Περισσότεροι από 22.500 Έλληνες έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια από την πανδημία και η Όμικρον συνεχίζει για άλλη μία μέρα να καταγράφει θλιβερούς αριθμούς. Χθες, εντοπίστηκαν 32.694 νέα κρούσματα, έπειτα από διενέργεια 583.206 τεστ, με τη θετικότητα να φτάνει στο 5,6%. Από αυτά, τα περισσότερα βρίσκονται στην Αττική (12.920) και στη Θεσσαλονίκη (3.171), ενώ ανησυχία προκαλούν για άλλη μία φορά η Αχαΐα, η Λάρισα και το Ηράκλειο (1.064, 1.001 και 1.062 κρούσματα, αντίστοιχα). Ακόμη 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 640 ασθενείς βρίσκονταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Ταυτόχρονα, περίπου 2.700 είναι πλέον οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε καραντίνα εξαιτίας του κορονοϊού πανελλαδικά, ενώ εκατοντάδες γιατροί με ενεργή νόσο εργάζονται κανονικά. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, εκατοντάδες είναι οι νοσούντες υγειονομικοί νοσοκομείων της Αττικής που βρίσκονται σε καραντίνα, με τους αριθμούς σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα να υπερβαίνουν κατά πολύ το 3% επί του συνόλου των εργαζομένων. Πρώτο σε νοσούντες υγειονομικούς έρχεται το «Έλενα Βενιζέλου» με 51 θετικούς εργαζομένους (ποσοστό που φτάνει το 5,8% επί του συνόλου), ακολουθεί το Παίδων Πεντέλης με 22 (4,6%), το Ογκολογικό Νοσοκομείο των «Αγίων Αναργύρων» με 33 (4,3%), ο «Άγιος Σάββας» με 40 (3,5%), το ΚΑΤ με 61 (3,3%), το «Γεννηματάς» με 48 (2,2%), το Παίδων «Αγία Σοφία» με 50 (2,9%) και το «Σωτηρία» με 30 (1,4%), ενώ ο «Ευαγγελισμός» με 68 νοσούντες, αλλά περισσότερους από συνολικά 3.000 υγειονομικούς, φτάνει το 2,1%.
Με τη διασπορά του ιού να επελαύνει ειδικά σε ογκολογικά νοσοκομεία, όπου οι συνέπειες της νόσησης είναι ακόμη σοβαρότερες, η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει την απόφαση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την επιστροφή στα νοσοκομεία ύστερα από πενθήμερη καραντίνα των νοσούντων από Covid υγειονομικών, χωρίς αρνητικό τεστ. Επισημαίνοντας «ότι κάθε ασθενής είναι ιδιαίτερος και κάποιοι εξ αυτών είναι ιδιαίτερα καταβεβλημένοι μετά τη νόσηση, όπως και ότι κάθε οργανισμός χρειάζεται τους δικούς του χρόνους για να επανέλθει», η ΕΙΝΑΠ ζητά την άμεση αναθεώρηση της οδηγίας και την επιστροφή των υγειονομικών στα νοσοκομεία μόνο με επίδειξη αρνητικού τεστ, όπως άλλωστε προτείνει εδώ και μέρες και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Εν τω μεταξύ, ανησυχία προκάλεσε χθες η είδηση για τον θάνατο έπειτα από διασωλήνωση σε ΜΕΘ, της πρώτης ασθενούς που προσβλήθηκε από την παραλλαγή Όμικρον. Πρόκειται για μια 77χρονη που είχε εισαχθεί εδώ και βδομάδες στον «Ευαγγελισμό» με υποκείμενο νόσημα και όχι με κορονοϊό. Στη συνέχεια, νόσησε με Όμικρον εντός του νοσοκομείου, όμως σύμφωνα με πηγές της «Εφ.Συν.», ο θάνατός της οφείλεται αποκλειστικά στην ασθένειά της και όχι σε κάποια επιπλοκή από τον ιό, αφού δεν είχε εμφανίσει συμπτώματα.
■ Η ραγδαία αύξηση στις τιμές του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα συνεχίστηκε κατά τόπους και την προηγούμενη εβδομάδα (3-9 Ιανουαρίου), όπως καταγράφηκε από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων. Ανησυχητικά αυξητικές τάσεις παρατηρούνται στο ιικό φορτίο του Ρεθύμνου (+430%), των Χανίων (+242%), της Ξάνθης (+221%) και της Αλεξανδρούπολης (+142%), ενώ έντονη μείωση παρατηρήθηκε μόνο στα Ιωάννινα (-54%).
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας