Το μυστήριο γύρω από την επιδημία οξείας ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ προσπαθούν να λύσουν επιστημονική κοινότητα και αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας διεθνώς. Μέχρι στιγμής περίπου 190 παιδιά παγκοσμίως έχουν νοσήσει από την οξεία ηπατική νόσο που δεν σχετίζεται με κανέναν από τους γνωστούς ιούς (Α, Β, C, D, E), εκτιμά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Το πρώτο κρούσμα, σύμφωνα με το ECDC, αναφέρθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια ταυτοποιήθηκαν κι άλλα σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 40 περιστατικά, επισήμανε η επικεφαλής του ECDC, Αντρέα Αμόν. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα.
Νέα έκθεση των βρετανικών υγειονομικών αρχών αναφορικά με την πρόοδο και τις εξελίξεις της διερεύνησης της αδιευκρίνιστης αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά συμπεραίνει, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, ότι οι ασθενείς είναι μεταξύ 3 και 5 ετών (65,4%), με διάμεση ηλικία τα 3 έτη, και το 54,3% κορίτσια. Η κλινική εικόνα ξεκινά συχνά με συμπτώματα τύπου γαστρεντερίτιδας, συχνά ακολουθούμενα από την εμφάνιση ίκτερου (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών).
Από τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Αγγλία, 43 από τα παιδιά έχουν αναρρώσει και 38 συνεχίζουν να νοσηλεύονται, 10 χρειάστηκαν μεταμόσχευση, ενώ δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι. Μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά που νόσησαν από την οξεία ηπατίτιδα μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί και στην Ολλανδία (3), στην Αμερική (2), στην Ιταλία (2) και στην Ισπανία (1).
Αναφορικά με τα πιθανά αίτια της ηπατίτιδας, σύμφωνα με τον καθηγητή:
● Κορονοϊός: 10 από τους 60 ασθενείς βρέθηκαν θετικοί κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο για την ηπατίτιδα και 7 είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό σε διάστημα 6 εβδομάδων προ της νοσηλείας τους για τη φλεγμονή του ήπατος. Και στο Ισραήλ διερευνάται η χρονική συσχέτιση της ηπατίτιδας και της λοίμωξης του κορονοϊού στα παιδιά, αφού έχει αναφερθεί πως μεγάλο ποσοστό των παιδιών που εμφάνισαν οξεία ηπατίτιδα είχαν νοσήσει 3,5 μήνες πριν με κορονοϊό.
● Αδενοϊός: 40 από τα 53 παιδιά που έχουν ελεγχθεί για αδενοϊό βρέθηκαν θετικά και η προκαταρκτική ανάλυση δείχνει πως συνήθως απαντάται ο τύπος 41F (11 περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστεί επιτυχώς), αλλά η αλληλούχηση ολόκληρου του γονιδιώματος από πολλαπλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη προτού επιβεβαιωθεί ο τύπος του ιού. Επιπλέον, τα επίπεδα DNA του αδενοϊού στα δείγματα αίματος/ορού στα παιδιά που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος ήταν περίπου 12 φορές υψηλότερα έναντι αυτών που δεν χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος (αν και ο χρόνος λήψης των δειγμάτων διαφέρει ως προς την έναρξη και την επιδείνωση των συμπτωμάτων).
● Τοξικός παράγοντας: Τα ενδελεχή ερωτηματολόγια για το ιστορικό της νόσησης δεν έχουν αποκαλύψει εμφανή αίτια κοινής έκθεσης σε τοξίνες ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Από την πλευρά του ο καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Στατιστικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό, κατά 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν θα δούμε αυτή τη σοβαρή επιπλοκή. «Θεωρητικά υπολογίζουμε ότι αν συμβεί και στην Ελλάδα, θα είναι της τάξης των 10-20 κρουσμάτων, στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας