• Αθήνα
  Ψιχάλες
  17°C 15.6°C / 18.0°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 13.3°C
  4 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 14.3°C
  2 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 9.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 11.0°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.2°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.5°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 18.2°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  4 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 13.4°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  90%

Το τελευταίο διάστημα επικρατεί μια περίεργη σιωπή γύρω από τα θέματα που αφορούν την αναμόρφωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο συντονιστής των περιφερειακών δομών του Ιδρύματος στην Κρήτη, Ανδρέας Μαμαντόπουλος

«Να επιστρέψει ο Ε.Σ. στις καρδιές των ανθρώπων»

 • A-
 • A+

Σε νέες σοβαρές καταγγελίες για τις μεθοδεύσεις ως προς την εκλογή νέας διοίκησης στον Ερυθρό Σταυρό προχωρά μέσω της «Εφ.Συν.» ο συντονιστής των περιφερειακών δομών του Ιδρύματος στην Κρήτη, Ανδρέας Μαμαντόπουλος.

Ο γιατρός, που ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει θέσει υποψηφιότητα για την άμισθη θέση του προέδρου του Ερυθρού Σταυρού, καταγγέλλει πως μεθοδεύεται η παραμονή της ορισμένης από τα δικαστήρια διοίκησης, ενώ ταυτόχρονα ζητά να ερευνηθεί σε βάθος η ασύμφορη εκποίηση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», για την οποία υπάρχει οσμή σκανδάλου.

• Εχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος, περιμένοντας τις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στον Ερυθρό Σταυρό. Γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση;

Το τελευταίο διάστημα επικρατεί μια περίεργη σιωπή γύρω από τα θέματα που αφορούν την αναμόρφωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Μετά από πολλές παραινέσεις πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου η καταστατική συνέλευση στην Αθήνα, αλλά από τότε φαίνεται να μεθοδεύονται διάφοροι τρόποι παραμονής στη θέση της διοίκησης των προσώπων που έχουν οριστεί με εντολές δικαστηρίων και όχι με εκλογές. Την ίδια πολιτική ακολουθεί και ο σημερινός πρόεδρος Αντώνης Αυγερινός.

• Δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές; Το νέο καταστατικό τι προβλέπει;

Το καταστατικό προβλέπει πρώτα την εκλογή διοικητικών συμβουλίων και αντιπροσώπων στην περιφέρεια και αυτοί με τη σειρά τους, μέσα από κεντρική γενική συνέλευση, να εκλέξουν το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (ΚΔΣ). Ο κ. Αυγερινός προτίθεται να παρακάμψει τη διαδικασία και να προηγηθεί η εκλογή του ΚΔΣ, με αποτέλεσμα να ψηφιστεί από τα σημερινά μέλη, χωρίς δημοκρατική εξουσιοδότηση που τη δίνουν μόνον οι περιφερειακές εκλογές συμβουλίων και αντιπροσώπων. Η πρόθεσή του να παραμείνει στη θέση του προέδρου με μεθοδεύσεις είναι εμφανής. Ελπίζω να μην το πράξει, γιατί θα είναι μια διαδικασία έωλη και αντικαταστατική.

• Συνολικά το νέο καταστατικό ανταποκρίνεται στις ανάγκες και την αποστολή του Ερυθρού Σταυρού;

Η καταστατική συνέλευση της 25ης Απριλίου στιγματίστηκε από τους χαμηλού επιπέδου διαλόγους και αναλώθηκε για αρκετή ώρα σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Η δε ψήφιση του νέου καταστατικού περιορίστηκε σε ένα ΝΑΙ και ένα ΟΧΙ. Εχω σοβαρές αντιρρήσεις που αφορούν τη δημοκρατική εκπροσώπηση των τοπικών τμημάτων και των αντιπροσώπων, όπως και για τη διαχείριση της περιουσίας. Σε γενικές όμως γραμμές, είναι απείρως πιο δημοκρατικό το σημερινό καταστατικό από το απαρχαιωμένο που είχαμε μέχρι σήμερα. Φτάνει να τηρηθεί.

• Με το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» τι γίνεται;

Δυστυχώς, το «Ερρίκος Ντυνάν» και όλη η περιουσία του ιδρύματος που το υποστήριζε έχει εκποιηθεί υπέρ μιας εταιρείας που όλα συνομολογούν ότι είναι αχυρένια θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς. Εχω έντονη την υποψία ότι οδηγήθηκε στο αδιέξοδο της εκποίησης με μεθοδεύσεις τις οποίες -όποιο κι αν είναι το επόμενο συμβούλιο του Ερυθρού Σταυρού- έχει υποχρέωση να διερευνήσει σε βάθος. Μην ξεχνάτε πως για το «Ερρίκος Ντυνάν», ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θυσίασε τεράστιες περιουσίες που αποτελούν προϊόν ευεργετημάτων και δωρεών για την προώθηση ανθρωπιστικού έργου και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας. Δεν εκποιείται με τόση ευκολία.

Πιο συμβατό θα ήταν να παραχωρηθεί προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρά σε μια ιδιωτική εταιρεία. Ξαναλέω ότι η διερεύνηση της υπόθεσης θα είναι ασφαλώς ζήτημα του νέου αιρετού Διοικητικού Συμβουλίου. Τα εναλλασσόμενα διορισμένα διοικητικά συμβούλια που ζήσαμε ήταν ειδικού σκοπού, περιορισμένων αρμοδιοτήτων και επιλεγμένα με πολιτικές παρεμβάσεις. Την Pricewaterhouse, που μελετά τα οικονομικά και ανέλαβε τις εκκαθαρίσεις, την πληρώνει ο κ. Σάλας. Είμαι πεισμένος πως αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος διερεύνησης.

• Στα χρόνια της βαθιάς κρίσης ο Ερυθρός Σταυρός μπορεί να επιτελέσει το έργο του;

Δυστυχώς, ο ρόλος του Ερυθρού Σταυρού μέσα στην κρίση δεν είναι αντίστοιχος με τις δυνατότητές του. Αυτό που διασώζει ακόμα την προσφορά του, ευτυχώς, είναι η πλούσια δραστηριότητα της περιφέρειας, που με αυτοθυσία και χωρίς υποστήριξη και καθοδήγηση κάνει το καθήκον της. Σημαντική επίσης είναι η συμβολή της Διεθνούς Ομοσπονδίας που καταβάλλει το ποσό των 300.000 ελβετικών φράγκων για την ανακούφιση του προβλήματος των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου και τα συνεχιζόμενα από το παρελθόν προγράμματα που εξακολουθούν να υλοποιούνται.

• Με τα περιορισμένα οικονομικά του θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα; Υπάρχει πλάνο νέων ενεργειών, σε περίπτωση που εκλεγείτε στην άμισθη θέση του προέδρου;

Εχουμε ήδη καταθέσει στον υπουργό Υγείας κατάλογο νέων τομέων δράσης και προσφοράς του Ερυθρού Σταυρού. Στόχος είναι να επιστρέψει ο Ε.Σ. στις καρδιές των ανθρώπων, να επιστρέψουμε και εμείς στο αυστηρά ανθρωπιστικό μας έργο. Από τον Σεπτέμβριο που εκδήλωσα το ενδιαφέρον μου να διεκδικήσω την προεδρία συντάχθηκαν δίπλα μου δεκάδες αξιόλογοι και διακεκριμένοι στους τομείς της δουλειάς τους άνθρωποι, που αποτελούν εγγύηση για έναν νέο, ανανεωμένο και κυρίως επαναδραστηριοποιημένο Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Ποιος είναι

Ο συνταξιούχος χειρουργός αποτελεί την ψυχή του Ερυθρού Σταυρού στην Κρήτη και είναι ο πρώτος άνθρωπος τον οποίο συνήθως συναντούν οι καραβιές των απελπισμένων προσφύγων που φτάνουν στα παράλια του νησιού. Είναι πρόσωπο αναγνωρισμένης δράσης και προσφοράς στην Ιεράπετρα και σε όλη την Κρήτη.

Εργάστηκε για χρόνια ως χειρουργός στο νοσοκομείο της πόλης, πρωτοστατώντας στους αγώνες εναντίον της συνεχούς υποβάθμισής του. Είναι ο δημιουργός του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου της πόλης, που λειτουργεί ήδη επί έναν χρόνο.

Το 2010 βραβεύτηκε ως Γεραπετρίτης της Χρονιάς για την εθελοντική του δράση, ενώ τον Οκτώβριο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα, με το οποίο στηρίζει την υποψηφιότητά του για την άμισθη θέση του προέδρου του Ερυθρού Σταυρού.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Διοικητής με ειδικότητα στην απαξίωση γιατρών
Στα άκρα η κόντρα των ειδικευόμενων γιατρών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με τον διοικητή του για τις υπερωρίες. Οι γιατροί τού επισημαίνουν τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των...
Διοικητής με ειδικότητα στην απαξίωση γιατρών
ΥΓΕΙΑ
Η «αξονική» της ΠΟΕΔΗΝ έδειξε ένα άρρωστο ΕΣΥ
Προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης στα νοσοκομεία της Ηπείρου, της Δυτ. Μακεδονίας, της Πελοποννήσου της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και των νησιών, καταγγέλλει η...
Η «αξονική» της ΠΟΕΔΗΝ έδειξε ένα άρρωστο ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
«Ολα συμβαίνουν επειδή είμαι ξαδέρφη του Πολάκη»
Τη δική της εκδοχή για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη έδωσε η αναισθησιολόγος που έκανε τη νάρκωση στο παιδί. Η γιατρός έδωσε απαντήσεις τόσο για τη συγγενική της σχέση με τον αναπληρωτή υπουργό...
«Ολα συμβαίνουν επειδή είμαι ξαδέρφη του Πολάκη»
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΓΝΗ λέγεται, όχι παχνί
Αναβρασμός επικρατεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου εξ αιτίας της πρόθεσης που εκδήλωσε η διοίκηση να συγχωνεύσει την Παιδοχειρουργική Κλινική με τη Γενική Χειρουργική και τη Νεφρολογική με την...
ΠΑΓΝΗ λέγεται, όχι παχνί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κανένας στη φυλακή για τη νεκρή Στέλλα
Ενοχος για τον βιασμό της μαθήτριας Στέλλας Ακουμιανάκη από το Ρέθυμνο, το 2011, κρίθηκε ο τότε φίλος της, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων. Ο δράστης καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση για το αδίκημα...
Κανένας στη φυλακή για τη νεκρή Στέλλα
ΥΓΕΙΑ
Τελική αναμέτρηση με το νομοσχέδιο-νεκροθάφτη της δημόσιας περίθαλψης
Κορυφώνεται με 24ωρη πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη η «μητέρα των μαχών» για την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης.
Τελική αναμέτρηση με το νομοσχέδιο-νεκροθάφτη της δημόσιας περίθαλψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας