Οι γιορτινές μέρες περνούν με τη βαριά σκιά της νέας μετάλλαξης «Ο», ενώ οι οι επιστημονικές αβεβαιότητες σε θέματα όπως η διάρκεια της προστασίας από τα εμβόλια και οι επιπτώσεις από τις μεταλλάξεις παραμένουν στο κλείσιμο του έτους, υπογράμμισε σε μια επετειακή ενημέρωση για την Covid-19 χθες η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου. «Μπορεί η βαρύτητα της νόσου να είναι μικρότερη, ωστόσο λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας του στελέχους μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας», αποσαφήνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
«Εμπιστευόμαστε την επιστήμη και εμβολιαζόμαστε» ήταν το σύνθημα που διέδωσε η καθηγήτρια αναφερόμενη σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε και από θλίψη για «τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν γιατί δεν πρόλαβαν ή αρνήθηκαν την προσφορά του εμβολίου». Εξήρε τα εμβόλια-επίτευγμα της επιστήμης που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει και τόνισε πως η 3η δόση αποτελεί το κύριο όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας και του στελέχους «Ο». Ηταν άλλωστε η αιτία να σωθούν μισό εκατομμύριο ζωές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - 15.000 στη χώρα μας, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. «Ολα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι προστατευτικά έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου σε σχέση με τα αναδυόμενα στελέχη. Αυτό να το έχουμε κατά νου και να αποφεύγουμε τον πανικό», ξεκαθάρισε η Μ. Θεοδωρίδου.
Για το στέλεχος «Ο» μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, μικρότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο, 40% βραχύτερη νοσηλεία. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τα περί θνησιμότητας του στελέχους, ενώ ο κίνδυνος επαναλοίμωξης είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αναφερόμενο τριπλάσιο. «Ο παράγοντας επαναλοίμωξης υποεκτιμάται», σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Για την προστασία των εμβολίων έναντι του νέου στελέχους η καθηγήτρια αναφέρθηκε σε μελέτες που συνεχώς αυξάνονται και δείχνουν τη μειωμένη ικανότητα εξουδετέρωσης του ιού από τα αντισώματα, ωστόσο τονίζουν την ικανότητα της 3ης δόσης να αντιμετωπίζει επιτυχώς την επαναλοίμωξη.
Η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στον «αέναο πόλεμο, χωρίς ειρήνη, με ανακωχές μεταξύ του ανθρώπου και των ιών και των μικροβίων που ανέδειξε τις ανισότητες παγκοσμίως», με το 75% των κατοίκων των εύπορων κοινωνιών να έχουν λάβει μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19, το 40% στις χώρες χαμηλού - μέσου εισοδήματος και το 7% στις χώρες με χαμηλό εισόδημα.
Από την πλευρά του ο Μ. Θεμιστοκλέους, στην επέτειο του ενός χρόνου (χθες) από τον πρώτο εμβολιασμό κατά της Covid-19 που έγινε στη χώρα, ανέφερε ότι έχουν πραγματοποιηθεί 17.060.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.415.000 πολίτες, ποσοστό 70,6%, 7 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 66,4%, και 4.365.00 πολίτες έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, ποσοστό 76,5% όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
! Χθες άνοιξαν 120.000 ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 παιδιών 5-11 ετών, εντός Ιανουαρίου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας