• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 31.3°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 29.9°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 31.6°C
  1 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.0°C / 31.8°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 21.4°C / 28.1°C
  4 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 30.2°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 30.5°C
  1 BF
  24%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.3°C / 28.3°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 26.7°C / 31.1°C
  3 BF
  25%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.1°C
  1 BF
  31%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε συναγερμό για τη νέα ηπατίτιδα

 • A-
 • A+
Εχουν καταγραφεί 74 κρούσματα από τον Ιανουάριο στο Ηνωμένο Βασίλειο και 9 στις ΗΠΑ. ● Εννιά παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. ● Ποια είναι τα συμπτώματα. ● Για ένα νέο σοβαρό φαινόμενο κάνει λόγο ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας - Υγείας Παιδιού, Τάκης Παναγιωτόπουλος, παρ’ όλο που στην Ελλάδα δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο περιστατικό.

Μυστηριώδη περιστατικά οξείας ηπατίτιδας αναφέρονται σε μικρά παιδιά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες και οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας έχουν αποκλείσει τους γνωστούς ιούς ηπατίτιδας και διερευνούν τα αίτια της επιδημίας κρουσμάτων οξείας ηπατικής νόσου σε παιδιά κάτω των 10 ετών. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα.

Μέχρι στιγμής κρούσματα οξείας ηπατίτιδας -μιας νόσου που προκαλεί φλεγμονή του ήπατος- έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο (74 από τον Ιανουάριο), στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία (3) σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το ECDC απηύθυναν προειδοποιήσεις προς όλες τις χώρες να βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ τους ζητήθηκε να αναφέρουν τυχόν κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης. Εφιστούν προσοχή στα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών που έχουν συμπτώματα ηπατίτιδας, τα οποία περιλαμβάνουν ίκτερο (κιτρινωπή απόχρωση του δέρματος), αποχρωματισμό των ούρων ή των κοπράνων, φαγούρα στο δέρμα, πυρετό, ναυτία και κοιλιακό άλγος.

Πώς ξεκίνησε στην Ευρώπη; Στις 5 Απριλίου, αξιωματούχοι Δημόσιας Υγείας στη Σκοτία κοινοποίησαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 10 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Εντός τριών ημερών είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ολα τα παιδιά εισήχθησαν στο νοσοκομείο και διαγνώστηκαν με ηπατίτιδα. Μέχρι τις 12 Απριλίου κανένα από τα παιδιά δεν είχε πεθάνει, αλλά ορισμένα ήταν σοβαρά άρρωστα. Επτά χρειάστηκε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος. Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί από το περασμένο φθινόπωρο 9 περιστατικά ηπατίτιδας, σύμφωνα με το Aμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), 2 από τα οποία υπέστησαν μεταμόσχευση ήπατος.

Τα παιδιά που νοσούν ήταν απολύτως υγιή, σύμφωνα με το ECDC. Τα περισσότερα αναρρώνουν μόνα τους, ωστόσο ορισμένα χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. «Το να βλέπουμε παιδιά με σοβαρή [ηπατίτιδα] χωρίς σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας είναι πολύ σπάνιο. Πρόκειται για ένα σοβαρό φαινόμενο», επισημαίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας - Υγείας Παιδιού της πρώην Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για Covid-19 του υπουργείου Υγείας.

«Αυτό σημαίνει ότι είμαστε μπροστά σε ένα νέο φαινόμενο», υπογραμμίζει ο Τ. Παναγιωτόπουλος και εξηγεί ότι εξετάζεται αν η νέα ηπατίτιδα προέρχεται από τοξικό παράγοντα - χημικό προϊόν, π.χ. σε τρόφιμο ή παιχνίδι, αν σχετίζεται με νέα μετάλλαξη αδενοϊού (υπάρχουν διάφοροι αδενοϊοί που μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους) ή με τη νόσηση με Covid-19. Για τον λόγο αυτό η επιστημονική κοινότητα αναπτύσσει πολλές παράλληλες μελέτες. Είναι μεταδοτική; Δεν το γνωρίζουμε, απαντάει ο Τ. Παναγιωτόπουλος, αν οφείλεται σε λοιμογόνο παράγοντα, όπως είναι ο αδενοϊός, και είναι μεταδοτική, ή αν οφείλεται σε τοξικό παράγοντα, δηλαδή σε κάποιο χημικό προϊόν που καταναλώνουμε, και δεν είναι.

Προβληματίζει, μας λέει, το γεγονός ότι «χτυπάει» παιδιά. «Αν πλήττεται μια ομάδα του πληθυσμού και όχι άλλες, είτε αυτή εκτίθεται επιλεκτικά ή είναι ευάλωτη». Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει, η ηπατίτιδα με τον ίκτερο που προκαλεί δεν κρύβεται, δεν περνάει απαρατήρητη. «Αν έχουμε στην Ελλάδα, θα το εντοπίσουμε γρήγορα», προσθέτει. Να ανησυχούμε; Είναι η αρχή ενός φαινομένου, υπογραμμίζει ο Τ. Παναγιωτόπουλος, το οποίο παρακολουθούμε στενά. Γιατροί και γονείς δεν πρέπει να ανησυχούμε. Θα ανησυχήσουμε αν χρειαστεί όταν έχουμε στοιχεία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Τα πιθανά αίτια της oξείας ηπατίτιδας που «χτυπά» νήπια
Μέχρι στιγμής περίπου 190 παιδιά παγκοσμίως έχουν νοσήσει από την οξεία ηπατική νόσο που δεν σχετίζεται με κανέναν από τους γνωστούς ιούς εκτιμά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων.
Τα πιθανά αίτια της oξείας ηπατίτιδας που «χτυπά» νήπια
ΥΓΕΙΑ
Το «Καραμανδάνειο» βάζει λουκέτο στις εφημερίες
Ο Δήμος Πατρέων διοργανώνει αύριο κινητοποίηση στις 19.30 στην πλατεία Γεωργίου και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ) καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.
Το «Καραμανδάνειο» βάζει λουκέτο στις εφημερίες
ΥΓΕΙΑ
Διακομιδές από ειδικευόμενους γιατρούς!
Από το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας» μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος κατάπτυστος νόμος που κάνει σαφείς εκπτώσεις στην ασφάλεια των διακομιδών των βαρέως πασχόντων και διασωληνωμενων ασθενών. Η...
Διακομιδές από ειδικευόμενους γιατρούς!
ΥΓΕΙΑ
Εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης στα 47.000 ενεργά κρούσματα
Η δημιουργία στα νοσοκομεία της επικράτειας, εκ των ενόντων, κλινών που ονομάστηκαν ΜΕΘ, ενώ δεν πληρούν τις πραγματικές προδιαγραφές, έχουν αποτέλεσμα να αυξάνεται η θνητότητα.
Εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης στα 47.000 ενεργά κρούσματα
ΥΓΕΙΑ
Επιλεκτική τύφλωση της κυβέρνησης, ενώ ο κορονοϊός θερίζει
Η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί προκλητικά στις καμπάνες και στα κελεύσματα των επιστημόνων και των μαχητών της Υγείας, ενώ νέο ρεκόρ σημειώθηκε χθες με 8.613 κρούσματα.
Επιλεκτική τύφλωση της κυβέρνησης, ενώ ο κορονοϊός θερίζει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας