• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 19.1°C
  3 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 17.7°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 18.0°C
  1 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.9°C
  3 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 16.9°C
  5 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.0°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 20.2°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.5°C
  5 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  1 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  5 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.2°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 17.8°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.3°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 16.0°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 16.2°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  94%

Η Μίνα Γκάγκα υπογράφει το νομοσχέδιο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νύχτα στη Βουλή το νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ

 • A-
 • A+
Παρά την καθολική αντίδραση του συνόλου της ιατρικής κοινότητας –ακόμα και των «γαλάζιων» Συλλόγων–, η κυβέρνηση κατέθεσε χωρίς αλλαγές το νομοθέτημα που βάζει ταφόπλακα στη δημόσια περίθαλψη, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και παραδίδει τους πολίτες βορά στις ορέξεις των ιδιωτών.

«Οχι στο νομοσχέδιο - νεκροθάφτη της δημόσιας περίθαλψης. Οχι στο πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών. Υγεία - λαϊκό δικαίωμα, όχι εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους». Το σύνθημα των νοσοκομειακών γιατρών συνοψίζει την ουσία του εκτρωματικού νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που κατέθεσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στη Βουλή. Γράφτηκε σε σειρά πανό που αναρτήθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με αποτέλεσμα να «ενοχληθεί» η κυβέρνηση και να δώσει εντολή για το ξήλωμά τους.

Το νομοσχέδιο που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατατέθηκε προχθές αργά το βράδυ στη Βουλή, χωρίς την παραμικρή αλλαγή, παρά την καθολική αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών -του συνόλου των Ενώσεων σε όλη τη χώρα- αλλά και των γαλάζιων προεδρείων των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

«Οχι μόνο δεν άλλαξε κάτι η κυβέρνηση, αλλά αυτό που έβγαινε ως συμπέρασμα έρχεται και το επιβεβαιώνει με το άρθρο 54 που πρόσθεσε», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Τι κάνει με το άρθρο 54 η κυβέρνηση; «Ομολογεί, στην πραγματικότητα, ότι δεν πρόκειται να δώσει αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών. Επιπλέον, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αναπληρώσει τις μισθολογικές απώλειες των νοσοκομειακών γιατρών, δεν θα συμμορφωθεί με τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν ότι το υπάρχον μισθολόγιο είναι παράνομο και αντισυνταγματικό. Δικαστικές αποφάσεις που την υποχρεώνουν να επαναφέρει το μισθολόγιο του 2012», εξηγεί η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. «Αντ’ αυτού η κυβέρνηση έρχεται και δίνει μία ελάχιστη αύξηση - 10% μεσοσταθμικά- σε ένα μισθολόγιο που έχει κριθεί αντισυνταγματικό. Διότι για την κυβέρνηση νόμος είναι το κέρδος», μας λέει η Αφρ. Ρέτζιου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ολοκληρώνει τη διάλυση του ΕΣΥ. Φέρνει ένα νομοθέτημα που θα έχει ολέθριες συνέπειες για ασθενείς και υγειονομικούς, που ενισχύει την επιχειρηματική δράση στον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας υγείας και επιδεινώνει τους όρους περίθαλψης των ασθενών ακόμα περισσότερο.

Ενα νομοσχέδιο που διαλύει εργασιακές σχέσεις, ξηλώνοντας την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για τους γιατρούς του ΕΣΥ, στους οποίους δίνει τη δυνατότητα να απασχολούνται και σε ιδιωτικές δομές. Ετσι, αφαιρεί ακόμα ένα εμπόδιο για να γίνουν οι πολίτες εύκολη λεία για τον ιδιωτικό τομέα, πράγμα που σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να έχουν την υγεία τους.

Μπαλώματα

Επιπλέον, το νομοσχέδιο νομιμοποιεί τις εμβαλωματικές λύσεις για τα τεράστια κενά στα δημόσια νοσοκομεία, με μετακινήσεις του ανθρώπινου δυναμικού και αξιοποίηση των «αποφοίτων της Ιατρικής», ενώ προβλέπει την είσοδο ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης, που κι αυτοί θα καλύπτουν τρύπες στο ΕΣΥ, καταδικάζοντας τους ασθενείς σε χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες και σε επικίνδυνες συνθήκες περίθαλψης.

Θυμίζουμε ότι όλο αυτό συμβαίνει εν ώρα πανδημίας, με τις λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στο υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο ΕΣΥ σήμερα να ξεπερνούν κάθε όριο.

Τι λέει το νομοσχέδιο στους γιατρούς; «Αν θέλετε να ενισχύσετε το εισόδημά σας, γδάρτε τους ασθενείς. Εκτός από εξαγορά, είναι και εκμαυλισμός», επισημαίνει η Αφροδίτη Ρέτζιου. «Δείχνει την αποφασιστικότητά της η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο να γκρεμίσει το τελευταίο οχηρό που έμεινε από το δικαίωμα του λαού στη δημόσια υγεία. Δεν επιτρέπονται οι αυξήσεις για να μην έχουμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αλλά απλόχερα δίνουμε στους τραπεζίτες, στους μεγαλοεπιχειρηματίες και το ίδιο απλόχερα θα τα παίρνουμε από τον λαό», προσθέτει.

Δεν το βάζουν κάτω οι υγειονομικοί, στους οποίους η κυβέρνηση επιτίθεται. «Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω», διαμηνύει η Αφροδίτη Ρέτζιου. Χθες, συνεδρίαζε εκτάκτως η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ. Ετοιμάζεται μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου, με στάση εργασίας στην περιφέρεια και 24ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών της Αττικής, την ημέρα της ακρόασης των φορέων στη Βουλή (κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου), αλλά και 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την ημέρα της ψήφισης του νομοθετήματος που δίνει τη χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα υγείας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούν τον λαό να ενωθεί μαζί τους, αφού προωθείται ο περαιτέρω αποκλεισμός του από τις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Σημεία του νομοσχεδίου

 Kαταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

 Επιτρέπει στον εκάστοτε υπουργό -και στους διοικητές που αυτός διορίζει- να προκηρύσσει κατά το δοκούν θέσεις γιατρών μερικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία που θα τις καταλαμβάνουν ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι ταυτόχρονα θα έχουν συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές.

 Προβλέπει, επίσης κατά το δοκούν, σύμφωνα με τις επιθυμίες του εκάστοτε υπουργού, ότι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές.

 Επιτρέπει στον εκάστοτε υπουργό να έχει πλήρη έλεγχο σε θέσεις επιστημονικών υπευθύνων, δηλαδή γιατρών με καθήκοντα συντονιστή διευθυντή, σε όλες τις κλινικές και σε όλα τα εργαστήρια των νοσοκομείων του ΕΣΥ απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, δημιουργώντας έτσι έναν πελατειακό, κομματικό μηχανισμό.

Για πιλοτική εφαρμογή κάνει λόγο ο Θ. Πλεύρης

Την ώρα που η Ν.Δ. προχωράει ακάθεκτη στην αποκαθήλωση της δημόσιας υγείας, με το σχετικό νομοσχέδιο να βρίσκεται στην τελική ευθεία της ψήφισης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κάνει λόγο για πιθανή πιλοτική εφαρμογή του, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ 100,3. Μπορεί, είπε, η δυνατότητα απασχόλησης και στον ιδιωτικό τομέα να αφορά αρχικά ορισμένα νοσοκομεία και χειρουργεία.

Επιπλέον, δήλωσε ότι θα υπάρχει παρακολούθηση του συγκεκριμένου μέτρου, καθώς επιθυμία του υπουργείου είναι να μην υπάρξει επιβάρυνση του Δημοσίου (!) και πρόσθεσε πως «θέλουμε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει μεταφορά ιατρικής ύλης από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα και θα υπάρχουν αυστηρές δικλίδες ασφαλείας».

Πρόκειται άραγε για άλλη μία κοροϊδία, προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά της η Ν.Δ., για επιχείρηση διασκέδασης των εντυπώσεων με τον υγειονομικό κόσμο σύσσωμο απέναντι, για προεκλογική ντρίμπλα, για όλα τα παραπάνω;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Στο στόχαστρο το ΕΣΥ με πρόσχημα τον 49χρονο
Την οδυνηρή απώλεια του ανθρώπου στην Πάτρα επιχειρεί να εκμεταλλευθεί ο υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης για να στραφεί κατά των γιατρών και του υποβαθμισμένου και υποστελεχωμένου ΕΣΥ.
Στο στόχαστρο το ΕΣΥ με πρόσχημα τον 49χρονο
ΥΓΕΙΑ
Στους δρόμους οι υγειονομικοί
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ, στο ΕΚΑΒ πίσω από τα πανό των σωματείων τους διεκδίκησαν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των...
Στους δρόμους οι υγειονομικοί
ΥΓΕΙΑ
Φάρμακα με κόστος... φαρμάκι
Ενάμισι δισ. ευρώ πλήρωσαν το 2020 από την τσέπη τους οι πολίτες, καθώς η κυβέρνηση εμμένει σε ασφυκτικά κλειστούς προϋπολογισμούς για τη φαρμακευτική δαπάνη που αναγκαστικά επιβαρύνει τους ασθενείς.
Φάρμακα με κόστος... φαρμάκι
ΥΓΕΙΑ
Στους δρόμους οι γιατροί για το νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ
Απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που προωθεί μεταξύ άλλων νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη και επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων.
Στους δρόμους οι γιατροί για το νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Στα... επείγοντα η κατεδάφιση του ΕΣΥ
Η κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση άρον άρον και με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο του Θ. Πλεύρη για τη δημόσια υγεία, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι την Τετάρτη.
Στα... επείγοντα η κατεδάφιση του ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Πάρτι στη δημόσια Υγεία με μοναδικούς καλεσμένους τους ιδιώτες
Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου της Ν.Δ. για ένα κομμάτι του «νέου ΕΣΥ», στο οποίο κυριαρχούν οι διατάξεις που συρρικνώνουν τον δημόσιο, δωρεάν χαρακτήρα του και ανοίγουν πεδίον δόξης λαμπρόν για τον...
Πάρτι στη δημόσια Υγεία με μοναδικούς καλεσμένους τους ιδιώτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας