Mε δυστοπικούς πανδημικούς δείκτες έκλεισε η χθεσινή μέρα: 50.126 νέα κρούσματα, 63 θανάτους και 619 διασωληνωμένους ασθενείς.
Στην Αττική, το επίκεντρο της πανδημίας, εντοπίστηκαν 19.828 άτομα με κορονοϊό. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχει καταγραφεί ώς τώρα στην Αττική, ενώ εκτός ελέγχου φαίνεται να είναι η κατάσταση και στην Αχαΐα, τη Λάρισα και το Ηράκλειο, των 1.611, 1.553 και 1.395 κρουσμάτων αντίστοιχα. Οι παραπάνω αριθμοί προέκυψαν μέσα από ρεκόρ διαγνωστικών ελέγχων. Διενεργήθηκαν 650.101 τεστ, με το ποσοστό θετικότητας να σκαρφαλώνει στο 7,71%.
Με την επέλαση της Ομικρον το σύστημα υγείας βρίσκεται σε περιδίνηση, με μονοθεματικά νοσοκομεία που δεν πρόλαβαν ποτέ να αποφορτιστούν από την επέλαση της προηγούμενης μετάλλαξης, δραματικές εφημερίες εργαζομένων, σοβαρότατες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και υγειονομικά πρωτόκολλα που δεν καλύπτουν ούτε ασθενείς ούτε υγειονομικούς.
«Είναι ανεπίτρεπτο ένας γιατρός που μπαίνει στο νοσοκομείο να μη γνωρίζει αν θα πάρει στον λαιμό του κάποιον ευπαθή ασθενή». Ο Γιώργος Φερεντίνος είναι ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας στο οποίο από τη Δευτέρα απαγορεύονται τα επισκεπτήρια αλλά και η είσοδος στους ιατρικούς επισκέπτες για τουλάχιστον δύο βδομάδες. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα δημόσιο νοσοκομείο μπαίνει σε ιδιότυπη «καραντίνα» λόγω φόβου διασποράς του ιού εντός του νοσηλευτικού ιδρύματος, είναι όμως πρωτοφανές το γεγονός πως η απόφαση ελήφθη έπειτα από έξαρση δεκάδων κρουσμάτων μεταξύ των εμβολιασμένων υγειονομικών.
Οπως λέει ο κ. Φερεντίνος στην «Εφ.Συν.», στους 95 είχαν φτάσει χθες το απόγευμα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου που νοσούν και βρίσκονται σε πενθήμερη καραντίνα.
«Πρόκειται για ιατρονοσηλευτικό όσο και διοικητικό προσωπικό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή εκτός εργασίας. Ο αριθμός των θετικών υγειονομικών αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ιχνηλάτησης. Εκατό ακόμη συνάδελφοι έχουν σταματήσει να εργάζονται τους τελευταίους μήνες λόγω αναστολής εργασίας και έτσι το βάρος μετακυλίεται στο εναπομείναν προσωπικό».
Ενα υγειονομικό προσωπικό κατάκοπο στα δύο χρόνια πανδημίας και υπερεντατικοποιημένης εργασίας. Το γεγονός, δε, πως αποκλείονται οι συγγενείς των ασθενών από το νοσοκομείο επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους (αποδεκατισμένους) εργαζομένους, αφού το επισκεπτήριο κάλυπτε ώς τώρα λειτουργικές ανεπάρκειες. Συγκεκριμένα, στις ΜΕΘ, όπως επισημαίνει ο κ. Φερεντίνος, αναλογεί ένας νοσηλευτής για τέσσερις ασθενείς ενώ η αναλογία πρέπει να είναι 1:1.
Η πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι δεν σταματά εδώ: το σωματείο δέχεται καταγγελίες για προσπάθεια αποτροπής των υγειονομικών από τον διαγνωστικό έλεγχο: Οπως τονίζει, «υγειονομικοί καταγγέλλουν στο σωματείο πως δέχονται πιέσεις από προϊσταμένους και τομεάρχες Τμημάτων για να μην κάνουν τεστ για τον κορονοϊό γιατί σε περίπτωση που βγουν θετικοί θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερα προβλήματα στα τμήματα. Υπάρχει μια ατμόσφαιρα άρνησης σε διαγνωστικούς ελέγχους γιατί το προσωπικό είναι οριακό».
Η πρωτοφανής αυτή καταγγελία συμπληρώνει τα πρωτόκολλα-λάστιχο των υγειονομικών: «Ενώ αρχικά προβλεπόταν καραντίνα 14 ημερών, μετά οι μέρες μειώθηκαν στις εφτά και τώρα έχουμε πενθήμερη καραντίνα και επιστροφή στην εργασία με ή χωρίς αρνητικό testing, λες και οι υγειονομικοί μπορούν να θεραπευτούν γρηγορότερα», καταλήγει.
Στον «Ευαγγελισμό» το ποσοστό των νοσούντων υγειονομικών αντιστοιχεί στο 3% του συνόλου των εργαζομένων, αφού συνολικά η δομή απασχολεί περίπου 3.400 εργαζομένους. Τι συμβαίνει σε μικρότερα νοσοκομεία που απασχολούν λιγότερους εργαζομένους υγείας; Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.», συνολικά 512 υγειονομικοί εργαζόμενοι νοσούν σε νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ στην Αττική. Χαρακτηριστικά, η πανδημία έχει βγάλει «εκτός» 30 υγειονομικούς στον «Αγιο Σάββα», 79 εργαζόμενους του ΓΝΑ «Γεννηματάς» και 37 στο μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου».
«Πέρα όμως από τη διασπορά, που είναι μεγάλη στην κοινότητα, τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ είναι προβληματικά. Μειώθηκε ο χρόνος καραντίνας στις 5 μέρες, ακόμη και όταν ένας υγειονομικός έχει θετικό τεστ και ελαφριά συμπτώματα. Εφαρμόστηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για να αποφευχθεί η διασπορά εντός των νοσοκομείων, ένα μέτρο που όπως βλέπουμε απέτυχε», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Αξίζει να αναφέρουμε πως, μετά το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», τη σκυτάλη πήρε το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στα Ιωάννινα, στο οποίο από χθες και για 15 ημέρες απαγορεύεται η παρουσία συνοδών.
Λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή αλλά και της εμφάνισης κρουσμάτων σε συνοδούς ασθενών, απαγορεύονται με ανακοίνωση της διοίκησης τα επισκεπτήρια στα ιατρικά τμήματα, ενώ «σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για βαρέως πάσχοντα ασθενή θα επιτραπεί η παρουσία ενός εμβολιασμένου συνοδού έπειτα από αρνητικό μοριακό έλεγχο».
? Αλματώδη αύξηση στις τιμές του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα καταγράφουν σχεδόν όλες οι περιοχές που ελέγχθηκαν την προηγούμενη βδομάδα από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων. Από τις έντεκα περιοχές, επικίνδυνα αυξητικές τάσεις παρατηρούνται σε: Αγιο Νικόλαο (+516%), Λάρισα (+342%), Ιωάννινα (+290%), Κέρκυρα (+283%), Θεσσαλονίκη (177%), Αλεξανδρούπολη (+158%), Βόλο (+140%), Αττική (95%).
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας