Tα καλά νέα είναι πως «υπάρχει διαφαινόμενη προσδοκία ότι το νέο δυναμικό στέλεχος Ομικρον δεν θα ευθύνεται για σοβαρότερη νόσο σε σχέση με τη “Δ”, ωστόσο υπάρχουν επιφυλάξεις». Τα κακά νέα είναι ότι «ακόμα και αν είναι ηπιότερη η νόσηση του “Ο”, θα υπάρξουν αρκετά προβλήματα στο κεφάλαιο της νοσηλείας λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας». Τα παραπάνω μεταξύ άλλων είπε χθες η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ), Μαρία Θεοδωρίδου, στην τακτική ενημέρωση για τους εμβολιασμούς.
Με το σύστημα υγείας ήδη γονατισμένο από την πανδημία και σταθερά εγκαταλειμμένο από την κυβέρνηση, η «Δ» συνεχίζει ασταμάτητα να δίνει νέα κρούσματα, 3.841 χθες, ενώ οι σκληροί δείκτες είναι αποκαρδιωτικοί: 96 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, 709 διασωληνωμένοι βαριά νοσούντες. Σε αυτή τη συνθήκη, η διασπορά της υπερμεταδοτικής «Ο» στη χώρα είναι ένα τρομακτικό σενάριο. Ωστόσο είναι αναπόφευκτο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αφού σε όποια χώρα έχει εισέλθει έχει νικήσει τη «Δ», η οποία ήταν επίσης σαρωτική.
Γι’ αυτό η ΕΕΕ συστήνει τον εμβολιασμό εδώ και τώρα, μεγάλων και μικρών, από την πρώτη μέχρι και την τρίτη δόση. Για την αναμνηστική δόση όλες οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι αυξάνει 25 φορές τον τίτλο των αντισωμάτων, μειώνει τον κίνδυνο για σοβαρή νόσο 20% και τη θνητότητα 90%, όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΕΕ. Επείγουσα προτεραιότητα να εμβολιαστούν έχουν οι άνω των 60: και όσοι δεν έχουν κάνει την 1η και τη 2η δόση και οι συνομήλικοί τους που έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό τους και πρέπει να σπεύσουν για την 3η δόση. Ακολουθούν όλοι οι ενήλικες -από τους μεγαλύτερους μέχρι τους μικρότερους- που δεν έχουν κάνει 1η, 2η και 3η δόση. Επονται τα παιδιά 12-17 ετών και τώρα τα μικρά 5-11 ετών που παίρνουν σειρά. Ηδη 29.000 γονείς έχουν προγραμματίσει το ραντεβού των μικρών τους (5-11 χρόνων), το πρώτο από τα οποία εμβολιάζεται στις 15 Δεκεμβρίου.
Τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική για την «Ο» που παρουσίασε η κ. Θεοδωρίδου δείχνουν ότι οι ασθενείς δεν χρειάστηκαν οξυγόνο, ενώ τα 2/3 διαγνώστηκαν τυχαία, καθώς είχαν πάει στο νοσοκομείο για κάτι άλλο. Η νοσηλεία τους ήταν βραχεία -2,8 ημέρες σε σχέση με 8,5 ημέρες που χρειάζονταν σε προηγούμενα στελέχη του ιού- και η θνητότητα είναι 6,6% σε σχέση με 17%. Ωστόσο, σύμφωνα με την καθηγήτρια, τα άτομα που νόσησαν και μελετήθηκαν είναι μικρής ηλικίας, έτσι δεν είναι γνωστές η επίδραση του ιού και η κλινική του έκφραση σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή/και διαβητικά ή παχύσαρκα, που αναμένεται να διαπιστωθούν.
Για τα νεότερα μέλη της κοινωνίας που παίρνουν σειρά στον εμβολιασμό, τα παιδιά 5-11 χρόνων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, απευθυνόμενη στους γονείς, εξήγησε πως τα εμβόλια θα προσφέρουν προστασία στα ίδια τα παιδιά, θα τα βοηθήσουν να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους στο σχολείο και θα συμβάλουν στη μείωση της μεταδοτικότητας του ιού και στην προστασία των μεγαλύτερων. Σημαντική είναι η συμβολή των παιδιών που θα εμβολιαστούν και στην πρόληψη των μεταλλάξεων, όπως είπε, προσθέτοντας πως η νόσος στα παιδιά είναι ήπια, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι και γι’ αυτά.
Το εμβολιαστικό σχήμα για τα παιδιά περιλαμβάνει 2 τσιμπήματα -όπως και των ενηλίκων- με 21 ημέρες απόσταση, αλλά με το 1/3 της δόσης που κάνουν οι ενήλικες, εξήγησε και πρόσθεσε πως ο εμβολιασμός κατά Covid δεν πρέπει να δημιουργήσει ακυρώσεις ή μεταβολές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών με άλλα εμβόλια που προβλέπονται για την ηλικία τους. Και σε αυτόν τον εμβολιασμό γονείς και παιδιά προσέρχονται με το βιβλιάριο υγείας του παιδιού.
❗ Η ΕΕΕ εξετάζει το θέμα της 3ης δόσης στα παιδιά 16-17 ετών μετά τη σχετική σύσταση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA).
❗ ❗ Το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξει 4η δόση αλλά ετήσιος εμβολιασμός κατά Covid, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας