• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.8°C / 35.7°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 28.5°C / 34.7°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 36.0°C
  3 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.9°C / 34.0°C
  0 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 31.5°C
  2 BF
  19%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 35.9°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.2°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 29.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.5°C / 34.0°C
  4 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 35.0°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 32.2°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  27%

Τριήμερη απεργία γιατρών ΕΟΠΥΥ για χρηματοδότηση και μισθούς

 • A-
 • A+

Κρεμούν τις ποδιές τους από σήμερα και για τις επόμενες τρεις ημέρες οι γιατροί των κλινικών και των εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ πανελλαδικά, καθώς απεργούν για την χρόνια υποχρηματοδότηση του Τομέα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, καθώς και υπέρ της κατάργησης μνημονιακών διατάξεων όπως οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawbacks) που επιβάλλονται στους εργαζόμενους επί του μισθού τους.

Η απεργία θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 28 Μαΐου, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται άκαμπτη ως προς τα αιτήματα των γιατρών, αλλά και αποφασισμένη να βάλει τέλος στην απεργία των υγειονομικών μία ώρα αρχύτερα.

Ειδικά, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει ήδη προχωρήσει σε βαρύγδουπες δηλώσεις και προειδοποιήσεις όπως για παράδειγμα ότι θα υπάρξει περικοπή του προϋπολογισμού του ταμείου του ΕΟΠΥΥ για λειτουργικά έξοδα και μισθούς εργαζομένων ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε μέρα απεργίας. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στο κόστος των δωρεάν εξετάσεων και των διαγνώσεων που θα πραγματοποιούσαν οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα για όσο διαρκέσει η απεργία.

Πάντως, οι υγειονομικοί του Οργανισμού δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν υπό το βάρος των απειλών του Υπουργείο και θα κρατήσουν την απεργία, με τη στήριξη των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

Όπως επισημαίνεται από το Συντονιστικό Όργανο των διαγνωστικών εργαστηρίων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, το clawback στον ΕΟΠΥΥ εφαρμόστηκε το 2013 στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας, με στόχο το «ψαλίδισμα» των πάγιων εξόδων, όπως έγινε σε διάφορους τομείς παροχής δημοσίων αγαθών και κοινωνικά αναγκαίων υπηρεσιών. Από τότε, καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί προκειμένου να γίνει πραγματική αξιολόγηση των αναγκών των πολιτών και να χρηματοδοτηθεί αντίστοιχα ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τους φορείς των υγειονομικών, το clawback οδηγεί σε μείωση έως και 60% του μισθού των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τους γιατρούς και τους εκπροσώπους των διαγνωστικών εργαστηρίων, έχουν πραγματοποιηθεί αναρίθμητες συσκέψεις με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος υποστηρίζει ότι αντιλαμβάνεται το φλέγον πρόβλημα, ωστόσο δεν υπάρχει καμία πρόθεση για επιπλέον χρηματοδότηση.

Τα αιτήματα των υγειονομικών του ΕΟΠΥΥΥ

Τα διαγνωστικά εργαστήρια και ιατρεία ζητούν μεταξύ άλλων:

 • «Κούρεμα» των τεχνητών χρεών που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013-2021, όπως «κουρεύτηκαν» ακόμα και δάνεια πολιτών (επιστρεπτέα προκαταβολή),
 • Περιορισμό του claw back με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και στόχο την πλήρη εξάλειψη του, παράλληλα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος κλπ). Αν δεν υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητούν να εκτελούν τις εξετάσεις που μπορεί να πληρώσει το Υπουργείο Υγείας (plafond) και όχι να πληρώνουν οι ίδιοι τις εξετάσεις για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ,
 • Η εφαρμογή των λεγομένων «κριτηρίων ποιότητας» από τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, δηλαδή τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος της αδειοδότησης των εργαστηρίων θα πρέπει να παραμείνει στην αρμοδιότητα των οικείων Ιατρικών Συλλόγων.

Το Συντονιστικό Όργανο ενημερώνει πως έχει αποφασίσει να συνεδριάσει εκ νέου, τη Δευτέρα 30 Μαϊου, μετά τη λήξη της τριήμερης απεργίας, προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες ενέργειές του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Στους δρόμους οι υγειονομικοί ενάντια στο νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της Υγείας
Αποφασισμένοι οι υγειονομικοί να μην περάσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου που διαλύει τον τομέα πρωτοβάθμιας υγείας του ΕΣΥ για χάρη των συμφερόντων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Στους δρόμους οι υγειονομικοί ενάντια στο νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Σύσκεψη για τα χρωστούμενα του ΕΟΠΥΥ
Σύσκεψη με θέμα τις πληρωμές των συμβεβλημένων γιατρών με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας πραγματοποιείται στο υπουργείο Υγείας. Τη συνάντηση με τους θεσμικούς του χώρου συγκάλεσε ο αν. υπουργός...
Σύσκεψη για τα χρωστούμενα του ΕΟΠΥΥ
ΥΓΕΙΑ
Προσφυγή της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ στο ΣτΕ, κατά του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ τονίστηκε ότι «το συμβατικό περιβάλλον των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ καθίσταται ασυμβίβαστο με την αξιοπρέπεια στη λειτουργία του ιατρικού επαγγέλματος».
Προσφυγή της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ στο ΣτΕ, κατά του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Στα... επείγοντα η κατεδάφιση του ΕΣΥ
Η κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση άρον άρον και με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο του Θ. Πλεύρη για τη δημόσια υγεία, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι την Τετάρτη.
Στα... επείγοντα η κατεδάφιση του ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα τα κενά στο ΕΣΥ με τις απουσίες των νοσούντων υγειονομικών
Τη διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για υπερδιπλασιασμό των εισαγωγών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. .
Πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα τα κενά στο ΕΣΥ με τις απουσίες των νοσούντων υγειονομικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας