• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.7°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.8°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.3°C
  3 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  1 BF
  99%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.1°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.7°C / 11.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.5°C / 12.7°C
  0 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.9°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  91%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χωρίς... ανάσα το Ιπποκράτειο

 • A-
 • A+
Η κυβερνητική αβελτηρία έριξε στον γκρεμό το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας. ● Οι χειρουργικές κλινικές υπολειτουργούν. ● Δύο 13χρονοι και ένα 5χρονο παιδί μένουν χωρίς μεταμόσχευση εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων. ● «Οι κενές οργανικές είναι 20, χρειάζονται 40».

Είναι να μένει κανείς άλαλος ενώπιον της αδιανόητης καταστροφής που υφίσταται η διαμαντόπετρα των μεταμοσχευτικών κλινικών της Ελλάδας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, για την κυβερνητική αβελτηρία που έριξε στον γκρεμό το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, το «Ιπποκράτειο» –κάποτε έλεγαν ότι είναι «τρία νοσοκομεία σε ένα»– και τώρα έχει χειρουργικές κλινικές που σχεδόν αργούν ενώπιον της αδυναμίας εκτέλεσης επεμβάσεων. Τέλος του μήνα, αυτό το νοσοκομείο μένει με 7 αναισθησιολόγους, καθώς άλλος ένας παραιτήθηκε!

Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει εκ νέου και συνοπτικά το πρόβλημα που θα έπρεπε να είχε κινητοποιήσει ολόκληρη την κοινωνία, αν και θα αρκούσε η δραματική διαπίστωση ότι δύο 13χρονοι κι ένα πεντάχρονο παιδί, νεφροπαθείς, που βρήκαν συμβατό δότη, μένουν χωρίς μεταμόσχευση εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων.

«Οι μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη έχουν την εξής ιδιαιτερότητα: δεν γίνονται σε κανένα άλλο νοσοκομείο. Εχουμε 35 ζευγάρια έτοιμα που περιμένουν ημερομηνία εδώ και χρόνια. Τέσσερις εντάχθηκαν στην αιμοκάθαρση τον Ιούνιο του 2022, επειδή δεν άντεχαν άλλο να περιμένουν να γίνει, εκ των οποίων τρία παιδιά, δύο 13 ετών και ένα πέντε», συνοψίζει η διευθύντρια της Νεφρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στο «Ιπποκράτειο», καθηγήτρια Νεφρολογίας, Αικατερίνη Παπαγιάννη, σε εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Οι επτά, πλέον, αναισθησιολόγοι που μένουν στο νοσοκομείο, κατά την κ. Παπαγιάννη, είναι «υπεράνθρωποι».

Τουλάχιστον, θα προσθέταμε, δεδομένου ότι στο Τμήμα Μεταμόσχευσης Ηπατος –τμήμα με ιδιαιτερότητες που προϋποθέτουν εξειδίκευση– έχουν μείνει δύο αναισθησιολόγοι από τους τέσσερις που είχε το τμήμα! Σημειώνουμε ότι για μεταμόσχευση ήπατος (περί τις 14 ώρες), δεν υπάρχει το κλασικό πρόγραμμα εφημεριών, η επέμβαση γίνεται τη στιγμή που θα βρεθεί δότης.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, εφημερεύει 8 μέρες τον μήνα η ειδική ομάδα του «Λαϊκού» και όλες τις υπόλοιπες η ομάδα του «Ιπποκράτειου». Δεδομένης της απίσχνανσης του «Ιπποκράτειου» το πρόβλημα αυτομάτως γίνεται πανελλαδικό! Αν υπάρχει, τούτη τη στιγμή, μια προσωρινή λύση είναι να «κοπεί ο μήνας στη μέση» για τα δύο νοσοκομεία, διότι οι εναπομείναντες αναισθησιολόγοι του «Ιπποκράτειου» ζουν αδιανόητη καθημερινότητα.

Αν κάποιος σκεφτεί ως λύση να σταλούν γιατροί από την Αθήνα, μπορεί να το λέει μόνο αν δεν είναι γιατρός! Και τα χειρουργεία αναβάλλονται σωρηδόν! Επιπλέον, μετά την παραίτηση και του διευθυντή του Αναισθησιολογικού, είναι κυριολεκτικά στον αέρα και η εκπαίδευση των ειδικευομένων (ούτε συζήτηση φυσικά να την κάνουν ιδιώτες).

«Μηδέν χειρουργεία»

Ο Χρήστος Στεφανίδης, χειρουργός Παίδων, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων και αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, περιγράφει στην «Εφ.Συν.»: «Πριν από τριάντα χρόνια, νέος ειδικευόμενος, τα χειρουργεία λειτουργούσαν συνεχώς από τις 7.30 το πρωί για όλες τις κλινικές, με υπηρετούντες αναισθησιολόγους περίπου 28 με 30.

Εκτελούσαμε 15 έως 29 επεμβάσεις την εβδομάδα (το ρεκόρ κατά τον αείμνηστο διευθυντή μας Γεώργιο Τρύφωνα) μεγάλης, μέσης και μικρής βαρύτητας. Ο χρονικός ορίζοντας προγραμματισμού ενός χειρουργείου δεν ξεπερνούσε τις 30 με 45 ημέρες. Σήμερα, τακτικά χειρουργεία ΜΗΔΕΝ, εξυπηρέτηση λίστας χειρουργείου ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ, εβδομαδιαίο πρόγραμμα τακτικών χειρουργείων ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ.

Οι αναισθησιολόγοι που έμειναν επικουρούνται από συναδέλφους από άλλα νοσοκομεία, που είναι σαν ψάρια έξω από τα νερά τους, στις γενικές εφημερίες και στα χειρουργεία, τα οποία, ως επί το πλείστον, είναι επείγοντα ή έκτακτα, προερχόμενα από τις εισαγωγές των εφημεριών. Και το νοσηλευτικό προσωπικό του Αναισθησιολογικού και του χειρουργείου είναι μειωμένο κατά 40%-50% και στελεχωμένο με νοσηλευτές με διάφορες σχέσεις εργασίας τύπου “γαλέρας”».

«Δεν ψάχνουν για γιατρούς, αλλά για ηλίθιους»

Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν την υφυπουργό Μίνα Γκάγκα στην τελευταία ευρεία σύσκεψη που έγινε πριν από μία εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη να δείχνει έκπληκτη από την έκταση του προβλήματος. Οταν δηλαδή ιδιώτης αναισθησιολόγος καλείται στο «Ιπποκράτειο» (250 ευρώ η εφημερία) και μπαίνει μόνο σε χειρουργεία αλλά όχι σε κλινικές (π.χ. Κλινική Covid), αυτό δεν είναι λύση αλλά πρόβλημα για τον αναισθησιολόγο του Δημοσίου που αμείβεται με 150 ευρώ και τα κάνει όλα.

Προέκυψε όμως κι άλλο θέμα με τους ιδιώτες που εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές. Μία από τις μεγαλύτερες κλινικές της Θεσσαλονίκης πληρώνει περί τα 500 ευρώ από το ταμείο της αναισθησιολόγους αν πρόκειται, για παράδειγμα, να σταλούν στις Σέρρες (στην ιδιωτική κλινική θα έβγαζαν 1.000 ευρώ για δύο απλά χειρουργεία).

Αλλιώς δεν μπορεί να τους πείσει. Αν γινόταν μια-δυο φορές, δεν θα ήταν πρόβλημα, γίνεται όμως συνέχεια και αρχίζει να μην γίνεται ανεκτό. Το «κουβάρι» της υπόθεσης έγινε κόμπος, καθώς ιδιώτες αναισθησιολόγοι αρνούνται να προσέλθουν στο δημόσιο νοσοκομείο πληροφορούμενοι ότι οι επιστρατευμένοι συνάδελφοί τους της περιόδου του 4ου κύματος Covid –όπως μας επιβεβαίωσε ο πνευμονολόγος Δρόσος Τσαβλής– δεν έχουν πληρωθεί ακόμη!

Για τη λύση η «Εφ.Συν.» μίλησε με πολλούς γιατρούς στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και όλοι κατατείνουν σε μία και μοναδική πρόταση. Την συνοψίζει ο κ. Στεφανίδης: «Λύση, και για τον πλέον αδαή, είναι η κάλυψη όλων των κενών με προκηρύξεις όλων των οργανικών θέσεων των ιατρών και διορισμούς νοσηλευτών από το ΑΣΕΠ.

Με προκηρύξεις δύο θέσεων αναισθησιολόγων που καλύφθηκαν από ήδη υπηρετούντες στο νοσοκομείο γιατρούς, το κέρδος είναι μηδέν. Οι κενές οργανικές είναι 20, μας χρειάζονται 40. Οταν προκηρύσσουν απειροελάχιστες θέσεις, δεν ψάχνουν για γιατρούς, αλλά για ηλίθιους».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
«Να έρθει στις 30 του μήνα η κ. Γκάγκα, να της δώσουμε τα κλειδιά των κλινικών»
Oι παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου είναι υπερπλήρεις από ασθενείς της κοινής νοσηρότητας, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται κατά δεκάδες σε άλλες κλινικές, στα τρία κτίρια του συγκροτήματος.
«Να έρθει στις 30 του μήνα η κ. Γκάγκα, να της δώσουμε τα κλειδιά των κλινικών»
ΥΓΕΙΑ
Ευθύνες με ονοματεπώνυμα
Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης κατηγορούν τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και τις διοικήσεις υγειονομικών περιφερειών και νοσοκομείων για τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα ● Τραγική η...
Ευθύνες με ονοματεπώνυμα
ΥΓΕΙΑ
Προσπαθούν να βγάλουν ψεύτες τους γιατρούς για τη δραματική κατάσταση
Η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ διαστρεβλώνει την αλήθεια υπηρετώντας το κυβερνητικό αφήγημα ● Συγκεντρώσεις συμπαράστασης στους υγειονομικούς ● Κραυγή αγωνίας από τις Σέρρες και το Κιλκίς.
Προσπαθούν να βγάλουν ψεύτες τους γιατρούς για τη δραματική κατάσταση
ΥΓΕΙΑ
Τελική αναμέτρηση με το νομοσχέδιο-νεκροθάφτη της δημόσιας περίθαλψης
Κορυφώνεται με 24ωρη πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη η «μητέρα των μαχών» για την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης.
Τελική αναμέτρηση με το νομοσχέδιο-νεκροθάφτη της δημόσιας περίθαλψης
ΥΓΕΙΑ
Εικόνα της απομείωσης του ΕΣΥ
Φωτογραφία του παραλυτικού αδιεξόδου εντός του οποίου βρίσκεται ολόκληρο το ΕΣΥ αποτελεί το ανενεργό, κατά το ήμισυ, εδώ και περίπου έναν χρόνο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του Νοσοκομείου «Παπανικολάου».
Εικόνα της απομείωσης του ΕΣΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυναμική απεργιακή κινητοποίηση γιατρών Παίδων «Αγία Σοφία» για ελλείψεις
Μαζική και δυναμική απεργιακή κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν σήμερα οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με φόντο τις τρομακτικές ελλείψεις και τη χρόνια...
Δυναμική απεργιακή κινητοποίηση γιατρών Παίδων «Αγία Σοφία» για ελλείψεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας