• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 7.4°C
  4 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.1°C / 5.9°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 8.0°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C -1.6°C / 2.6°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -1.0°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.6°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  0 BF
  49%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 2.9°C
  2 BF
  52%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 2.3°C
  3 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.0°C / 5.4°C
  3 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 3.3°C
  3 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.8°C / 3.3°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.4°C / -2.4°C
  2 BF
  48%
© Martinmark | Dreamstime.com

Γ. Παυλάκης: Δύσκολος χειμώνας με Covid, λόγω ανεπαρκούς εμβολιασμού και κενών στο ΕΣΥ

 • A-
 • A+
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η συνύπαρξη της γρίπης με τον κορονοϊό είναι προβληματική, γιατί στη διπλοπανδημία, η μία ασθένεια επιβαρύνει την άλλη.

Τα καινούργια στελέχη του κορονοϊού καθιστούν δύσκολη την πορεία του φετινού χειμώνα, ιδιαίτερα για χώρες όπως την Ελλάδα, σύμφωνα με τον δρ Γιώργο Παυλάκη, προϊστάμενο του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ. Επίσης, θεωρεί λάθος ότι δεν επανέρχεται η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους, με τις αρχές να δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Μιλώντας στην εκπομπή της «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», στο Πρακτορείο FM, ο δρ Γιώργος Παυλάκης προειδοποιεί ότι «ήδη τα κρούσματα δυστυχώς δεν μετριούνται πια σωστά, γιατί πάρα πολλοί δεν τα δηλώνουν, διπλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα, και θα δούμε και περαιτέρω αύξηση στα κρούσματα και ίσως και περισσότερους θανάτους». Τονίζει δε ότι το πρόβλημα είναι έντονο για χώρες όπως η Ελλάδα, με γερασμένο πληθυσμό, πολλούς ανεμβολίαστους ή μη κατάλληλα εμβολιασμένους και πολλά κενά στο σύστημα υγείας.

Επίσης εξηγεί ότι η συνύπαρξη της γρίπης με τον κορονοϊό είναι προβληματική, γιατί στη διπλοπανδημία, η μία ασθένεια επιβαρύνει την άλλη, αλλά δεν είναι μόνο η γρίπη που τον ανησυχεί, διότι επανέρχονται βίαια και ιοί που είχαν περιοριστεί.

Οι άλλοι ιοί

Όπως επισημαίνει πρόκειται για ιούς «που τους βλέπουμε πια γύρω μας, οι οποίοι είχαν περιοριστεί το προηγούμενο διάστημα, λόγω των λιγότερων επαφών που είχαμε, αλλά και των μέτρων δημόσιας υγείας. Τώρα ξαναγυρίζουν πιο βίαια από πριν. Μιλάω για πολλούς αναπνευστικούς ιούς, για ρινοϊούς και άλλους, όπως ο αδενοϊός κ.λπ., οι οποίοι δεν έκαναν επιδημίες τα περασμένα χρόνια». 

Επισημαίνει ότι ανησυχεί περισσότερο και από τη γρίπη «τις διπλοπανδημίες που προκαλούν ανοσοανεπάρκεια και με τη σειρά της η ανοσοανεπάρκεια προκαλεί χρόνια μόλυνση από τον κορονοϊό, όχι για μέρες, αλλά πολλές φορές για μήνες. Κι έτσι ο κορονοϊός μεταλλάσσεται γρηγορότερα και μας δίνει συνέχεια καινούργια στελέχη που έχουν καινούργιες ιδιότητες και μπορούν να κατανικήσουν εμβόλια και φάρμακα. Για παράδειγμα μία πραγματική και πολύ επίφοβη διπλοπανδημία είναι του κορονοϊού με τον ιό του AIDS που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να οδηγήσει με ευκολία σε νέες επικίνδυνες μεταλλάξεις του κορονοϊού». 

Όπως εξηγεί ο δρ Παυλάκης, ο κορονοϊός όταν μένει στο ίδιο άτομο για πάρα πολύ καιρό, έχει την ευκαιρία να ανασυνδυάζεται και να κάνει περισσότερες μεταλλάξεις πολύ πιο γρήγορα, από ό,τι όταν πηγαίνει από άτομο σε άτομο, θυμίζοντας την πιο ισχυρή θεωρία άλλωστε για τη γρήγορη εξέλιξη της Όμικρον. Δηλαδή ότι αυτή «εξελίχθηκε στην Αφρική σε ανθρώπους που ήταν ανοσοκατασταλμένοι, λόγω του ότι ήταν μολυσμένοι με τον ιό του AIDS. Σε αυτούς τους ανθρώπους το ανοσολογικό σύστημα δεν δουλεύει αρκετά καλά και μπορεί να έχουν μόλυνση από κορονοϊό για μήνες».

Ανησυχία για το στέλεχος BQ11

Πιθανός ύποπτος για την επόμενη πανδημία είναι το στέλεχος BQ11 σύμφωνα με τον δρα Παυλάκη.

«Ξέρουμε πολλές επίφοβες μεταλλάξεις, είναι όμως δύσκολο κανείς να πει πριν την έναρξη του κύματος, ποια από όλες θα επικρατήσει, γιατί υπάρχουν πάντα απρόβλεπτοι παράγοντες και φυσικά αλλάζει η παγκόσμια πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή πάντως ο BQ11 και ο BX, που ορίζονται σαν υποπαραλλαγές της Όμικρον, είναι τα στελέχη εκείνα που μάλλον θα κάνουν τις επόμενες επιδημίες». 

Επισημαίνει ότι έχουν μείνει σαν «απόγονοι της Όμικρον, αλλά έχουν μεγάλη απόσταση από την Όμικρον, γιατί έχουν συσσωρεύσει πολλές μεταλλάξεις. Τα δύο αυτά στελέχη κάνουν επιδημίες και στη Βόρεια Ευρώπη αυτή τη στιγμή, πχ η Αγγλία έχει πολύ BQ11, αλλά και σε πολλές περιοχές της Αμερικής. Ο BQ11 για τον οποίο γνωρίζουμε περισσότερα, έχει καταφέρει να ξεφύγει από πολλά προστατευτικά αντισώματα, και δυστυχώς θα προκαλέσει επιδημία, η οποία δεν θα αντιμετωπίζεται τόσο καλά από τα εμβόλια που έχουμε και από μερικά μονοκλωνικά, στα οποία βασιζόμαστε για να προστατεύσουμε τους μεταμοσχευμένους».

Και τονίζει ότι ο εμβολιασμός δεν μας καθιστά άτρωτους.

Σε ερώτηση αν κάποιος νοσήσει, στην περίπτωση επαναλοίμωξης, ο οργανισμός έχει εκπαιδευτεί και θα περάσει τον Ιό ηπιότερα, ο καθηγητής σημειώνει ότι αυτό «εξαρτάται από τον ιό. Αν έρθει ένας δραστικά καινούργιος ιός θα μολυνθούν πάλι οι περισσότεροι. Φυσικά τα εμβόλια και οι επανειλημμένες λοιμώξεις, γυμνάζουν τον οργανισμό για να αντιμετωπίσει την επόμενη μόλυνση». 

Ανεπαρκής καταγραφή μολύνσεων

Όπως εξηγεί, αυτή τη στιγμή το 1/4 των λοιμώξεων στην Ελλάδα αφορούν επαναλοιμώξεις, αλλά εκτιμά ότι είναι πολύ περισσότερες αναλογικά, γιατί δεν δηλώνονται. 

«Θα πάρει πολύ χρόνο για να δούμε κατά πόσο οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί, θα μετριάσουν την επαναμόλυνση και τη μετάδοση σε άλλους, γιατί οι διαφορές εμβολιασμένων ανεμβολίαστων, κατά τη γνώμη μου υπάρχουν, αλλά είναι μικρές, ως προς το συγκεκριμένο κομμάτι. Και αυτό θα το καταλάβουμε σε βάθος χρόνου που τα εμβόλια θα βοηθήσουν στο σταμάτημα της επιδημίας. Προς το παρόν τα εμβόλια κάνουν υπεροχή δουλειά στο να μη σε στείλει ο κορονοϊός στο νοσοκομείο, όπως έκανε την πρώτη περίοδο, αλλά δεν θα πρέπει να έχουμε ψευδές αίσθημα ασφαλείας ότι είμαστε εμβολιασμένοι, άρα είμαστε άτρωτοι», αναφέρει.

Επίσης θεωρεί λάθος το γεγονός ότι η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας δεν συζητά το ενδεχόμενο να επιστρέψει η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες έχουν την υποχρέωση να προστατεύσουν τον εαυτό τους. 

«Δυστυχώς αυτό σαμποτάρει την όλη προσπάθεια. Η Ελλάδα δεν είναι τέλεια εμβολιασμένη. Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε την επανάληψη του προηγούμενου χειμώνα. Και υπάρχει μία ψευδής αίσθηση ασφάλειας, ενώ τα καινούργια στελέχη είναι προ των πυλών. Η ώρα να δράσουμε είναι τώρα. Γιατί αν μπορέσουμε και επιβραδύνουμε την επιδημία μπορεί να δούμε καλύτερες γιορτές και το εύχομαι ολόψυχα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
«Και στην Ελλάδα η υπερμεταδοτική υποπαραλλαγή, απλά δεν έχει εντοπιστεί»
Νέα αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. «Ανώφελο» το τεστ στους Κινέζους ταξιδιώτες 48 ώρες πριν την αναχώρηση, αφού ο ιός επωάζει
«Και στην Ελλάδα η υπερμεταδοτική υποπαραλλαγή, απλά δεν έχει εντοπιστεί»
ΥΓΕΙΑ
Από την πανδημία στην ενδημία ο κορονοϊός, αλλά με ισχυρή δυναμική μεταλλάξεων
Ο Sars Cov-2 κάνει μέσα σε τρεις μήνες τόσες αλλαγές, όσες κάνει ο ιός της γρίπης σε δύο χρόνια, τόνισε ο καθηγητής Δρ Ελευθέριος Μυλωνάκης, κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ελληνικού...
Από την πανδημία στην ενδημία ο κορονοϊός, αλλά με ισχυρή δυναμική μεταλλάξεων
ΥΓΕΙΑ
Covid-19: Σε Αττική και Κρήτη οι υποπαραλλαγές 4 και 5 - Έκκληση για μάσκα ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους
Βαριά νόσηση μπορεί να προκαλέσει η νέα υποπαραλλαγή 4 της «Όμικρον». Ακόμα μία έκκληση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς, όπου υπάρχει συνωστισμός
Covid-19: Σε Αττική και Κρήτη οι υποπαραλλαγές 4 και 5 - Έκκληση για μάσκα ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους
ΥΓΕΙΑ
Κάτω από 100 οι διασωληνωμένοι για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες
Ακόμη 13 θανάτους και 7.204 νέα κρούσματα κορονοϊού κατέγραψε ο ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο, την ώρα που η υποχώρηση του σκληρού δείκτη των διασωληνώσεων δίνει μία ανάσα στο ΕΣΥ.
Κάτω από 100 οι διασωληνωμένοι για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες
ΥΓΕΙΑ
Κυρίαρχο στην Ελλάδα το στέλεχος ΒΑ.2 της Όμικρον
Η πλειονότητα των μολύνσεων από κορονοϊό στη χώρα μας φαίνεται ότι οφείλονται στo στέλεχος ΒΑ.2 της παραλλαγής «Ο» του κορονοϊού το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο...
Κυρίαρχο στην Ελλάδα το στέλεχος ΒΑ.2 της Όμικρον
ΥΓΕΙΑ
«Καμπανάκι» για νέα έξαρση κρουσμάτων - Αυξήθηκε το ιικό φορτίο στην Αττική
Νέες προειδοποιήσεις ειδικών μετά την αύξηση θανάτων, διασωληνωμένων και μολύνσεων. N. Tζανάκης: Σε 30.000-35.000 τα κρούσματα, αν δεν προσέξουμε. Θ. Δημόπουλος: Προϋποθέσεις για μετάλλαξη λόγω πολέμου
«Καμπανάκι» για νέα έξαρση κρουσμάτων - Αυξήθηκε το ιικό φορτίο στην Αττική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας