Για σταθερή εικόνα της πανδημίας στη χώρα κατά τις τελευταίες εβδομάδες έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι δεν παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση.
Η κ. Παπαευαγγέλου δεν μίλησε για άμεση χαλάρωση των μέτρων, αλλά αναφερόμενη στο μέλλον ανέφερε πως είναι εφικτή μια σταδιακή άρση των περιορισμών.
Όπως είπε, ο αυξημένος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, αλλά και το γεγονός ότι ο ιός έχει διασπαρεί σε όλη την επικράτεια, σε συνδυασμό με την πίεση που συνεχίζει να δέχεται το ΕΣΥ, αλλά και τη μικρή αλλά διαφαινόμενη αύξηση των νοσηλιών στους άνω των 65 ετών, δεν επιτρέπει ακόμα στην επιτροπή να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των μέτρων. Κι αυτό γίνεται σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα στο χειμώνα, τόνισε.
Πού αυξάνονται τα κρούσματα
Παράλληλα, επισήμανε ότι καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως τα νησιά, η Θεσπρωτία και τα Ιωάννινα. Δήλωσε επίσης ότι συνολικά στη χώρα το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 2,4%, όμως πάνω από το 4% βρίσκονται η Αθήνα, η Κρήτη, η Εύβοια, η Θράκη και ορισμένα νησιά.
Αφού σημείωσε ότι περίπου το 1,5% του πληθυσμού νοσεί από Covid, χτύπησε... «καμπανάνι» για τις μεγαλύτερες ηλικίες, σημειώνοντας ότι καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων στους άνω των 55 ετών. Παρουσιάζοντας τα στοιχεία από δύο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, κατέληξε στο συμπέρασμα πως για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας η παραλλαγή Όμικρον δεν θα μοιάζει απλώς με κρυολόγημα.
«Η Όμικρον δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα για τους άνω των 65 ετών», είπε, επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά την ανάγκη εμβολιασμού, αλλά και τήρησης όλων των μέτρων προστασίας από τη μόλυνση.
Θάνατοι και νοσοκομεία
Η κ. Παπαευαγγέλου αναγνώρισε ότι παραμένει υψηλός ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων, αν και μίλησε για σημάδια ενδεχόμενης αποκλιμάκωσης.
Παραδέχθηκε επίσης ότι συνεχίζεται η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας, λόγω των εισαγωγών ασθενών με Covid-19. Όσον αφορά στις διασωληνώσεις, δήλωσε πως παρατηρείται σταδιακή αποκλιμάκωση κατά το τελευταίο διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση, η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε με νόημα ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό.
Για σύνδρομο MIS-C και παρενέργειες
Μιλώντας για τα περιστατικά παιδιών που εμφάνισαν το υπέρ φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C, έπειτα από νόσηση, είπε ότι μέχρι το τέλος του 2021 είχαν καταγραφεί 119 παιδιά με το σύνδρομο αυτό στην Ελλάδα, με διάμεσή ηλικία τα 8 έτη. Τα παιδιά, όπως είπε, εμφανίζουν συνήθως υψηλό πυρετό, γαστρεντερικά προβλήματα αλλά και εξανθήματα, ενώ αρκετά από αυτά περικαρδίτιδα.
Δύο στα 10 εισάγονται στη ΜΕΘ, πρόσθεσε και τόνισε ότι ο υψηλός πυρετός στα παιδιά που πέρασαν κορονοϊό θα πρέπει να είναι ένα καμπανάκι για τους γονείς τους. Επίσης πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός μειώνει κατά 91% την πιθανότητα να εμφανίσουν τα παιδιά το σύνδρομο αυτό.
Αναφερόμενη στις παρενέργειες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου σε έφηβους, κυρίως αγόρια, είπε ότι σε μελέτη που έγινε σε 380 από αυτά τα παιδιά που εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα, φάνηκε ότι μετά από 90 μέρες είχαν σημαντική βελτίωση έως και πλήρη ίαση.