Παρά τα νέα μηνύματα χαλάρωσης που διασπείρει η κυβέρνηση και την άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων, ο κορονοϊός επιμένει με την υπερμεταδοτική υποπαραλλαγή «Ομικρον 2», που εξαπλώνεται στη χώρα δίνοντας χιλιάδες νέες ημερήσιες διαγνώσεις. Το αφήγημα για τη λήξη της πανδημίας καταρρίπτεται καθημερινά από τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων -23.106 χθες, μεταξύ των οποίων 8.320 στην Αττική και 2.443 στη Θεσσαλονίκη- αλλά και των θανάτων -54 χθες- με τη χώρα να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνεχίζει να καταγράφει και το 2022 πλεονάζουσα θνησιμότητα (+25%), τη στιγμή που ο συγκεκριμένος δείκτης στην υπόλοιπη Ευρώπη σημειώνει πτώση 8%.
Εχοντας χάσει τον έλεγχο της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, η κυβέρνηση χθες ανακοίνωσε την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα 100% και τη μείωση των self-tests στα σχολεία για τους μαθητές από 2 σε 1 από το Σάββατο 26 Μαρτίου. Παράλληλα από το περιστύλιο της Βουλής ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε την αναστολή μέχρι νεωτέρας (!) από τις 15 Απριλίου του διοικητικού προστίμου των 100 ευρώ στους πολίτες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Ενα μέτρο που καθρέφτισε την αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες -ιδιαίτερα τους άνω των 60 ετών που είναι περισσότερο ευάλωτοι στον κορονοϊό- να εμβολιαστούν, αποτυχία που κλήθηκαν να πληρώσουν ακριβά οι ίδιοι οι πολίτες. Ενα μέτρο με το οποίο η κυβέρνηση επέβαλε εμμέσως την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, διολισθαίνοντας ακόμη μία φορά στον αυταρχισμό με τον εμβολιαστικό εξαναγκασμό. Ενα μη αναλογικό, άδικο και τιμωρητικό μέτρο το οποίο δεν εισηγήθηκε κανένα επιστημονικό όργανο (Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής) και εισήχθη προτού εξαντληθούν όλα τα μέσα πειθούς και κοινωνικής συναίνεσης.
Απολογισμός
Το μέτρο λοιπόν είχε βραχύ χρόνο ζωής, 3 μήνες (από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 15 Απριλίου), γεγονός που μεγεθύνει το παράλογο της κυβερνητικής σύλληψης, η οποία θα μπορούσε να «μεταφραστεί» και ως δυνατότητα εξαγοράς της αποχής από τον εμβολιασμό. Επιχειρώντας έναν απολογισμό του, προκύπτει ότι επιβλήθηκαν 317.962 διοικητικά πρόστιμα σε πολίτες άνω των 60 ετών που παρέμειναν ανεμβολιασμένοι μετά τη θέσπιση του μέτρου, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας και επικεφαλής της επιχείρησης ανοσοποίησης του πληθυσμού, Μάριο Θεμιστοκλέους.
Από τα 317.962 πρόστιμα που επιβλήθηκαν, έχουν πληρωθεί 44.000 χ 50 ευρώ, δηλαδή μπήκαν στο δημόσιο ταμείο 2.200.000 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα πάντα με τον κ. Θεμιστοκλέους, εμβολιάστηκαν 225.000 πολίτες άνω των 60 ετών μετά τη θέσπιση του μέτρου, ανεβάζοντας την εμβολιαστική κάλυψη της ηλικιακής αυτής ομάδας στο 91,2%.
Τελείωσε το μέτρο; Οχι, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας ο οποίος δήλωσε ότι «θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο, άρα τελεί σε αναστολή για τους υπόλοιπους μήνες».