• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.1°C / 15.7°C
  3 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 12.8°C
  3 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.0°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  0 BF
  99%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 11.0°C
  1 BF
  98%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 7.4°C
  1 BF
  89%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  1 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.8°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.2°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 13.8°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.3°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  87%
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι γιατροί αντιδρούν στη ΣΔΙΤ μεταξύ «Αττικού» και «Ιασώ»

 • A-
 • A+
Παρέμβαση της ΕΙΝΑΠ κάνει λόγο για παραχώρηση ειδικευόμενων γιατρών και νοσηλευτών στην ιδιωτική κλινική κατά παράβαση της νομοθεσίας και θέτει προ των ευθυνών της τη διευθύντρια της Γ’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

Δυναμικά συνεχίζουν τον αγώνα τους απέναντι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί, αυτή τη φορά με αφορμή την πρώτη Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην παιδιατρική φροντίδα σε επίπεδο Αττικής μεταξύ του ομίλου «ΙΑΣΩ» και της Γ’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ που στεγάζεται στο «Αττικόν» Νοσοκομείο.

Μια σύμπραξη που ανακοινώθηκε το καλοκαίρι (τον Ιούλιο) και προχωράει στην πράξη στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ», που θα ρυμουλκείται από την επιχειρηματική δραστηριότητα με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ασθενείς. Μετά την άμεση αντίδραση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών τον περασμένο Ιούλιο για «το επιχειρηματικό deal (γιατί περί τέτοιου πρόκειται) που αποδεικνύει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» υλοποιείται ταχύτατα», ήρθε η καταγγελία του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου σωματείου νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, της ΕΙΝΑΠ (Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά), που θέτει τη διευθύντρια της εν λόγω κλινικής και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Βάνα Παπαευαγγέλου, προ των ευθυνών της ξεκαθαρίζοντας ότι «το νοσοκομείο ανήκει στο ΕΣΥ και θα λειτουργεί με τη νομοθεσία τους ΕΣΥ». Και το σωματείο εργαζομένων του «Αττικόν» σε ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι «όσοι θεωρούν το νοσοκομείο και το ΕΣΥ τσιφλίκι και ατομική τους ιδιοκτησία χωρίς να λογαριάζουν δικαιώματα, θα μας βρουν αποφασιστικά απέναντι...».

Η μέχρι τώρα εμπειρία της πανδημίας αποδεικνύει ότι με τη στήριξη της κυβέρνησης οι επιχειρηματικοί όμιλοι εκτόξευσαν τα κέρδη τους, μένοντας θεατές στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών να προστατεύσουν την υγεία των ασθενών τους. Τι προβλέπει η ΣΔΙΤ «Αττικόν» - «ΙΑΣΩ»; Σύμφωνα με τον όμιλο «ΙΑΣΩ», οι άξονες της «συνεργασίας» περιλαμβάνουν «την εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής, καθώς και την εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο «ΙΑΣΩ» Παίδων και στα Ειδικά Ιατρεία και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝ «Αττικόν»», την «αντιμετώπιση περιστατικών υψηλού βαθμού δυσκολίας» και τη «διενέργεια διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων όταν προκύπτουν ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας ή χρήσης ειδικού εξοπλισμού τεχνολογίας αιχμής».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγο για κατά παράβαση της νομοθεσίας παραχώρηση ειδικευόμενων γιατρών και νοσηλευτών για εκπαίδευση και εργασία στην ιδιωτική κλινική και καταγγέλλουν τη διευθύντρια της Κλινικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, ότι στηριζόμενη πάνω στις ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής ετοιμάζεται να στέλνει και ασθενείς στο «ΙΑΣΩ», «όταν προκύπτουν ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας ή χρήσης ειδικού εξοπλισμού».

Καλούν την κ. Παπαευαγγέλου «και όσους καθηγητές διευθυντές του νοσοκομείου Αττικόν υιοθετούν τις τακτικές της να σταματήσουν να αποδεικνύονται οι καλύτεροι επισπεύδοντες της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, στρώνοντας το έδαφος για την προώθηση αντίστοιχων κυβερνητικών αποφάσεων. Αυθαιρετούν διαρκώς με βάση τη δική τους εργασιακή σχέση και προοπτική που συμπεριλαμβάνει και δημόσια θέση και ιδιωτικό ιατρείο. Και αυτή τη σύμπραξη θέλουν defacto να την επιβάλουν. Τους καλούμε να σηκώνουν επιστημονικό ανάστημα απέναντι στις κυβερνήσεις που μειώνουν τις δαπάνες υγείας, δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο προσωπικό, κάνουν το παν για να προωθήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και εργολάβων της υγείας, απάλλαξαν προκλητικά τα ιδιωτικά νοσοκομεία και ΜΕΘ από την περίθαλψη ασθενών με κορονοϊό, ανέχονται τα ράντζα και την επικίνδυνη νοσηλεία στους διαδρόμους».

Το «Αττικόν» Νοσοκομείο και οι κλινικές του είναι και θα παραμείνουν δημόσια, ξεκαθαρίζει η ΕΙΝΑΠ. «Οι ΣΔΙΤ δεν θα περάσουν. Προειδοποιούμε ότι αυταρχικές και απαξιωτικές συμπεριφορές απέναντι σε γιατρούς ΕΣΥ και ειδικευόμενους δεν θα γίνουν ανεκτές, πολύ δε περισσότερο όταν συνοδεύονται από καταπάτηση των νόμιμων και κατακτημένων εργασιακών δικαιωμάτων (ωράριο, ρεπό, άδειες, μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο κ.λπ.)».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Χειρουργήστε σε ιδιωτική κλινική
Eντολή να χειρουργούν ασθενείς σε ιδιωτική κλινική που ανήκει σε μεγάλο όμιλο υγείας δίνει η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου στους χειρουργούς του νοσοκομείου της Ρόδου!
Χειρουργήστε σε ιδιωτική κλινική
ΥΓΕΙΑ
Στα... επείγοντα η κατεδάφιση του ΕΣΥ
Η κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση άρον άρον και με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο του Θ. Πλεύρη για τη δημόσια υγεία, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι την Τετάρτη.
Στα... επείγοντα η κατεδάφιση του ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Υγεία με ΣΔΙΤ θέλει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει ως προτεραιότητα την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας μέσω της πιο έντονης εμπλοκής των ασφαλιστικών εταιρειών και της διεύρυνσης της αγοράς των υπηρεσιών υγείας με...
Υγεία με ΣΔΙΤ θέλει η κυβέρνηση
ΥΓΕΙΑ
Στρώνει κόκκινο χαλί στους ιδιώτες γιατρούς
Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης έκανε λόγο για την επανεξέταση συνολικά των εργασιακών σχέσεων που θα ισχύουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στους ιδιώτες ιατρούς.
Στρώνει κόκκινο χαλί στους ιδιώτες γιατρούς
ΥΓΕΙΑ
Θανατηφόρα η εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας
Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία για τους θανάτους στη διάρκεια της πανδημικής χρονιάς που αποτυπώνουν την «εγκατάλειψη» νόσων πέραν της Covid-19.
Θανατηφόρα η εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας
ΥΓΕΙΑ
Τα καλυμμένα πρόσωπα έχουν φωνή
Με βροντερή φωνή από άκρη σε άκρη της χώρας δεκατρείς μήνες μετά το πρώτο κρούσμα Covid στη χώρα τα καλυμμένα πρόσωπα των ηρώων με τις άσπρες και μπλε μπλούζες είπαν τα αυτονόητα: Το κράτος να χρηματοδοτήσει...
Τα καλυμμένα πρόσωπα έχουν φωνή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας