Το «κύμα» της πανδημίας που «χτυπάει» κάθε χώρα σε διαφορετικό χρόνο θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση για τους αυξημένους θανάτους που καταγράφονται στην Ελλάδα.
Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», ο υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων τόνισε ότι «παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού και με την τρίτη δόση, οι διαφορετικές μεταλλάξεις, τα κύματα των κρουσμάτων χτυπούν την Ε.Ε. και διαφορετικούς πληθυσμούς σε διαφορετικό χρόνο. Και ξέρουμε ότι και το ποσοστό εμβολιασμού δεν είναι τόσο υψηλό όσο θα θέλαμε σε κάποιες χώρες. Αυτοί είναι οι παράγοντες αύξησης της θνησιμότητας, η οποία εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας σε κάθε χώρα».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής γιατρό του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι, το πρώτο αντιιικό χάπι κατά του κορονοϊού που λαμβάνεται από το στόμα, το Paxlovid εγκρίθηκε για άτομα που βρέθηκαν θετικά και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εργαλείο πρόληψης. Χρειάζεται σωστή χρήση, όταν συνδυάζεται με άλλα φάρμακα. Μαζί με το Veklury (Remdesivir) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπεία και της μετάλλαξης Όμικρον.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα παραμένουν σημαντικά για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Αν και πολλά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στην Όμικρον, είναι αποτελεσματικά κατά της Δέλτα και των άλλων μορφών του ιού.
Οι έρευνες δείχνουν ότι ο εμβολιασμός, ειδικά οι ενισχυτικές δόσεις, αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση με Όμικρον. «Τα εμβόλια παραμένουν ο ακρογωνιαίος λίθος της απάντησής μας στην πανδημία», τόνισε ο Μάρκο Καβαλέρι.
Ο ΕΜΑ αξιολογεί την επέκταση της ενισχυτικής δόσης σε εφήβους ηλικίας 16-17 ετών. Αναμένει δε ανάλογο αίτημα για παιδιά 12-15 ετών. Οι απαντήσεις θα προκύψουν άμεσα.
Σε άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που έχουν ήδη λάβει τρεις δόσεις, ο ΕΜΑ συνιστά τέταρτη δόση. Η σύσταση για μη χορήγηση 4ης δόσης στο γενικό πληθυσμό παραμένει.
Για τα εμβόλια της Valneva Sanofi Pasteur που είναι στα σκαριά, ο ΕΜΑ προχωρά την εξέτασή τους για πιθανή άδεια. Ωστόσο δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί το πότε και αν θα είναι πριν από το Πάσχα.