Συνεχίζονται οι καταγγελίες των εργαζομένων των Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) που βιώνουν απίστευτες εργασιακές συνθήκες χωρίς δικαιώματα και σε καθεστώς τρομοκρατίας.
Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας από την πρώτη στιγμή και έρχονται σε επαφή με δεκάδες κρούσματα την ημέρα «χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό (ληγμένα γάντια, έλλειψη μολυσματικών κυτίων, μάσκες που δεν είναι υψηλής προστασίας) και σε συνθήκες όχι πάντα κατάλληλες και σύμφωνες με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ακόμη και σε χώρους που υπάρχουν ποντίκια». Παρά το γεγονός ότι οι ΚΟΜΥ δραστηριοποιούνται σε όλη την επικράτεια, διενεργώντας εκατοντάδες χιλιάδες ελέγχους -μοριακούς και αντιγονικούς- στις πύλες εισόδου, στους τυχαίους αλλά και στοχευμένους ελέγχους στον γενικό πληθυσμό, στη διερεύνηση συρροών, στην προστασία των ευάλωτων κλειστών δομών, αλλά και περαιώνοντας επιτυχώς τον εμβολιασμό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων και ψυχιατρικών δομών, σύμφωνα με την κυβέρνηση δε δικαιούνται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
Πώς τους ανταμείβει η κυβέρνηση; Με τρίμηνες συμβάσεις που λήγουν, περνάει και εξάμηνο χωρίς να έχουν ανανεωθεί, ενώ από την πρόσληψή τους υπήρχε δέσμευση ότι οι συμβάσεις τους θα παρατείνονταν έως και τον Νοέμβριο του 2022. «Οι συμβάσεις μας έχουν λήξει από τον Μάρτιο και ακόμη δεν έχουμε υπογράψει την επόμενη σύμβαση που ήδη έχει λήξει!» λένε χαρακτηριστικά. Όλο αυτό είναι «χαρακτηριστικό της διαχείρισης του διοικητικού μέρους του προγράμματος, που είχε ανατεθεί σε εργολαβική εταιρεία, της οποίας μάλιστα η σύμβαση έχει λήξει και δε θα ανανεωθεί».
Δεν έχει τέλος ωστόσο η κοροϊδία. Η αποζημίωση προσωπικού κινητών ομάδων και κέντρων υγείας κατά της Covid-19, λένε, σταμάτησε να καταβάλλεται από τον Νοέμβριο του 2021, χωρίς κάποια επίσημη ενημέρωση. Αντίστοιχα, στους διοικητικούς υπαλλήλους που στηρίζουν τις δράσεις, καθώς και στο Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) που διαχειρίζεται τις κλήσεις του 1135, έχουν παγώσει οι ειδικές αποζημιώσεις, χωρίς προειδοποίηση, από τον Νοέμβριο και ακόμη δεν έχουν ενημέρωση αν θα τα πάρουν αναδρομικά. Επιπλέον, εργαζόμενοι που αρνήθηκαν να δουλέψουν εκτός καθημερινής, εκδικητικά μεταφέρθηκαν σε άλλη θέση, ενώ άλλοι που διαχειρίζονται τις κλήσεις του 1135 -24ωρη γραμμή- δουλεύουν ενίοτε βάρδιες που απέχουν οκτώ ώρες μεταξύ τους, παράνομα, αφού από τον νόμο προβλέπεται ότι δύο βάρδιες πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 11 ωρών.
Οι εργαζόμενοι απαιτούν μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και συνέχιση χορήγησης της ειδικής αποζημίωσης, παράταση της ημερομηνίας χρήσης των αδειών από το 2020 και 2021, άμεση καταβολή κάθε κυριακάτικης και υπερωριακής εργασίας, κατάλληλες συνθήκες εργασίας και παροχή του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, άμεση αναγνώριση των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, άμεση αναγνώριση και καταβολή μισθολογικού κλιμακίου, θέσπιση μοριοδότησης ειδικής εμπειρίας, αναγνώριση επαγγελματικών διπλωμάτων των οδηγών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας