• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.5°C / 7.4°C
  4 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 7.0°C
  3 BF
  33%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 8.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.1°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.7°C / 3.7°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / 0.1°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 4.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.1°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  6 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  43%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 2.9°C
  2 BF
  52%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 2.7°C
  3 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 7.7°C
  2 BF
  89%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 3.8°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 4.4°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  2 BF
  45%
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάνουν πως δεν βλέπουν τα κενά στο ΕΣΥ

 • A-
 • A+
Μόνο ελλείψεις αναισθησιολόγων εντοπίζει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ● Στον αντίποδα, όμως, σε χαρτογράφηση της ΠΟΕΔΗΝ αποτυπώνεται η πραγματική, δραματική εικόνα, με δεκάδες κενές θέσεις νοσηλευτών και γιατρών όλων των ειδικοτήτων, αλλά και σημαντικά προβλήματα σε εξοπλισμό και κλινικές ● Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση της ΠΟΕΔΗΝ, ανάλογες είναι οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στα νοσοκομεία τόσο της Κεντρικής όσο και της Δυτικής Μακεδονίας.

Αλλα λέει η ΠΟΕΔΗΝ, άλλα βλέπει η Γκάγκα… Μια δραματική χαρτογράφηση της κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, με ελλείψεις σε χρηματοδότηση, προσωπικό και υποδομές, επιχειρεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων σε αυτά, την ώρα που η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εμφανίζεται «αισιόδοξη» για τις ελλείψεις -μόνο- αναισθησιολόγων!

Η κ. Γκάγκα, που είχε χθες σύσκεψη στην 4η ΥΠΕ, στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε σχετικά: «Είναι θέμα που μας ενδιαφέρει όλους και που θέλουμε πάρα πολύ να το λύσουμε. Αναισθησιολόγοι δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, θέλει πέντε χρόνια να γίνει κανείς αναισθησιολόγος. Είναι πράγματι λίγοι οι συνάδελφοι στο Ιπποκράτειο και πρέπει να βρούμε όλοι έναν τρόπο να βοηθηθούν. Αυτό είναι το ένα πρόβλημα που είναι σημαντικό για τους ίδιους, για την πόλη, για τους ασθενείς, για όλους». Η ίδια τόνισε πως εδώ και έναν χρόνο έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις, εκτιμώντας ότι «θα έχουμε μία λύση τουλάχιστον μέχρι να έχουμε περισσότερους αναισθησιολόγους που μπορούν να βοηθήσουν». Η ωραιοποίηση ή εν πάση περιπτώσει άμβλυνση της εικόνας θρυμματίζεται ωστόσο από τη χαρτογράφηση της ΠΟΕΔΗΝ που έχει ως εξής:

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης

● Ιπποκράτειο: Ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Στις 1.784 οργανικές θέσεις, οι 765 κενές. Μαζί με τους 1.019 μόνιμους υπηρετούν και 386 συμβασιούχοι-επικουρικοί υπάλληλοι. Ελλειψη προσωπικού: α) στους αναισθησιολόγους, στις 25 οργανικές θέσεις υπηρετούν 8 και 2 με μετακίνηση, β) στους τραυματιοφορείς υπηρετούν 60 (μόνιμοι και συμβασιούχοι) για 125 οργανικές θέσεις. Το 2022 έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί 48 εργαζόμενοι. Ανεστάλη η λειτουργία της Ψυχιατρικής και της Α’ Παθολογικής λόγω Covid. Ανοίγει καινούργιο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο που για να λειτουργήσει χρειάζονται προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού.

● ΑΧΕΠΑ: Εναν χρόνο μετά τα εγκαίνια της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων, παραμένει ακόμα κλειστή λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Κλειστές παραμένουν έξι πολύτιμες αίθουσες χειρουργείων λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Συνεχίζεται η αναστολή εργασίας σε 80 υγειονομικούς, παρά την πίεση που υπάρχει από έλλειψη του προσωπικού. Από τριτοβάθμιο πανεπιστημιακό μετατρέπεται επίμονα για 3η χρονιά σε γηριατρικό Covid νοσοκομείο, ενώ θα μπορούσε να περιθάλπει και να εξυπηρετεί βαριά νοσήματα. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ανακαίνιση κλινικών. Το νοσοκομείο στηρίζεται μόνο στις δωρεές από τις ιδιωτικές εταιρείες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

● Θεαγένειο (αντικαρκινικό):Πάνω από 100 κενές οργανικές θέσεις στη Νοσηλευτική Υπηρεσία. Μετακινήσεις αναισθησιολόγων στον «Αγιο Παύλο» με αποτέλεσμα να κλείσει μία αίθουσα χειρουργείου. Επίσης στο «Κουρκούλειο», που ανήκει στο «Θεαγένειο», γίνονται οι χημειοθεραπείες ημέρας, είναι υποστελεχωμένο και ενώ υπήρχε ένας αναισθησιολόγος για ασφάλεια, τον τελευταίο μήνα μετακινήθηκε στο «Ιπποκράτειο» και η θέση είναι κενή. Οι μετακινήσεις προσωπικού είναι συνεχείς και καλύπτουν εφημερίες στο Νοσοκομείο Σερρών. Καρδιολόγοι μετακινούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα νοσοκομεία της πόλης και οι χειριστές ακτινολόγοι μετακινήθηκαν στο Νοσοκομείο Πολυγύρου. Εργολάβοι υπάρχουν όχι μόνο στην καθαριότητα, στη σίτιση και στη φύλαξη, αλλά πλέον και στο αρχείο και στο λογιστήριο. Επίσης υπάρχει ένα διαρκές πρόβλημα με την καθυστέρηση των πληρωμών όσον αφορά τις υπερωρίες και τις εφημερίες λόγω υπέρβασης προϋπολογισμού.

● Γεννηματάς:Το 45% του προσωπικού είναι επικουρικό. 345 υπάλληλοι είναι μόνιμοι. Στις 46 οργανικές θέσεις ειδικευομένων ιατρών στις κλινικές όλων των ειδικοτήτων οι 26 είναι κενές. Δεν υπάρχει θερμαστής και έρχεται χειμώνας. Δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος ηλεκτρολόγος και καλύπτονται με ΟΑΕΔ και επικουρικό. Το νοσηλευτικό προσωπικό όλων των κατηγοριών είναι 380 και οι κενές οργανικές θέσεις 120. Στο διοικητικό προσωπικό η κατάσταση είναι τραγική λόγω συνταξιοδοτήσεων και μετακινήσεων σε άλλες υπηρεσίες (ΔΥΠΕ).

● Αγ. Δημήτριος:Στο νοσηλευτικό προσωπικό είναι ακάλυπτες 67 οργανικές θέσεις. Στα παραϊατρικά επαγγέλματα είναι ακάλυπτες 19 οργανικές θέσεις. Στους διοικητικούς υπαλλήλους 15 κενές οργανικές θέσεις και στην εστίαση-καθαριότητα 29 κενές οργανικές θέσεις. Σύνολο 140 κενές οργανικές θέσεις σε ένα νοσοκομείο περίπου 400 ατόμων. Το 1/3 των οργανικών θέσεων είναι κενές. Επίσης υπάρχουν ελλείψεις αναισθησιολόγων και κλείνει μία αίθουσα χειρουργείου γιατί μετακινούν 2 αναισθησιολόγους για το «Ιπποκράτειο».

● Αγ. Παύλος: Στο νοσοκομείο υπάρχει έλλειψη προσωπικού όσον αφορά τους ΤΕ νοσηλευτές. Στους ΔΕ είναι καλυμμένο το νοσοκομείο με μόνιμους και επικουρικούς. Από γιατρούς, ιδιαίτερη έλλειψη υπάρχει σε αναισθησιολόγους για να μπορούν να γίνονται τα χειρουργεία. Με τα ΕΣΠΑ δρομολογήθηκε η βελτίωση του εξοπλισμού.

● Παπαγεωργίου:Στο νοσοκομείο υπάρχουν 350 οργανικές θέσεις κενές, εκ των οποίων οι 150 καλύπτονται με ελαστικές μορφές εργασίας και μπλοκάκια. Υπάρχουν ιδιαίτερα μεγάλες ανάγκες -λόγω της αύξησης των κλινών ΜΕΘ- σε νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ σημειώνονται και ιδιαίτερες ελλείψεις στην Τεχνική Υπηρεσία, στη Διοικητική Υπηρεσία και στον μαιευτικό κλάδο. Το βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό έχει μεγάλο ποσοστό εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας ή με μπλοκάκι, γεγονός που δημιουργεί μια πρόσθετη επισφάλεια για το τι θα συμβεί στο μέλλον.

● Παπανικολάου: Η Πνευμονολογική Κλινική δεν λειτουργεί μετά τη φωτιά. Δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια αποκατάστασης και υπάρχει πρόβλημα γιατί έρχεται ο χειμώνας. Η λειτουργία της ΩΡΛ Κλινικής είναι επισφαλής. Υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις σε ειδικότητες ιατρών.

● Ψυχιατρικό:Στη Νοσηλευτική Υπηρεσία εργάζονται 326 άτομα. Κενές οργανικές θέσεις έχουμε ΤΕ 15, ΔΕ 41, ΥΕ 48 και επισκέπτες ΤΕ 10. Από το ιατρικό προσωπικό, από τις 98 που είναι οι οργανικές θέσεις, οι 29 είναι κενές. Στους ψυχολόγους ΠΕ είναι 3 οι κενές οργανικές θέσεις.

● Αφροδισίων:Στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού. Ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση της ΠΟΕΔΗΝ, ανάλογες είναι οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στα νοσοκομεία τόσο της Κεντρικής όσο και της Δυτικής Μακεδονίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Τελική αναμέτρηση με το νομοσχέδιο-νεκροθάφτη της δημόσιας περίθαλψης
Κορυφώνεται με 24ωρη πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη η «μητέρα των μαχών» για την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης.
Τελική αναμέτρηση με το νομοσχέδιο-νεκροθάφτη της δημόσιας περίθαλψης
ΥΓΕΙΑ
Ευθύνες με ονοματεπώνυμα
Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης κατηγορούν τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και τις διοικήσεις υγειονομικών περιφερειών και νοσοκομείων για τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα ● Τραγική η...
Ευθύνες με ονοματεπώνυμα
ΥΓΕΙΑ
ΕΣΥ: είν’ ένα σύστημα που το αλυσοδένουνε
​Υγεία στα... κάγκελα! Δυσάρεστες καταστάσεις αντιμετώπισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επισκεπτόμενος χθες νοσοκομειακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, που περιελάμβαναν από στάσεις εργασίας... έως τον πρόεδρο...
ΕΣΥ: είν’ ένα σύστημα που το αλυσοδένουνε
ΥΓΕΙΑ
Χωρίς... ανάσα το Ιπποκράτειο
Η κυβερνητική αβελτηρία έριξε στον γκρεμό το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας με τις χειρουργικές κλινικές να υπολειτουργούν.
Χωρίς... ανάσα το Ιπποκράτειο
ΥΓΕΙΑ
Εξωφρενική απόφαση για το «Παπανικολάου»
Η αποκατάσταση της καμένης πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Παπανικολάου εξαρτάται από πιθανή χρηματοδότηση που μπορεί να βρεθεί.
Εξωφρενική απόφαση για το «Παπανικολάου»
ΥΓΕΙΑ
Χωρίς χειρουργεία το Νοσοκομείο Σύρου
Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χθες διαμαρτυρία στην είσοδο του ιδρύματος, καταγγέλλοντας την υποβάθμισή του σε Κέντρο Υγείας.
Χωρίς χειρουργεία το Νοσοκομείο Σύρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας