• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.4°C / 26.8°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 26.0°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 22.6°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.0°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 23.5°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 26.5°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.5°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  81%

«Σας ρωτάμε κ. Μητσοτάκη: για να ανοίξετε ένα νοσοκομείο πρέπει πρώτα να έχει βομβαρδιστεί;»

 • A-
 • A+

Tην άμεση επαναλειτουργία του νοσοκομείου Λοιμωδών στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι κλειστό από το 2013, ζητεί το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης και καλεί εκεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 3/4 στις 12 το μεσημέρι.

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι «ειδικά την εποχή που η δημόσια υγεία βάλλεται από ένα λοιμώδες νόσημα, θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμη ειδική γνώση και κλίνες στην πόλη της Θεσσαλονίκης ανακουφίζοντας τα νοσοκομεία τα οποία κυρίως την τελευταία διετία έχουν ξεπεράσει τα όρια τους».

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης κάνει αναφορά και στην πρόσφατη δέσμευση του πρωθυπουργού για ανακατασκευή του βομβαρδισμένου μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, για να καταδείξει την «αναλγησία και την υποκρισία» των κυβερνώντων.

Η ανακοίνωση

Σας ρωτάμε κύριε Μητσοτάκη: για να ανοίξετε ένα νοσοκομείο πρέπει πρώτα να έχει βομβαρδιστεί;

Να ανοίξει το νοσοκομείο Λοιμωδών τώρα! Στελεχωμένο και εξοπλισμένο

Ανάμεσα στα 17 δημόσια νοσοκομεία που σφραγίστηκαν από το 2011 και μετά είναι και το νοσοκομείο Λοιμωδών στη Θεσσαλονίκη που σταμάτησε τη λειτουργία του το 2013. Εδώ και 8 χρόνια παραμένει κλειστό αφού και στις μέρες της επόμενης κυβέρνησης δεν επαναλειτούργησε, παρόλο που παραχωρήθηκε από το Ιταλικό κράτος στο Ελληνικό δημόσιο με το συμβολικό μίσθωμα των 74 ευρώ και τον όρο να λειτουργεί πάντα ως δομή υγείας.

Με πρωτοβουλία του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης από τον περασμένο Νοέμβριο, υγειονομικοί, πολίτες, και συλλογικότητες της πόλης κινητοποιούνται με διάφορους τρόπους, φορείς όπως το Εργατικό Κέντρο και οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Νεάπολης –Συκεών έχουν τοποθετηθεί με αποφάσεις, ζητώντας όλοι την επαναλειτουργία του νοσοκομείου «Λοιμωδών» το οποίο, ειδικά την εποχή που η δημόσια υγεία βάλλεται από ένα λοιμώδες νόσημα, θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμη ειδική γνώση και κλίνες στην πόλη της Θεσσαλονίκης ανακουφίζοντας τα νοσοκομεία τα οποία κυρίως την τελευταία διετία έχουν ξεπεράσει τα όρια τους. Είναι φανερό πια σε όλους και όλες πως καθοριστικός παράγοντας για την πορεία και την έκβαση της πανδημίας σε κάθε χώρα είναι η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ενδεικτικά είναι τα στατιστικά που δημοσιεύονται για τα λεγόμενα «σκληρά νούμερα», τις νοσηλείες στις ΜΕΘ και τους θανάτους από επιπλοκές του κορονοϊού.

Η χώρα μας με περίπου 11 εκ. πληθυσμό και κάτω από 3 εκ. κρούσματα μετρά 27.000 ζωές που χάθηκαν ενώ, παραδείγματος χάριν, η Δανία με 5 εκ. πληθυσμό και πάνω από 3 εκ. κρούσματα –δηλ με διπλάσια διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα- μετρά μόνο 5600 θανάτους!

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει στην εγκληματική τακτική της. Επιμένει να κλείνει τα αυτιά της στις ανάγκες υγείας της κοινωνίας και να εφαρμόζει μία πολιτική κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Μειώνει κατά 820 εκατομμύρια ευρώ την ήδη πενιχρή χρηματοδότηση (4,8% του ΑΕΠ) για τη δημόσια υγεία, καταργεί τη μονιμότητα στους νέους γιατρούς, μεθοδεύει την απόλυση των υγειονομικών που έθεσε σε αναστολή με το φασιστικό μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της covid-19, αποκλείει τους ανασφάλιστους από την πρόσβαση στους ιδιώτες γιατρούς και σχεδιάζει την πλήρη αμερικανοποίηση του συστήματος υγείας με τον καινούριο νόμο που ετοιμάζεται να καταθέσει, οδηγώντας τους νέους επιστήμονες σε δεύτερο κύμα μετανάστευσης.

Ταυτόχρονα με την αναλγησία και η υποκρισία των κυβερνώντων έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει πως η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να ανακατασκευάσει το βομβαρδισμένο μαιευτήριο της Μαριούπολης ως μια έμπρακτη στήριξη στην Ουκρανία προσπαθώντας να μας πείσει ότι νοιάζεται για την ανθρώπινη ζωή, τη στιγμή που ο ίδιος και η κυβέρνηση του έχουν την ευθύνη για τους χιλιάδες θανάτους της πανδημίας στην Ελλάδα!

Εμείς τους ξεκαθαρίζουμε πως δεν θα συνηθίσουμε το θάνατο! Απαιτούμε να σταματήσει το έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας και της κοινωνίας τώρα.

Διεκδικούμε το αυτονόητο προσωπικό και συλλογικό συμφέρον: Ένα δημόσιο δωρεάν ποιοτικό ΕΣΥ, προσβάσιμο σε όλους τους ανθρώπους στο οποίο η Υγεία θα έχει τη θέση κοινωνικού αγαθού και όχι εμπορεύματος.

Δεν θα μείνουμε άπραγοι.

Καλούμε κάθε κάτοικο της Θεσσαλονίκης να διεκδικήσει το άνοιγμα του νοσοκομείου Λοιμωδών.

Καλούμε κάθε συλλογικότητα της πόλης να στηρίξει δυναμικά αυτήν την προσπάθεια.

Καλούμε όλους και όλες την Κυριακή 3/4 στις 12 η ώρα το μεσημέρι να συγκεντρωθούμε ξανά στο «Λοιμωδών», Γρ. Λαμπράκη 13.

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

Απρίλιος 2022
 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Διαλύουν την ΩΡΛ κλινική στο «Παπανικολάου»
Κύμα διαμαρτυριών σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για αποδυνάμωση κλινικών, όπως στην ΩΡΛ του «Παπανικολάου», για τα κενά στις οργανικές θέσεις αλλά και για τις επαπειλούμενες σχεδόν 40 απολύσεις εργαζομένων με...
Διαλύουν την ΩΡΛ κλινική στο «Παπανικολάου»
ΥΓΕΙΑ
Δεν θα περάσει το «νέο ΕΣΥ»
Οι υγειονομικοί διατράνωσαν χθες την απόφασή τους να ανατρέψουν τα κυβερνητικά σχέδια που οδηγούν σε συγχωνεύσεις κλινικών, κλείσιμο νοσοκομείων και παράδοση τομέων της δημόσιας υγείας σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Δεν θα περάσει το «νέο ΕΣΥ»
ΥΓΕΙΑ
Συλλαλητήριο γιατρών σήμερα στη Θεσσαλονίκη
Κατηγορούν την κυβέρνηση για την εκρηκτική κατάσταση με την πανδημία στα νοσοκομεία, για τις ελλείψεις σε προσωπικό, την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, την αναστολή τακτικών χειρουργείων.
Συλλαλητήριο γιατρών σήμερα στη Θεσσαλονίκη
ΥΓΕΙΑ
Παναττική Ημέρα Δράσης για την ενίσχυση του ΕΣΥ
Τις φωνές τους ενώνουν, σήμερα, σωματεία εργαζομένων σε νοσοκομεία και εργατικά σωματεία, συμμετέχοντας στην Παναττική Ημέρα Δράσης για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Παναττική Ημέρα Δράσης για την ενίσχυση του ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Με μέτρα - ασπιρίνες απέναντι στο χάος θανάτου της πανδημίας
Το «Ιπποκράτειο», έκλεινε χθες το πρωί μία ακόμη δραματική εφημερία με τους λίγους όρθιους γιατρούς να εξετάζουν πάνω από 700 προσερχόμενους.
Με μέτρα - ασπιρίνες απέναντι στο χάος θανάτου της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας