• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 27.4°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.2°C / 27.3°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.3°C / 28.2°C
  0 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 24.0°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.1°C
  3 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.5°C
  5 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  5 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.4°C / 27.8°C
  1 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 27.0°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  83%

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI / Γ.Τ. ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «Καραμανδάνειο» βάζει λουκέτο στις εφημερίες

 • A-
 • A+
Έκλεισε λόγω της αδιαφορίας της κυβέρνησης για την έλλειψη αναισθησιολόγων, η εφημερία του νοσοκομείου Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο».

Έκλεισε λόγω της αδιαφορίας της κυβέρνησης για την έλλειψη αναισθησιολόγων, η εφημερία του νοσοκομείου Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο». Η αδιέξοδη κατάσταση στο μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας ήταν γνωστή, αλλά αφέθηκε ανεπίλυτη, με αποτέλεσμα το διοικητικό συμβούλιο του «Καραμανδάνειου» να ενημερώσει στην εκπνοή του Μαΐου, με σχετική ανακοίνωση, ότι «το νοσοκομείο δε δύναται πλέον να εφημερεύει, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, για οποιοδήποτε περιστατικό, καθώς κρίνεται επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών-ασθενών όλης της γεωγραφικής περιοχής που αυτό καλύπτει».

Η κοινωνία των Πατρών είναι ανάστατη. Ο Δήμος Πατρέων διοργανώνει αύριο κινητοποίηση στις 19.30 στην πλατεία Γεωργίου και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ) καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. «Το “Καραμανδάνειο” ανήκει στα παιδιά. Χρέος μας είναι η υπεράσπισή του», τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ Δημήτρης Ζιαζιάς.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας μας λέει, «υποσχέθηκε αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και ένα χρόνο. Την προκήρυξη δηλαδή των κενών θέσεων παιδο-αναισθησιολόγων, ώστε να δοθεί μόνιμη και οριστική λύση στο αδιέξοδο. Διατηρούμε πολλές επιφυλάξεις για τις υποσχέσεις της αναπληρώτριας υπουργού. Γιατί έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι;». Ήδη, εξηγεί, με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου και της 6ης ΥΠΕ, έχει δημιουργηθεί μια εικόνα διάλυσης, εγκατάλειψης και επισφάλειας, απωθητική για την προσέλευση νέων γιατρών.

Αναισθησιολόγοι έχουν παραιτηθεί λόγω των εξαντλητικών ρυθμών εργασίας και των τεράστιων ευθυνών που μετακυλίονται στις πλάτες τους, εξαιτίας των κυβερνητικών και διοικητικών χειρισμών, τονίζει και εκτιμά ότι όταν προκηρυχτούν οι θέσεις, αν δεν υπάρξει αλλαγή ρότας από την κυβέρνηση, δε θα εκδηλωθεί το ίδιο ενδιαφέρον με αυτό της τελευταίας προκήρυξης του 2018. Τότε, για μία μόνο θέση εξέφρασαν ενδιαφέρον 16 παιδο-αναισθησιολόγοι.

«Παρά τις υποσχέσεις, το αδιέξοδο παραμένει», λέει ο κ. Ζιαζιάς. Η Ελληνική Παιδο-Αναισθησιολογική Εταιρεία ορίζει τα ελάχιστα όρια ασφαλείας και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των παιδο-αναισθησιολογικών τμημάτων. Με βάση αυτά και υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι επισφαλής η λειτουργία του Αναισθησιολογικού Τμήματος και κατ’ επέκταση η διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων.

«Δεν γίνεται να λειτουργεί όπως όπως και όχι όπως πρέπει. Δεν γίνεται ένα τμήμα να βασίζεται σε γιατρούς ενηλίκων μετακινημένους, χωρίς ειδική εμπειρία και εξειδίκευση στα παιδιά. Δεν γίνεται να λειτουργεί σε συνθήκες πολεμικής εκστρατείας. Δεν γίνεται σε ένα ολόκληρο νοσοκομείο, όλες οι κλινικές να λειτουργούν χωρίς οργανωμένο Παιδο-Αναισθησιολογικό Τμήμα», προσθέτει. Η αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση, καταλήγει, «βαραίνει προσωπικά τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα. Όχι τους γιατρούς που στοχοποιούνται τις τελευταίες μέρες με προκλητικό τρόπο από τους ίδιους που δημιούργησαν το πρόβλημα», διευκρινίζει.

«Κάθε μέρα που περνά και δε δίνεται λύση, είναι μια χαμένη μέρα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει με την υγεία και τη ζωή των παιδιών», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ. Η Ένωση ζητά την κατεπείγουσα στελέχωση με τέσσερις μόνιμους παιδο-αναισθησιολόγους, κάλυψη όλων των οργανικών κενών του νοσοκομείου, την άμεση στήριξή του με μόνιμο προσωπικό, υλικοτεχνική-κτιριακή υποδομή και επείγουσα κρατική οικονομική ενίσχυση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Στα κάγκελα οι γιατροί για επείγοντα και εφημερίες
Νοσοκομεία: η αυτονόμηση των ΤΕΠ και η αλλαγή εφημέρευσης που σχεδιάζει η Αριστοτέλους φέρνουν υπερεργασία και υπερεφημέρευση ● «Θέλετε να μας εξοντώσετε;», ρωτάει η ΕΙΝΑΠ ● Οι προσλήψεις προχωρούν, απαντά το...
Στα κάγκελα οι γιατροί για επείγοντα και εφημερίες
ΥΓΕΙΑ
Η τελευταία παιδίατρος «έκλεισε» την πόρτα
Αιφνίδια και «εν κρυπτώ» αποφάσισε η διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» να κλείσει την Γ΄ Παιδιατρική Κλινική, στο παράρτημα του νοσοκομείου της Καλλιθέας.
Η τελευταία παιδίατρος «έκλεισε» την πόρτα
ΥΓΕΙΑ
Λύση για τις εφημερίες στο «Π. & Α. Κυριακού» υποσχέθηκε ο Α.Ξανθός
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, δεσμεύθηκε για την εξεύρεση λύσης για δεδουλευμένα των γιατρών του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Σε συνάντηση με τους γιατρούς...
Λύση για τις εφημερίες στο «Π. & Α. Κυριακού» υποσχέθηκε ο Α.Ξανθός
ΥΓΕΙΑ
«Καμπάνα» για παιδοκαρδιοχειρουργό του ΕΣΥ που έπαιρνε «φακελάκια»
Σε 18μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο γιατρό με υψηλόβαθμη θέση στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», για τις πράξεις της δωροληψίας κατ’ εξακολούθηση ● Οι καταγγελίες που...
«Καμπάνα» για παιδοκαρδιοχειρουργό του ΕΣΥ που έπαιρνε «φακελάκια»
ΥΓΕΙΑ
Ανησυχία για τη διακομιδή νεογνών στα νοσοκομεία
Την άμεση λύση στο σοβαρό πρόβλημα με τη διακομιδή νεογνών στα νοσοκομεία ζητάει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά. Οι καταγγελίες αντιπροσωπειών από τα...
Ανησυχία για τη διακομιδή νεογνών στα νοσοκομεία
ΥΓΕΙΑ
Στο στόχαστρο το ΕΣΥ με πρόσχημα τον 49χρονο
Την οδυνηρή απώλεια του ανθρώπου στην Πάτρα επιχειρεί να εκμεταλλευθεί ο υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης για να στραφεί κατά των γιατρών και του υποβαθμισμένου και υποστελεχωμένου ΕΣΥ.
Στο στόχαστρο το ΕΣΥ με πρόσχημα τον 49χρονο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας