώ αξίζει να σημειωθεί και κάτι άλλο. Στο έγγραφο γίνεται αναφορά για «αλλαγή στη σύνθεση της ομάδας καρδιάς λόγω αποστρατειών και μεταθέσεων των συμμετεχόντων ιατρών».

Οι μεταθέσεις-αποστρατείες αποφασίζονται κάθε χρόνο τον Μάρτιο. Το νοσοκομείο πήρε άδεια τον Μάιο. Αρα, αν υπήρχαν γιατροί που αποστρατεύθηκαν ή μετατέθηκαν, αυτό συνέβη πριν το νοσοκομείο πάρει την άδεια.

Τούτων δοθέντων, χρειάζονται ξεκάθαρες απαντήσεις από το υπουργείο Υγείας για ένα νοσοκομείο που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους για το ίδιο θέμα και με ένα πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας εις βάρος του. Αναμένουμε πριν επανέλθουμε με νέα στοιχεία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Πλήθος τα ερωτήματα για τις επεμβάσεις TAVI στο 401
Πριν από μερικούς μήνες δημοσιεύτηκε απόφαση του υπ. Υγείας, σύμφωνα με την οποία το 401 ΓΣΝΑ αναγνωρίζεται ξανά ως πιστοποιημένο κέντρο για επεμβάσεις τύπου TAVI, έχοντας απωλέσει την άδεια από τον Φεβρουάριο...
Πλήθος τα ερωτήματα για τις επεμβάσεις TAVI στο 401
ΥΓΕΙΑ
Πειράζουν... κρυφά τα εργασιακά δικαιώματα στο ΕΣΥ
Αλλάζουν το καθεστώς μονιμοποίησης των επιμελητών • Οι γιατροί που καταλαμβάνουν θέσεις με 5ετή θητεία δεν θα κρίνονται ατομικά στο τέλος της 5ετίας, αλλά θα «επαναπροκηρύσσεται η θέση και εφόσον επιλεγεί ο...
Πειράζουν... κρυφά τα εργασιακά δικαιώματα στο ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Αγανάκτηση για την ακύρωση χειρουργείων στο 401 λόγω έλλειψης προσωπικού
Δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες που αφορούν το μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρας, το 401 ΓΣΝΑ, και την ικανότητά του να παρέχει υπηρεσίες υγείας στους δικαιούχους που...
Αγανάκτηση για την ακύρωση χειρουργείων στο 401 λόγω έλλειψης προσωπικού
ΥΓΕΙΑ
Οι παράξενες συμπτώσεις σε Δικαιοσύνη και Εθνική Αρχή Διαφάνειας
Παράξενα πράγματα συμβαίνουν επί επιτελικού κράτους και στον τομέα της Δικαιοσύνης. Παρά τις αρχικές εξαγγελίες του, το κυβερνητικό επιτελείο δείχνει προσήλωση σε πρακτικές που δεν συνάδουν με ένα σύγχρονο...
Οι παράξενες συμπτώσεις σε Δικαιοσύνη και Εθνική Αρχή Διαφάνειας
ΥΓΕΙΑ
Τι απέγιναν οι έρευνες για το 401;
Από το 2018 πόρισμα του πρώην Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας, που είχε ελέγξει το μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρας, είχε αποσταλεί σε τρεις εισαγγελίες ● Σήμερα, τρία χρόνια μετά, φαίνεται...
Τι απέγιναν οι έρευνες για το 401;
ΥΓΕΙΑ
Το αμαρτωλό ΚΕΣΥ και ο... ακλόνητος κ. Μάρκου
Με την απόφαση του ΚΕΣΥ, η οποία έγινε θέμα ερώτησης στη Βουλή, η Βόρεια Ελλάδα μένει χωρίς δημόσιο νοσοκομείο για επεμβάσεις TAVI, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και ταλαιπωρία για τους ασθενείς.
Το αμαρτωλό ΚΕΣΥ και ο... ακλόνητος κ. Μάρκου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας