• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 0.9°C / 6.8°C
  0 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.3°C / 4.4°C
  0 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 7.9°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.2°C / 3.7°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.2°C / -1.6°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 4.6°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 3.8°C / 8.1°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -2.1°C / 2.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 9.6°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.6°C / 4.6°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.5°C / 2.7°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C -1.5°C / 4.0°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.8°C / 6.8°C
  2 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.1°C / 7.0°C
  1 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C -0.7°C / 4.9°C
  1 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.2°C / 4.4°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  51%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSΙ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

1.055 θάνατοι σε 12 ημέρες

 • A-
 • A+
Σε σκέτη πανωλεθρία εξελίσσεται για το Μαξίμου η διαχείριση του ιού ● Τα στοιχεία για κρούσματα, νοσηλείες, διασωληνω- μένους και νεκρούς είναι πιο τραγικά από ποτέ, η μετάλλαξη «Ομικρον» βρίσκεται εντός των ευρωπαϊκών τειχών κι όμως πρωθυπουργός και υπουργοί κομπορρημονούν πως θα κάνουμε «καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι».

Οι θάνατοι από τη νόσο της πανδημίας στη χώρα ξεπέρασαν τους 18.000 (18.067) χθες, ημέρα που μετρήσαμε 108 νεκρούς, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει αυτο-εγκλωβισμένη στην αδράνεια. Μέσα σε 12 μέρες (17-29 Νοεμβρίου) καταγράφηκαν περισσότεροι από 1.000 θάνατοι (1.055) από Covid-19 και ο πρωθυπουργός μιλάει για «καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι» σε μια χώρα όπου οι πολιτικές διαχείρισης του ιού της πανδημίας είναι σκέτη πανωλεθρία.

Οι διασωληνωμένοι σκαρφαλώνουν μέρα με τη μέρα -657 χθες-, το ΕΣΥ και κυρίως οι άνθρωποί του -7.000 λιγότεροι λόγω αναστολών- δεν αντέχουν και η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει ή έστω να επιβραδύνει την επιδημία, αφήνοντας τη θνησιμότητα -Covid και μη- να αυξάνεται. Ούτε λόγος για μέτρα όπως η επένδυση σε μόνιμες δομές δημόσιας υγείας και δομές επιδημιολογικής επιτήρησης, η λήψη μέτρων στους χώρους μεγάλης διασποράς (μεγάλοι εργασιακοί χώροι, ΜΜΜ, σχολεία, σχολές) και η εκπόνηση ενός εμβολιαστικού προγράμματος ικανού να πείσει περισσότερο κόσμο να σπεύσει για τον αναγκαίο εμβολιασμό του.

Η εμβολιαστική ανοσία του πληθυσμού είναι μόλις στο 63%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας, η κυβέρνηση επενδύει τα πάντα στην τρίτη (αναμνηστική) δόση, χωρίς φυσικά να ξεχνά την ατομική έναντι της κρατικής ευθύνης, αποκλείει σε όλους τους τόνους το λοκντάουν και επαναλαμβάνει το αντιεπιστημονικό «επιδημία ανεμβολίαστων».

Στην κατεύθυνση αυτή ο επικεφαλής της Επιχείρησης «Ελευθερία» γ.γ. του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους χθες επικεντρώθηκε στην τρίτη δόση για την οποία έδωσε αναλυτικά ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα. Τι κι αν παραμένει ανεμβολίαστος 1 στους 2 άνω των 60 ετών, 1 στους 4 άνω των 80 ετών και 1 στους 10 κατάκοιτους συνανθρώπους μας, ο Μ. Θεμιστοκλέους ασχολήθηκε αποκλειστικά με το 40% των δικαιούχων που έχουν ήδη κάνει την τρίτη δόση και το 25,4% που έχει προγραμματίσει να την κάνει.

Παγκόσμια ανησυχία

Το τέταρτο επιδημικό κύμα που οδηγείται από το στέλεχος «Δ» συνεχίζει να διασπείρεται στη χώρα δίνοντας χιλιάδες κρούσματα -6.677 νέα χθες- την ώρα που το νέο στέλεχος «Ο», που ταυτοποιήθηκε πρόσφατα στη Ν. Αφρική, προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του, ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων (32) που εμφανίζει στο γονίδιο της πρωτεΐνης της ακίδας που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στον ανθρώπινο οργανισμό και είναι ο κύριος στόχος των εμβολίων, εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, χθες κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση.

Συνέστησε ψυχραιμία καθώς απαιτείται χρόνος για να απαντηθούν με βεβαιότητα τα σημαντικά ερωτήματα για την «Ο», τα οποία επιχείρησε να απαντήσει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Οσον αφορά τη μεταδοτικότητα, εξήγησε ότι λόγω θέσης των μεταλλάξεων αναμένεται να είναι αυξημένη, καθώς και ότι η «Ο» φαίνεται να έχει επικρατήσει της «Δ».

Για το αν προκαλεί βαριά νόσηση, σημείωσε ότι η εμπειρία από τη Ν. Αφρική είναι περιορισμένη - 100 άτομα νεαρής ηλικίας που εμφάνισαν ήπια συμπτώματα με κύρια τις κακουχίες και τις μυαλγίες. Αναφορικά με την προστασία του εμβολίου έναντι της νέας παραλλαγής εξήγησε ότι είναι νωρίς για να απαντηθεί, αλλά ακόμα και στην περίπτωση μείωσης της αποτελεσματικότητάς του εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας, «είναι μονόδρομος για την προστασία ο εμβολιασμός».

Από την πλευρά του ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Εconomics, επισημαίνει ότι σε 2-3 εβδομάδες θα ξέρουμε πόσοι έχουν κολλήσει και πόσοι από αυτούς νοσηλεύτηκαν. Θα ξέρουμε και ποσοστιαία για αυτούς ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία, το φύλο και οι πιθανές συννοσηρότητες. Δεδομένων των μεγάλων δυνατοτήτων του συστήματος υγείας της Ν. Αφρικής, θα έχουμε και στοιχεία για την κλινική εικόνα των φορέων.

Δηλαδή στοιχεία για τη βαρύτητα της νόσου και την έκβαση της νοσηλείας. Ταυτόχρονα, θα έχουμε και στοιχεία από εργαστηριακές μελέτες που θα εμβαθύνουν στην προστασία των εμβολίων σε όσους από τους φορείς ήταν εμβολιασμένοι. Τα παραπάνω δεδομένα, προσθέτει, σε συνδυασμό με τις επιδημιολογικές καταγραφές θα μας δώσουν την πραγματική διάσταση της νέας κατάστασης που έχει επιφέρει η νέα παραλλαγή. Τι πρέπει να κάνουμε τώρα; «Τώρα πρέπει να κερδίσουμε χρόνο και να δώσουμε τη δυνατότητα στους επιστήμονες να χαρακτηρίσουν την παραλλαγή. Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν σε επίπεδο κυβερνητικών αποφάσεων και πράγματα που μπορούν να κάνουν οι πολίτες», τονίζει και εξηγεί ότι ήδη πολλές χώρες περιορίζουν τις πτήσεις σε κάποιες χώρες της Αφρικής.

«Αυτό δεν θα εμποδίσει τη διασπορά, αλλά ελπίζουμε να την καθυστερήσει μέχρι να έχουμε πιο ασφαλή δεδομένα για τη νέα παραλλαγή», λέει και καλεί όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να πάρουν την απόφαση λόγω της αβεβαιότητας της έκβασης της νέας παραλλαγής, όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση να το δρομολογήσουν και όλους να τηρούν τα μέτρα με αυστηρότητα σε μια προσπάθεια «να κερδίσουμε χρόνο και να βοηθήσουμε να μην εξαπλωθεί η παραλλαγή “Ο”».

! Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, ημερομηνία-ορόσημο για τη δυνατότητα αποστολής στη χώρα μας εμβολίων της Pfizer για παιδιά 5-11 ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα έχει γνωμοδοτήσει για την ηλικιακή αυτή ομάδα, μετά τη μελέτη όλων των δεδομένων από χώρες όπου ήδη χορηγείται όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ισραήλ. Θυμίζουμε ότι στις 25/11 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 5-11 ετών, που είναι το 1/3 της δόσης που χορηγείται στους ενήλικες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Καθε μέρα χάνεται ένα μικρό χωριό
Με τους χθεσινούς θανάτους από κορονοϊό να αποτελούν το δεύτερο υψηλότερο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας (134, στις 3/5/21), η επιδημιολογική εικόνα της χώρας διαρκώς επιδεινώνεται.
Καθε μέρα χάνεται ένα μικρό χωριό
ΥΓΕΙΑ
Να... επιβάλουν πρόστιμο στους ασθενείς στα ράντζα, γιατί δεν τηρούν αποστάσεις
Πνιγόμαστε στο 4ο επιδημικό, λίγο πριν από τις γιορτές, κάτι το οποίο ξόρκιζε η κυβέρνηση, που επιβάλλει τώρα υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 ετών και μάλιστα με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ προτού –ως...
Να... επιβάλουν πρόστιμο στους ασθενείς στα ράντζα, γιατί δεν τηρούν αποστάσεις
ΥΓΕΙΑ
Εβαλαν σε λοκντάουν... το ΕΣΥ
Η κυβέρνηση παρακολουθεί άπραγη το σύστημα υγείας μαζί και το ανθρώπινο δυναμικό του να έχουν «γονατίσει» και την ανοσοποίηση του πληθυσμού, στην οποία έχει επενδύσει τα πάντα, να είναι μόλις στο 62,3%.
Εβαλαν σε λοκντάουν... το ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Ξεπέρασαν χθες τους 17.000 οι νεκροί της πανδημίας
Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για διάγγελμα σήμερα χωρίς ειδήσεις, την ώρα που το ΕΣΥ έχει εξαντληθεί, με το προσωπικό του μειωμένο κατά 7.000 υγειονομικούς λόγω των αναστολών, και το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει...
Ξεπέρασαν χθες τους 17.000 οι νεκροί της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας