Για τη ζωή με τη long covid στη νέα φάση της πανδημίας του κορονοϊού μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό του OPEN ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη Νίκος Καπραβέλος, αναδεικνύοντας τους προβληματισμούς και τους κινδύνους που εγκυμονούν για την κοινότητα και τις σοβαρές αδυναμίες στο ΕΣΥ, τόσο στην πρώτη γραμμή μάχης ενάντια στον κορονοϊό όσο και γενικά, την ώρα που η κυβέρνηση κρατάει ακόμα «εγωιστικά» εκτός του ανεμβολίαστους υγειονομικούς.
Ο κ. Καπραβέλος επισήμανε ότι ο κορονοϊός μπορεί να έχει περάσει σε μία φάση όπου δεν απειλεί όπως πριν την κοινότητα, ωστόσο δεν είναι μία απλή γρίπη και η στάση που θα κρατήσουν κυβέρνηση και πολίτες θα καθορίσει την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα τον φετινό χειμώνα. «Μπαίνουμε σε μια εβδομάδα που τα προηγούμενα δύο χρόνια έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεγάλη εξάπλωση του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, με θρησκευτικές εορτές - του Αγ. Δημήτριου - εθνικές εορτές, συνωστισμούς. Πραγματικά μας στοιχειώνει διότι μετά επακολούθησε ένα τεράστιο κύμα κορωνοϊού με χιλιάδες νεκρούς», σημείωσε.
Συμπλήρωσε ότι παρόλο που η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον δεν αναπτύσσεται ως λοίμωξη του αναπνευστικού που οδηγούσαν σε πολλούς θανάτους από πνευμονία, αλλά προσβάλλει δυνητικά όλα τα όργανα του σώματος αυξάνοντας τη συνοσηρότητα και συνεχίζοντας να στέλνει ασθενείς και δη ηλικιωμένους και ευάλωτους στις ΜΕΘ.
Σε αυτό το πλαίσιο έχει ριζώσει και στην κοινότητα η long covid εξήγησε ο Νίκος Καπραβέλος, η οποία ταλαιπωρεί χιλιάδες συμπολίτες μας ακόμη και μήνες μετά την αρχική νόσηση με συμπτώματα όπως η διάσπαση προσοχής, η απώλεια ύπνου, οι μυαλγίες και η κόπωση.
Καμία επιστημονική βάση πίσω από το μέτρο των αναστολών ανεμβολίαστων υγειονομικών
Τέλος, ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του «Παπανικολάου» υπογράμμισε την ανάγκη η κυβέρνηση να επανεξετάσει το «ακραίο μέτρο» των αναστολών εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών. «Στερείται επιστημονικής βάσης, είναι θέμα εγωισμού» σημείωσε. «Και ο τετραπλά εμβολιασμένος κολλάει και μεταδίδει» πρόσθεσε και επισήμανε ότι με τις αναστολές, τα νοσοκομεία στερούνται πολύτιμων υπηρεσιών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας