• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.2°C / 25.1°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 22.7°C
  4 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 22.7°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Θύελλα
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.4°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 13.7°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.2°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  0 BF
  75%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.8°C / 21.7°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 24.3°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 21.6°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  0 BF
  87%
AP Photo/Jon Chol Jin

Ι. Κιούμης: Θα ξεπεράσουν το 20% οι επαναμολύνσεις Covid τις επόμενες βδομάδες

 • A-
 • A+

Στην εξέλιξη της πανδημίας και τη δυναμική της, την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, τις επαναμολύνσεις και τις πολιτικές διαχείρισης που θα πρέπει να εφαρμοστούν στην περίοδο των διακοπών, αναφέρθηκε ο Ιωάννης Κιούμης καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Με νέα ματιά».

«Οι επαναλοιμώξεις θα ξεπεράσουν το 20%»

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κιούμης: «Πριν από λίγες ημέρες που ξεκίνησε αυτή η έξαρση που παρατηρούμε πάλι το τελευταίο χρονικό διάστημα, είδαμε ότι οι επαναλοιμώξεις ήταν κάτω από το 10%.

Με τα τελευταία στοιχεία φαίνεται πως φτάνουμε το 20% και θα υπάρξει ανοδική πορεία, σας το βεβαιώνω αυτό, τις επόμενες εβδομάδες, για το λόγο ότι όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότεροι από τους συμπολίτες μας που είτε νόσησαν, είτε είναι εμβολιασμένοι, σιγά-σιγά εξασθενεί η ανοσία τους, άρα θα είναι ακόμα περισσότερο εκτεθειμένοι σε έναν ιό που έτσι και αλλιώς έχει μία σημαντική διαφυγή από την προστασία των αντισωμάτων, άρα οι επαναλοιμώξεις θα αποτελούν ολοένα και ένα πιο σημαντικό κομμάτι από τις λοιμώξεις που θα καταγράφονται καθημερινά».

Συνεχίζοντας τόνισε πως: «Οι λοιμώξεις που καταγράφονται είναι ένα κλάσμα των πραγματικών λοιμώξεων που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη χώρα. Να υπολογίζετε ότι αυτό το νούμερο θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με έναν παράγοντα που θα πρέπει να είναι ένα 3 ή 4 ή 5, καμιά φορά και περισσότερο.

«Παρά την αύξηση κρουσμάτων δεν αυξήθηκαν οι σκληροί δείκτες»

Επίσης, είπε ότι το νέο κύμα δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ξέρουμε ότι οι καταγραφόμενες λοιμώξεις, ιδίως όταν είναι σχετικά ήπιες, ένα μεγάλο μέρος τους διαφεύγει από την καταγραφή, γιατί είτε δεν γίνεται αντιληπτό από αυτούς που νοσούν, είτε γιατί δεν δίνεται η κατάλληλη σημασία, είτε γιατί δεν θέλουν να πάνε να τις καταγράψουν.

Πάντως οι λοιμώξεις είναι πολύ περισσότερες και αυτό σημαίνει ότι και η διασπορά του ιού είναι μεγαλύτερη, από ότι αντιλαμβανόμαστε αυτή τη στιγμή. Με βάση την εξέλιξη των στοιχείων, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε την κορύφωση και θα ακολουθήσει μία αποκλιμάκωση και πάλι.

Με βάση τα στοιχεία που έχουμε, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, δεν υπήρξε η ανάλογη επιβάρυνση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, των εισαγωγών στις ΜΕΘ, των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Μία εύκολη εξήγηση είναι ότι αυτές οι παραλλαγές του ιού, προκαλούν μία ηπιότερη νόσηση, υπάρχει και άλλη μία άποψη, που λέει ότι ο βαθμός επικινδυνότητας αυτών των παραλλαγών δεν είναι μικρότερος από αυτόν των προηγούμενων, απλώς τώρα ο κορονοϊός έχει να αντιμετωπίσει τώρα ένα τείχος ανοσίας είτε μερικής, είτε πλήρους, με αποτέλεσμα να δίνει ηπιότερες νοσήσεις».

Για το ενδεχόμενο μέτρων εντός καλοκαιριού

Ως προς το ενδεχόμενο επαναφοράς μέτρων, ανέφερε: «Θα ευχόμουν να μην γίνει μέσα στο καλοκαίρι η επαναφορά της μάσκας γιατί θα επηρεάσει τον τουριστικό τομέα σε μία κρίσιμη περίοδο, ελπίζω ότι τα πράγματα δεν θα φτάσουν σε αυτό το σημείο.

Θα πρέπει να σκεφτόμαστε όταν βρισκόμαστε σε περιβάλλον υψηλής επικινδυνότητας, με συνωστισμό, συγχρωτισμός, άτομα που πάσχουν από σοβαρές νοσήσεις, ή είναι υπερήλικες, να παίρνουμε τα μέτρα που χρειάζονται και εδώ χρειάζονται οι μάσκες, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Η προηγούμενη νόσηση αν ήταν ήπια, δε σημαίνει ότι προδιαθέτει τον άνθρωπο που θα νοσήσει ξανά, το να περάσει τη νόσο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μπορεί η δεύτερη φορά να είναι διαφορετική, η τρίτη φορά επίσης διαφορετική. Υπήρξε μία άστοχη διαχείριση του θέματος του τέταρτου εμβολιασμού, γιατί όταν “θολώνει” το μήνυμα, τότε ο κόσμος το εκλαμβάνει αρνητικά και δεν ακολουθεί τις οδηγίες».

Τέλος, σχολίασε πως «είναι το μοντέλο διακοπών τέτοιο που δεν συνάδει με περιορισμούς και μάσκες, αυτή είναι η μόνη αλήθεια».

Μ. Παγώνη: Περισσότερες από 300 εισαγωγές ασθενών Covid το τελευταίο 24ωρο

Παρέμβαση για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας έκανε και η πρόεδρος η ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ. Επεσήμανε ότι η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη, αφού παρατηρήθηκε αρχικά σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και συνήθως στη χώρα μας κάνει την εμφάνισή της ένα μήνα μετά. «Το σημαντικότερο είναι οι δύο δείκτες, θάνατοι και διασωληνωμένοι να παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά», τόνισε.

Η κ. Παγώνη έκανε έκκληση προς όλους, να μην ξεχνάμε την μάσκα, ακόμα κι αν δεν είναι υποχρεωτική, διότι είναι το ισχυρότερο όπλο μας απέναντι στην Covid-19, σε καθημερινό επίπεδο. «Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, για να περάσουμε ένα όμορφο καλοκαίρι», δήλωσε, λέγοντας εμμέσως «ναι» στα ατομικά μέτρα προστασίας.

Ως προς τον εμβολιασμό με την 4η δόση, η κ.Παγώνη ανέφερε ότι η ενημέρωση θα έπρεπε να είναι πιο απλή, γιατί «ο κόσμος μπεδεύτηκε».

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι «περισσότερες από 300 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό σημειώθηκαν μέσα σε 24 ώρες, ενώ το ιικό φορτίο το τελευταίο 10ήμερο αυξήθηκε κατά 200% στην Αττική και κατά 88% στη Θεσσαλονίκη».

Η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε ακόμη ότι τα εμβόλια δεν είναι ειδικά για κάθε μία υποπαραλλαγή της Covid, αλλά είναι αναγκαία για την αποτροπή της σοβαρής νόσου. Ειδικότερα, για τον νέο εμβόλιο, που λέγεται ότι θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα την Όμικρον 4 και 5, διευκρίνισε ότι είναι πολύ πιθανό να μην έχει παρασκευαστεί έως τον Σεπτέμβρη, αφού τα εμβόλια χρειάζεται να περάσουν από πολλές φάσεις και ο περαιτέρω χρόνος είναι απαραίτητος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Παραμένουν ψηλά κρούσματα και διασωληνώσεις - Ξανά πάνω από 20 οι θάνατοι
Μαίνεται η πανδημία στην Ελλάδα, με τις νέες επαναλοιμώξεις να αριθμούν τις 3.929. «Βράζει» η Αττική με πάνω από 10.000 από τα συνολικά κρούσματα.
Παραμένουν ψηλά κρούσματα και διασωληνώσεις - Ξανά πάνω από 20 οι θάνατοι
ΥΓΕΙΑ
ΕΟΔΥ: 29 θάνατοι, 18.297 νέα κρούσματα και 98 διασωληνώσεις
Σχεδόν 4.000 πιθανές νέες επαναλοιμώξεις το τελευταίο 24ωρο ενώ σημαντική αύξηση έχει σημειωθεί και στις απώλειες και τον αριθμό των εισαγωγών ασθενών Covid στα νοσοκομεία της χώρας.
ΕΟΔΥ: 29 θάνατοι, 18.297 νέα κρούσματα και 98 διασωληνώσεις
ΥΓΕΙΑ
Συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας χωρίς υποχώρηση των σκληρών δεικτών
Την επιμονή του νέου πανδημικού κύματος αναδεικνύουν τα ημερήσια δεδομένα του ΕΟΔΥ. Καταγράφηκαν 11.629 κρούσματα, 26 θάνατοι και 98 διασωληνώσεις.
Συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας χωρίς υποχώρηση των σκληρών δεικτών
ΥΓΕΙΑ
Κοντά στους 100 ξανά οι διασωληνωμένοι
Αυξάνεται για άλλη μια φορά η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς ανοδική παραμένει η πορεία των διασωληνωμένων ασθενών •Περισσότερα από τα μισά κρούσματα στην Αττική σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ. • Σχεδόν το 1/5 των τεστ...
Κοντά στους 100 ξανά οι διασωληνωμένοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας