• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.3°C
  3 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 18.2°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  1 BF
  98%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.2°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.2°C / 14.7°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 12.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.4°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.8°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.4°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  80%

Από την εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις προσωπικού στο Παίδων «Αγία Σοφία» που έγινε την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου.

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τραγικές ελλείψεις στο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

 • A-
 • A+
Αναστολή όλων των τακτικών χειρουργείων γιατί δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι • Τεράστια κενά σε όλες τις ειδικότητες γιατρών αλλά και σε βιολόγους-τεχνολόγους • Σε απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας προχωρούν την επόμενη Τετάρτη οι γιατροί του νοσοκομείου • Υποσχέσεις για... μπαλώματα από τον Θ. Πλεύρη.

Απεργία την Τετάρτη 28/9 και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι αποφάσισε η συνέλευση των γιατρών του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου της χώρας, Παίδων «Η Αγία Σοφία», απαντώντας στην περαιτέρω υποβάθμιση του ΕΣΥ που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση του Ν.Δ. Καλούν δε όλους μας να μην παραμείνουμε θεατές.

«Δουλεύουμε με αυταπάρνηση, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με χρωστούμενες άδειες και ρεπό, με απάνθρωπα ωράρια (π.χ. 36 ώρες συνεχόμενα οι ειδικευόμενοι ιατροί)», επισημαίνουν και αναλύουν τις μεγάλες ελλείψεις σε κάθε τμήμα του νοσοκομείου:

 Αναισθησιολόγων, η οποία οδήγησε σε αναστολή τακτικών χειρουργείων όλων των ειδικοτήτων. Η λίστα αναμονής για ένα χειρουργείο στο νοσοκομείο ξεπερνά τα 3.000 παιδιά και καθημερινά αυξάνεται, αφού από την 1η Σεπτεμβρίου τα προγραμματισμένα χειρουργεία έχουν παγώσει. «Είναι απόλυτα σαφές πόσο επικίνδυνη για την υγεία ενός ασθενούς είναι η συνεχής αναβολή ενός χειρουργείου και τι αντίκτυπο θα έχει στη μετέπειτα ζωή του», τονίζουν οι γιατροί και σημειώνουν ότι με αυτή την απόφαση υποβαθμίζεται η εκπαίδευση των ειδικευόμενων, των αυριανών χειρουργών και παράλληλα διοχετεύεται ο κόσμος στον ιδιωτικό τομέα, όπου θα κληθεί να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη για άλλη μια φορά.

 Μικροβιολόγων - βιολόγων - τεχνολόγων, με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί το Mικροβιολογικό Εργαστήριο και να μη βγαίνουν αποτελέσματα τεστ για Сovid τα Σαββατοκύριακα ακόμη και σε γενικές εφημερίες. Το εργαστήριο λειτουργεί με το 1/3 των γιατρών που προβλέπεται, εξηγούν, και σύντομα θα μπορεί να καλύψει μόνο τα εξαιρετικά επείγοντα δείγματα, ενώ από 1/10 δεν θα είναι δυνατή η κάλυψη των μισών εφημεριών!

 Προσωπικού στο Αιματολογικό και το Βιοχημικό Τμήμα, με αποτέλεσμα τα δείγματα στη βραδινή βάρδια κλειστής εφημερίας να στέλνονται στο διπλανό νοσοκομείο και να μη γίνονται κάποιες σημαντικές εξετάσεις.

 Γιατρών παντού! Στη Νευρολογική Κλινική, με αποτέλεσμα την τεράστια δυσκολία λειτουργίας του τμήματος που παρακολουθεί εκατοντάδες παιδιά, στην Καρδιολογική Κλινική και στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο (το μοναδικό στην Ελλάδα), στη Νευροχειρουργική Κλινική και στο Καρδιοχειρουργικό Τμήμα (το μοναδικό δημόσιο πανελλαδικά) και στις Παιδιατρικές Κλινικές, στην Πυρηνική Ιατρική, στα δύο Τμήματα Μεσογειακής Αναιμίας (που εξυπηρετούν περίπου 850 ασθενείς, κυρίως ενήλικες) κ.λπ.

«Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ελλείψεις σε κάθε τμήμα, που συνειδητά η διοίκηση μας τις αποκρύπτει, συγκαλύπτοντας την άσχημη κατάσταση που υπάρχει», επισημαίνουν οι γιατροί του νοσοκομείου και ζητούν ξανά από τη διοίκηση να δημοσιοποιήσει αναλυτικά τον αριθμό των υπηρετούντων γιατρών (μόνιμων, επικουρικών κ.λπ.), τις βαθμίδες τους, τα κενά των μόνιμων θέσεων που υπάρχουν, πόσες από αυτές έχουν προκηρυχθεί. «Ως εδώ!» διαμηνύουν οι γιατροί, με τις «λύσεις» των εκάστοτε κυβερνήσεων, καλύπτοντας ελάχιστα κενά προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας ή μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, επιβεβαιώνοντας τους γιατρούς του Παίδων, με ανακοίνωσή του υποσχέθηκε –χωρίς να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα– ότι θα προκηρύξει «κατά προτεραιότητα» θέσεις για αναισθησιολόγους στο νοσοκομείο, μέχρι τότε θα μετακινήσει αναισθησιολόγους –άγνωστο από ποιο νοσοκομείο, καθώς σε όλη την Ελλάδα υπάρχει έλλειψη– μέχρι την ολοκλήρωση της προκήρυξης ώστε να λειτουργήσει άλλη μία θέση χειρουργείου και ότι σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου θα επανασχεδιαστεί ο προγραμματισμός για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των χειρουργείων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Το Παίδων «Αγία Σοφία» ψυχορραγεί
Το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας αδυνατεί να πραγματοποιήσει τακτικά χειρουργεία επ' αόριστον λόγω ελλείψεων σε προσωπικό ● Ανάλογη κατάσταση και στα Γενικά Νοσοκομεία Κοζάνης και Νίκαιας.
Το Παίδων «Αγία Σοφία» ψυχορραγεί
ΥΓΕΙΑ
Το «Καραμανδάνειο» βάζει λουκέτο στις εφημερίες
Ο Δήμος Πατρέων διοργανώνει αύριο κινητοποίηση στις 19.30 στην πλατεία Γεωργίου και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ) καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.
Το «Καραμανδάνειο» βάζει λουκέτο στις εφημερίες
ΥΓΕΙΑ
Στα... επείγοντα η κατεδάφιση του ΕΣΥ
Η κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση άρον άρον και με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο του Θ. Πλεύρη για τη δημόσια υγεία, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι την Τετάρτη.
Στα... επείγοντα η κατεδάφιση του ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Υγεία με ΣΔΙΤ θέλει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει ως προτεραιότητα την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας μέσω της πιο έντονης εμπλοκής των ασφαλιστικών εταιρειών και της διεύρυνσης της αγοράς των υπηρεσιών υγείας με...
Υγεία με ΣΔΙΤ θέλει η κυβέρνηση
ΥΓΕΙΑ
Η τελευταία παιδίατρος «έκλεισε» την πόρτα
Αιφνίδια και «εν κρυπτώ» αποφάσισε η διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» να κλείσει την Γ΄ Παιδιατρική Κλινική, στο παράρτημα του νοσοκομείου της Καλλιθέας.
Η τελευταία παιδίατρος «έκλεισε» την πόρτα
ΥΓΕΙΑ
Λύση για τις εφημερίες στο «Π. & Α. Κυριακού» υποσχέθηκε ο Α.Ξανθός
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, δεσμεύθηκε για την εξεύρεση λύσης για δεδουλευμένα των γιατρών του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Σε συνάντηση με τους γιατρούς...
Λύση για τις εφημερίες στο «Π. & Α. Κυριακού» υποσχέθηκε ο Α.Ξανθός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας