Οδυνηρά αισθητή την παρουσία τους ανάμεσά μας, τον χειμώνα που έρχεται δυναμικά, θα κάνουν μια σειρά από αναπνευστικές λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων και η πανδημία, που αναζωπυρώνεται μετά τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από την κυβέρνηση, στο όνομα της οικονομίας.
Για πολυδημία προειδοποίησε, χθες, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, με τη συνύπαρξη πολλών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, προεξαρχουσών της Covid-19, του ιού της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), την ώρα που ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) καταγράφει αύξηση νέων κρουσμάτων, εισαγωγών, διασωληνωμένων και θανάτων από κορονοϊό.
Πού βρισκόμαστε
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 53.436 νέα κρούσματα και 164 θανάτους για την περασμένη εβδομάδα (24 έως 30 Οκτωβρίου), ενώ σε 85 ανέρχονται οι βαριά νοσούντες διασωληνωμένοι ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας. Επιπλέον, το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 1.324 ασθενείς, με ημερήσιο μέσο όρο τις 189 εισαγωγές, ενώ οι διασωληνωμένοι (61,2% άνδρες) έχουν διάμεση ηλικία 73 έτη και το 96,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Οι ανθρώπινες απώλειες την ίδια εβδομάδα ανήλθαν στις 164, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων στη χώρα μας από την αρχή της επιδημίας σε 33.750 - το 96,1% εξ αυτών είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τέσσερις περιοχές σημειώνουν μεγάλη αύξηση -πάνω από 100%- ιικού φορτίου στα αστικά λύματα. Πρόκειται για την Πάτρα (+176%), τον Βόλο (+113%), την Αλεξανδρούπολη (+102%) και τα Ιωάννινα (+100%). Αυξητική τάση καταγράφουν και η Ξάνθη (+46%), η Λάρισα (+41%) και η Κέρκυρα (+38%).
Πού πηγαίνουμε
«Η χειμερινή περίοδος δεν αργεί», επισήμανε η Μ. Θεοδωρίδου και στάθηκε στη σημασία του «εμβολιασμού που είναι αναγκαίος και λόγω της χαλάρωσης των μέτρων» για όλες τις ασθένειες για τις οποίες διαθέτουμε εμβόλια. Οσον αφορά τον ιό της πανδημίας, εμβολιασμένοι με το βασικό σχήμα είναι 7 στους 10 κατοίκους της χώρας (72,7%) και με την 1η αναμνηστική δόση μόλις το 66,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Τα ποσοστά φθίνουν όσο προχωράμε στις αναμνηστικές δόσεις, με μόλις το 23,3% να έχει λάβει τη 2η και 3η αναμνηστική δόση.
«Ας ετοιμαζόμαστε για πολυδημία και ας διαψευστούμε», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας πως «υπάρχει ένας κατάλογος ασθενειών που διευκολύνεται από τις χειμερινές συνθήκες με τα κλειστά παράθυρα και τους μη αεριζόμενους χώρους». Προτάσσοντας τον εμβολιασμό σε όλους όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα (από 5 χρόνων και πάνω) και τις αναμνηστικές δόσεις για τους μεγαλύτερους σε ηλικία και όσους αντιμετωπίζουν ασθένειες, αλλά και τα ατομικά μέτρα προστασίας, θύμισε ότι «είναι πάντα καλύτερη η πρόληψη από την αντιμετώπιση, ακόμα και όταν υπάρχουν φάρμακα».
Ο εμβολιασμός, είπε η ίδια, ενισχύει την ανοσία και προλαμβάνει τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο, ενώ τόνισε ότι «ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί». Η ίδια συνέστησε υπομονή λέγοντας ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια ίσως μας βάζουν στην τελική ευθεία, αφού, σύμφωνα με επιστημονικές δημοσιεύσεις (Nature), μπορούν να αντιμετωπίσουν και μελλοντικές μεταλλάξεις.
Ενας από τους βασικούς λόγους ανησυχίας των ειδικών, εξήγησε, «είναι ότι μας λείπει η ανοσολογική προίκα από τις λοιμώξεις και ειδικότερα από τον ιό της γρίπης. Εχουμε μείνει πίσω, με τις αναγκαίες μάσκες και τα μέτρα προστασία από τον κορονοϊό. Εχουμε μείνει χωρίς υπενθύμιση για την παραγωγή αντισωμάτων από την κυκλοφορία του ιού της γρίπης. Επομένως, είμαστε πιο ανήσυχοι», σημείωσε. Σύμφωνα με την ίδια, τα επιδημιολογικά δεδομένα από τις ΗΠΑ, όπου ο χειμώνας έχει ξεκινήσει, δείχνουν υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων της γρίπης σε σχέση με πέρυσι.
Η Μ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και σε ορισμένες παρανοήσεις, διευκρινίζοντας ότι δεν αναμένονται ως προς τις παραλλαγές νέα επικαιροποιημένα εμβόλια και εξήγησε ότι τα εμβόλια που διατίθενται παγκοσμίως διατίθενται και στη χώρα μας, αλλά και ότι δεν υπάρχουν εμβόλια που περιλαμβάνουν γρίπη και κορονοϊό.
Εμβολιασμός παιδιών
Για τα παιδιά, η καθηγήτρια αναφέρθηκε στη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής να εμβολιαστούν οι ηλικίες έξι μηνών έως τεσσάρων ετών ειδικά αν έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι ανοσοκατεσταλμένα, με τον Μ. Θεμιστοκλέους να αναφέρει ότι θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού. Σύμφωνα με τη Μ. Θεοδωρίδου, τα υγιή παιδιά αυτής της ηλικίας θα μπορούν να εμβολιαστούν εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους, ενώ υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της αναμνηστικής δόσης στα παιδιά 5 έως 11 ετών τα οποία ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό τους.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας