• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 28.6°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.6°C / 27.7°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 29.3°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 26.9°C
  0 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 27.0°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 26.1°C
  2 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 26.9°C / 28.4°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 23.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.5°C / 28.8°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.3°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 27.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  55%
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΙΡΕΤΑΚΗΣ / EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πιστοποιητικά νόσησης για... γερά νεύρα

 • A-
 • A+
Πολλοί από τους χιλιάδες ανθρώπους που νόσησαν με κορονοϊό αδυνατούν να εκδώσουν το πιστοποιητικό νόσησης, αλλά το χειρότερο είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών έχουν βρεθεί μέσα σε κενό αποφάσεων, τεχνικών δυσκολιών και αβελτηρίας των δομών που διενεργούν τα διαγνωστικά τεστ

Mπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ιδιαίτερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης να επαίρονται με κάθε ευκαιρία για το «ψηφιακό Δημόσιο» και τις πλατφόρμες που ανακοινώνουν με ρυθμό εξάπλωσης παραλλαγής «Όμικρον», δεν έχουν καταφέρει όμως εδώ και 20 μέρες να εφαρμόσουν τις υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψαν και προβλέπουν έκδοση πιστοποιητικού νόσησης εντός 14 ημερών για όλους όσοι διαγνώστηκαν θετικοί με μοριακό ή ράπιντ τεστ. Πολλοί από τους χιλιάδες ανθρώπους που νόσησαν αδυνατούν να εκδώσουν το πιστοποιητικό νόσησης, αλλά το χειρότερο είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών έχουν βρεθεί μέσα σε κενό αποφάσεων, τεχνικών δυσκολιών και αβελτηρίας των δομών που διενεργούν τα διαγνωστικά τεστ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή έκτακτων μέτρων, δηλαδή εκείνη που εκδόθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2021 (ΦΕΚ Β6290/2021) και η άλλη που εκδόθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2022 (ΦΕΚ Β3/2022), κάνουν λόγο για «πιστοποιητικό νόσησης» που εκδίδεται «κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός 14 ημερών μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο», ενώ στη δεύτερη προστέθηκε η πρόβλεψη: «ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test)».

Στο πολυδιαφημισμένο gov.gr, πάντως, φαίνεται να αγνοούν τις δύο παραπάνω Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, αν και ο κ. Πιερρακάκης ήταν ένας από τους συνυπογράφοντες υπουργούς. Δεν διατίθεται κανένα «πιστοποιητικό νόσησης» παρά μόνον οι γνωστές από παλιά βεβαιώσεις θετικού διαγνωστικού ελέγχου κορονοϊού. Μάλιστα, στη σχετική σελίδα αναφέρεται φαρδιά πλατιά: «Από τις 2 Δεκεμβρίου 2021, η βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί αποκλειστικά για διαγνωστικούς ελέγχους PCR. Προϋποθέσεις για την έκδοση είναι: να έχει περάσει διάστημα 30 ημερών από την ημέρα της εξέτασης και να έχει καταχωρίσει το εργαστήριο, που κάνατε τον έλεγχο, το αποτέλεσμα του τεστ στο Μητρώο ασθενών COVID-19 της ΗΔΙΚΑ ΑΕ».

Σοβαρό πρόβλημα

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που νόσησαν στην πρώτη έξαρση της παραλλαγής «Όμικρον» μέσα στις γιορτές, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα πλησίαζε η λήξη ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Όσοι είχαν εμβολιαστεί τον περασμένο Ιούνιο (και ήταν πάρα πολλοί), για παράδειγμα, βρίσκονταν τον Δεκέμβριο με πιστοποιητικά εμβολιασμού που ίσχυαν και είχαν κλείσει ραντεβού για την τρίτη δόση. Όμως, από τη στιγμή που νόσησαν, το ραντεβού με τον εμβολιασμό ακυρώθηκε.

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που νόσησαν στην πρώτη έξαρση της παραλλαγής «Ομικρον» μέσα στις γιορτές, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα πλησίαζε η λήξη ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Όταν πέρασαν οι 14 μέρες από τη διάγνωση, προσπάθησαν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης, αλλά το gov.gr αρνιόταν πεισματικά. Θυμήθηκαν τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες για τα νέα μέτρα που έλεγαν ότι το 30ήμερο μειώνεται σε 14 ημέρες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η διάγνωση είχε γίνει ακόμα και με μοριακό PCR, όπως αναφέρουν αναγνώστες της «Εφ.Συν.».

Το χειρότερο; Μέσα στις μέρες που πέρασαν μεταξύ κορονοϊού και ψηφιακής επανάστασης, είχε λήξει και η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αφού συμπληρώθηκε επτάμηνο από τον Ιούνιο. Το αποτέλεσμα για όσους βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία είναι να ζουν υπό καθεστώς «ανεμβολίαστου» καθώς δεν έχουν κανένα χαρτί που να τους επιτρέπει την είσοδο σε χώρους συνάθροισης κοινού. Το αστείο είναι ότι μπορούν να εκδώσουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό νόσησης, το οποίο όμως ισχύει αφού περάσουν 30 μέρες από το θετικό τεστ.

Μια άλλη κατηγορία που βιώνει ταλαιπωρία είναι οι εργαζόμενοι που νόσησαν αλλά δεν μπορούν να εκδώσουν βεβαίωση θετικού τεστ. Η «Εφ.Συν.» γνωρίζει συγκεκριμένη περίπτωση πολίτη που κατέφυγε σε δημόσια δομή και πραγματοποίησε ταυτόχρονα τεστ ράπιντ και μοριακό. Προφορικά τής είπαν ότι το ράπιντ ήταν θετικό, οπότε εκείνη το ανέφερε στην εργασία της και περίμενε την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών μέσω του gov.gr. Όμως, πέντε μέρες αργότερα δεν έχει ανέβει στην πλατφόρμα ούτε το πιστοποιητικό για το ράπιντ ούτε εκείνο για το μοριακό. Το αποτέλεσμα είναι η εργαζόμενη να βρεθεί εκτεθειμένη απέναντι στον εργοδότη της και με την απειλή να επιστρέψει αν και νοσεί.

Σε επικοινωνία μας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μας ανέφεραν ότι στην περίπτωση αυτή η ευθύνη ανήκει στη δομή που πραγματοποίησε τα τεστ και οφείλει εκείνη να τα περάσει στην πλατφόρμα. Δεδομένου ότι η δομή είναι ένα από τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μανώλη Καλαμπόκα, χωρίς αυτό να γίνει εφικτό.

Ως προς το γενικότερο θέμα με την έκδοση των πιστοποιητικών νόσησης εντός 14 ημερών, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δηλώνει ότι οφείλεται σε τεχνικές δυσκολίες προσαρμογής οι οποίες θα λυθούν τις επόμενες μέρες...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Παραμένουν τα προβλήματα με τα πιστοποιητικά νόσησης
Ορισμένοι απειλούνται με σοβαρές συνέπειες καθώς εντός των ημερών λήγουν και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού με συνέπεια να έχουν πρόβλημα για την παρουσία τους σε δημόσιους χώρους.
Παραμένουν τα προβλήματα με τα πιστοποιητικά νόσησης
ΥΓΕΙΑ
Σε «καραντίνα» ο Ευαγγελισμός
Απαγορεύτηκαν για δύο εβδομάδες τα επισκεπτήρια στο νοσοκομείο, ενώ δεν επιτρέπεται η είσοδος ούτε στους ιατρικούς επισκέπτες, καθώς 92 εργαζόμενοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον νέο κορονοϊό.
Σε «καραντίνα» ο Ευαγγελισμός
ΥΓΕΙΑ
Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτη η κατάσταση στο νοσοκομείο Κιλκίς
Η διαχείριση των περιστατικών είναι επικίνδυνη, τονίζει ο Μιχ. Γιαννάκος που εκφράζει μεγάλη ανησυχία και για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων σε θεραπευτήριο στη Βούλα Αττικής.
Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτη η κατάσταση στο νοσοκομείο Κιλκίς
ΥΓΕΙΑ
SOS από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία Δράμας και Αλεξανδρούπολης
Να σταλεί άμεση βοήθεια στο νοσοκομείο Δράμας ζητούν οι εργαζόμενοι του. Στην Αλεξανδρούπολη ασθενείς με Covid-19 συνυπάρχουν με άλλους ασθενείς.
SOS από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία Δράμας και Αλεξανδρούπολης
ΥΓΕΙΑ
«Θα ουρλιάζουμε “σαν λύκοι” για την επικίνδυνη κατάσταση»
Καταγγελίες από τους νοσοκομειακούς γιατρούς της χώρας για τις συνθήκες λειτουργίας των νοσοκομείων εν μέσω του δεύτερου κύματος κορονοϊού.
«Θα ουρλιάζουμε “σαν λύκοι” για την επικίνδυνη κατάσταση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας