• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 24.2°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.1°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 22.1°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  2 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  5 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.6°C
  5 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  4 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 21.1°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  5 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  5 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 25.0°C
  5 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 23.5°C
  4 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  4 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.3°C / 17.7°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.7°C
  2 BF
  39%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλείψεις φαρμάκων θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς με χρόνιες παθήσεις

 • A-
 • A+

Ενώ η Ν.Δ. είχε... αυτοαναγορευτεί στην κυβέρνηση που θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών για την προμήθεια των φαρμάκων τους, οι ελλείψεις φαρμάκων εδώ και πλέον του ενός μηνός συνεχίζουν, αγγίζοντας –στην κορύφωσή τους– τους 450 κωδικούς. Οι ελλείψεις που έχει αναδείξει έγκαιρα η «Εφ.Συν.» («Επικίνδυνη έλλειψη σε 450 φάρμακα», 25/1) αφορούν όλες τις κατηγορίες φαρμάκων χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιολογικά, αναπνευστικά, οφθαλμολογικά, νευροληπτικά, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα κ.ά., σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) που ανέδειξε το θέμα χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Προβληματιζόμαστε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Απ. Βαλτάς, «γιατί υπάρχει δυσκολία από την πολιτεία να αξιοποιήσει και να εφαρμόσει τους υπάρχοντες νόμους, όπως π.χ. για την προστασία της δημόσιας Υγείας, ή να νομοθετήσει νέους». Η πολιτεία, παρ’ όλο που γνωρίζει το πρόβλημα, όχι μόνο δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα φάρμακα, αλλά, αντίθετα, διακινδυνεύει την επάρκεια της χώρας, με αποφάσεις όπως εκείνη της 24ης Ιανουαρίου όταν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών 58 κωδικών φαρμάκων από τη χώρα. Την ίδια μέρα, περιέργως, έμπαιναν σε εφαρμογή οι νέες μειώσεις τιμών σε ορισμένα φάρμακα, σύμφωνα με το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων του υπουργείου Υγείας.

Ακολούθησε στις 2 Φεβρουαρίου άλλη απόφαση του ΕΟΦ που, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, Απόστολο Βαλτά, «δεν αντικατοπτρίζει στο ελάχιστο τη συνολική εικόνα των πραγματικών ελλείψεων που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στο καθημερινό έργο της εκτέλεσης συνταγών για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, οι οποίοι θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται, αφού από τη λίστα των φαρμάκων τα οποία συμπεριλαμβάνει η απόφαση απουσιάζει η πλειονότητα των σκευασμάτων του πίνακα, τον οποίο εγκαίρως είχαμε υποβάλει με αποδεδειγμένα ελλειπτικά φάρμακα». Κι αυτό, επισημαίνει ο Απ. Βαλτάς, «ύστερα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πλήρους απελευθέρωσης των εξαγωγών φαρμάκων που αποδεδειγμένα είναι ελλειπτικά».

Οι εξαγωγές των φαρμάκων επιτρέπονται μόνο στον βαθμό που υπάρχει κάλυψη της εγχώριας ζήτησης. Ωστόσο, γίνονται νόμιμα, ακολουθώντας τους κανόνες του εμπορίου, ζήτηση-προσφορά, όπως ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων.

Παράδειγμα: Εισάγεται ένα φάρμακο στη χώρα μας που κοστίζει 1-2 ευρώ, παραμένει για μία νύχτα σε μια φαρμακαποθήκη και την άλλη μέρα επανεξάγεται στη Γερμανία, όπου η τιμή του είναι 25 ευρώ. Τη διαφορά μοιράζονται οι φαρμακαποθήκες (Ελλάδας και Γερμανίας), το κράτος φαίνεται ότι κάνει «εξαγωγές» και ωφελείται πολιτικά, ενώ και οι φαρμακοβιομηχανίες εξυπηρετούνται, αφού γνωρίζουν ότι ένα φάρμακο δεν μπορεί να είναι βιώσιμο ταυτόχρονα στην Ελλάδα που κάνει 50 ευρώ και στη Γερμανία που κάνει 200. Τα περιθώρια κέρδους για τους κωδικούς που βρίσκονται σε έλλειψη κυμαίνονται από 30% έως 650%.

Ο ΕΟΦ είναι ο επίσημος εποπτικός φορέας που πρέπει να διεξάγει ελέγχους για να μπορεί να εξασφαλίζει την επάρκεια της ελληνικής αγοράς τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, να μπορεί να παρακολουθεί τις φαρμακαποθήκες για τις παράλληλες εξαγωγές τους και ταυτόχρονα να καταρτίζει έναν επικαιροποιημένο κατάλογο με φάρμακα τα οποία είναι πραγματικά ελλειπτικά. Δυστυχώς, τίποτε από όλα αυτά δεν συμβαίνει, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ΠΦΣ προ διετίας οπότε αποφασίστηκε με την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Β. Κικίλια και Β. Κοντοζαμάνη) αλλά και τον πρόεδρο του ΕΟΦ (κ. Φιλίππου) η δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα παρακολουθεί τις πραγματικές ελλείψεις σε πραγματικό χρόνο. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από τον ΠΦΣ σε μόλις έναν μήνα, για να ενημερωθεί στη συνέχεια ότι ο ΕΟΦ θα δημιουργήσει δική του εφαρμογή –η οποία ακόμα αναμένεται– που θα διασυνδεθεί με αυτήν του ΠΦΣ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Στον αέρα η αξιολόγηση και διαπραγμάτευση καινοτόμων φαρμάκων
Με παροιμιώδη ανευθυνότητα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τινάζει στον αέρα δύο επιτροπές που πραγματεύονται τον ευαίσθητο για τους ασθενείς τομέα των νέων καινοτόμων φαρμάκων.
Στον αέρα η αξιολόγηση και διαπραγμάτευση καινοτόμων φαρμάκων
ΥΓΕΙΑ
Αθεράπευτο το ΕΣΥ με τις χημειοθεραπείες
Ενώ η νέα κυβέρνηση πανηγύριζε ότι ήρθε για να σώσει ειδικά τους καρκινοπαθείς από τα βάσανά τους δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία καλούσαν ασθενείς για να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες συνεδρίες τους.
Αθεράπευτο το ΕΣΥ με τις χημειοθεραπείες
ΥΓΕΙΑ
Η οδύσσεια της παθολόγου κινητοποίησε Εισαγγελία και υπουργείο
Δύο δίμηνες συμβάσεις έργου με παθολόγους για το Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου ανακοίνωσε χθες ότι θα συνάψει το συντομότερο ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας και ακόμη ότι θα προκηρύξει τρεις μόνιμες θέσεις παθολόγων.
Η οδύσσεια της παθολόγου κινητοποίησε Εισαγγελία και υπουργείο
ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
ΥΓΕΙΑ
Άμεση δράση ζητούν οι καρκινοπαθείς από τον υπουργό Υγείας
Το προεδρείο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου ξεκαθάρισε στον υπουργό Υγείας ότι οι ασθενείς δεν επιθυμούν να χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης σε αδιέξοδα, δεδομένου ότι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους...
Άμεση δράση ζητούν οι καρκινοπαθείς από τον υπουργό Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικής
Για την «απαράδεκτη και εκβιαστική» κίνηση της Roche να αποσύρει από τη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων της χώρας μας αντικαρκινικό φάρμακο για μια ειδική κατηγορία ασθενών με ανεγχείρητο μεταστατικό...
Αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας