• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 18.2°C
  2 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 16.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 18.0°C
  1 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.6°C / 16.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.3°C
  3 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  5 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 15.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 17.3°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.2°C
  2 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.3°C / 14.9°C
  0 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  1 BF
  92%

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τον Σωτήρη Τσιόδρα απέναντι στον Θεόδωρο Λύτρα, εργαλειοποιώντας για ακόμη μία φορά την επιστήμη. Ο στενός επιστημονικός συνεργάτης του πρωθυπουργού δεν έχει μιλήσει, ωστόσο οι κινήσεις Λύτρα είναι εν γνώσει του

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κυβέρνηση γνώριζε για τις ΜΕΘ και δεν έπραξε τίποτα

 • A-
 • A+
Από τα τέλη Μαΐου του 2021 ήταν ενήμεροι οι κυβερνητικοί παράγοντες για την υψηλή θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ ● «Θα ήμασταν υπόλογοι αν δεν είχαμε ενημερώσει – και φυσικά είχαμε ενημερώσει. Αναλύσαμε τα δεδομένα, τα δείξαμε εγκαίρως σε αυτούς που έπρεπε να τα ξέρουν», είχε αποκαλύψει στην «Εφ.Συν.» ο επίκουρος καθηγητής Θ. Λύτρας ● Μάταια η κυβέρνηση επιμένει στην προσπάθεια υπονόμευσης της μελέτης

H προσπάθεια υπονόμευσης της αποκαλυπτικής μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα από την κυβέρνηση συνεχίζεται, αλλά μάταια. Η εγκληματική πολιτική της Ν.Δ. αποδυνάμωσης του ΕΣΥ κόστισε χιλιάδες ζωές. Το γνώριζε αυτό η κυβέρνηση από νωρίς και δεν έπραξε τίποτα.

Από τα τέλη Μαΐου του 2021 ήταν ενήμερη, όπως είχε αποκαλύψει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρος Λύτρας, με τη δημοσίευση της πρώτης μελέτης πέρυσι τον Δεκέμβριο (16.12.2021, «Τώρα έφτασε η ώρα να τα μάθει και ο κόσμος»). «Τέλη Μαΐου ήταν έτοιμο και το στείλαμε για δημοσίευση σε περιοδικό. Η διαδικασία της αξιολόγησης από συναδέλφους (peer review) καθυστερεί αρκετούς μήνες. Προφανώς και ενημερώσαμε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο», μας έλεγε τότε και πρόσθετε: «Δεν αναλύουμε αυτές τις πληροφορίες μόνο για να γράψουμε μια μελέτη· τις αναλύουμε προκειμένου να τις δώσουμε σε αυτούς που είναι αρμόδιοι για να λάβουν αποφάσεις, για να λάβουν τα όποια μέτρα. Ετσι κάνουμε στη δημόσια Υγεία. Θα ήμασταν λοιπόν υπόλογοι αν δεν είχαμε ενημερώσει – και φυσικά είχαμε ενημερώσει. Αναλύσαμε τα δεδομένα, τα δείξαμε εγκαίρως σε αυτούς που έπρεπε να τα ξέρουν. Το διά ταύτα δεν είναι δική μας δουλειά. Τώρα έφτασε η ώρα να τα μάθει και ο κόσμος».

Τώρα «τρέχει» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει τον Σωτήρη Τσιόδρα απέναντι στον Θεόδωρο Λύτρα, εργαλειοποιώντας για μια ακόμη φορά την επιστήμη. Ο στενός επιστημονικός συνεργάτης του πρωθυπουργού δεν έχει μιλήσει, ωστόσο οι κινήσεις Λύτρα είναι εν γνώσει του. Επομένως, απορίας άξιο είναι πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί ως επιχείρημα για να καταρρίψει την αξιοπιστία μιας δημοσιευμένης επιστημονικής μελέτης το γεγονός ότι το όνομα του Σ. Τσιόδρα δεν υπάρχει στην εκτεταμένη της έκδοση. Σημειώνεται ότι ο ίδιος δεν το έχει αποσύρει από την αρχική μελέτη (του Δεκεμβρίου του 2021) που έχει ταυτόσημα συμπεράσματα με την εκτεταμένη έκδοσή της που δημοσιεύτηκε προχθές: ότι δηλαδή το υψηλό φορτίο διασωληνωμένων ασθενών στο σύστημα Υγείας, η νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ και η νοσηλεία εκτός Αττικής είναι ένας θανατηφόρος συνδυασμός στην εποχή μας.

Από την πλευρά του ο Θ. Λύτρας αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα των «κρυφών» στοιχείων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Η ανοιχτή πρόσβαση στα πρωτογενή δεδομένα είναι όρος διαφάνειας που δημιουργεί εμπιστοσύνη», καταδεικνύοντας ότι «είναι πράγματι αντιδεοντολογικό εκ μέρους του ΕΟΔΥ να δίνει επιλεκτικά πρόσβαση στα στοιχεία επιτήρησης κατά το δοκούν και να την αίρει επίσης κατά το δοκούν», όπως συνέβη στην περίπτωσή του. Κλείνοντας, ξεκαθαρίζει πως «δεν υπάρχει "καλή" και "κακή" έρευνα, ευχάριστη και μη ευχάριστη. Υπάρχει μόνο έρευνα που προσπαθεί να πλησιάσει την αλήθεια και την πραγματικότητα», σημειώνοντας ότι «τα κλειστά, ασφυκτικά ελεγχόμενα δεδομένα είναι ένδειξη ανασφάλειας, ενώ τα ανοιχτά ένδειξη δύναμης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Αυξήθηκαν κρούσματα και νοσηλείες
Αυξημένες κατά 8% οι νέες λοιμώξεις και κατά 23% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία την εβδομάδα 10-16 Οκτωβρίου. Αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα 7 απ' τις 12 ελεγχόμενες περιοχές.
Αυξήθηκαν κρούσματα και νοσηλείες
ΥΓΕΙΑ
ΕΟΔΥ: Μικρή πτώση σε εβδομαδιαία κρούσματα, σημαντική άνοδος σε θανάτους
Ξεπέρασαν τους 100 οι θάνατοι ασθενών με κορονοϊό την περασμένη εβδομάδα (113), ενώ πτωτική ήταν η τάση στις εισαγωγές ασθενών και στις διασωληνώσεις στα νοσοκομεία.
ΕΟΔΥ: Μικρή πτώση σε εβδομαδιαία κρούσματα, σημαντική άνοδος σε θανάτους
ΥΓΕΙΑ
Ο καθ. Λύτρας ξαναχτυπά: «Η ανοιχτή πρόσβαση σε δεδομένα δημιουργεί εμπιστοσύνη»
Ο καθ. Δημόσιας Υγείας επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει “καλή” και “κακή” έρευνα, ευχάριστη και μη ευχάριστη. Υπάρχει μόνο έρευνα. Που προσπαθεί να πλησιάσει την αλήθεια και την πραγματικότητα». Ενώ τονίζει ότι...
Ο καθ. Λύτρας ξαναχτυπά: «Η ανοιχτή πρόσβαση σε δεδομένα δημιουργεί εμπιστοσύνη»
ΥΓΕΙΑ
Αυξήθηκαν τα κρούσματα με το άνοιγμα των σχολείων
Με 36.146 επιβεβαιωμένα κρούσματα «έκλεισε» η προηγούμενη βδομάδα με τις επαναλοιμώξεις να αφορούν ποσοστό 24% των συνολικών κρουσμάτων. Ο αριθμός των απωλειών ασθενών με Covid έφτασε τους 116.
Αυξήθηκαν τα κρούσματα με το άνοιγμα των σχολείων
ΥΓΕΙΑ
Παραμένουν ψηλά κρούσματα και διασωληνώσεις - Ξανά πάνω από 20 οι θάνατοι
Μαίνεται η πανδημία στην Ελλάδα, με τις νέες επαναλοιμώξεις να αριθμούν τις 3.929. «Βράζει» η Αττική με πάνω από 10.000 από τα συνολικά κρούσματα.
Παραμένουν ψηλά κρούσματα και διασωληνώσεις - Ξανά πάνω από 20 οι θάνατοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας