• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.6°C / 5.2°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.1°C / 5.6°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.8°C / 7.3°C
  1 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.0°C
  1 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.5°C / 7.6°C
  0 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 7.5°C
  5 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.9°C / 4.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.9°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 5.6°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.9°C / 9.9°C
  3 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 3.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 4.0°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.1°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 5.4°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 4.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 5.7°C
  1 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  69%
EUROKINISSI / ΕΛΕΝΗ ΡΟΚΟΥ (ΦΩΤ.: ΡΟΚΟΥ)

Ηρωίνη και κάνναβη οι βασικές ουσίες εξάρτησης για το 2020 λέει το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ

 • A-
 • A+

Το 2020 σημαδεύτηκε από την ηρωίνη και την κάνναβη ως οι βασικές ναρκωτικές ουσίες, από τις οποίες ζητείται απεξάρτηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, με αφορμή τα 38α γενέθλια του. Το πρώτο πρόγραμμα απεξάρτησης στην Ελλάδα αναφέρει ότι απεξάρτηση από την ηρωίνη ζητούν κατά κύριο λόγο οι ενήλικες, ενώ από την κάνναβη οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προγράμματος, οι 8 στους 10 από τους ενήλικες που απευθύνονται στο πρόγραμμα της Θεραπευτικής Κοινότητας ΙΘΑΚΗ είναι άνδρες, με μέση ηλικία τα 36 έτη. Το 62% δηλώνει ως κύρια ουσία για την οποία ζητά θεραπεία την ηρωίνη, το 20% την κάνναβη, το 9% τις διεγερτικές ουσίες, το 7% τις υπνωτικές/κατασταλτικές ουσίες και το 3% τη βουπρενορφίνη (οπιοειδής ουσία).

«Ο πληθυσμός αυτός, εκτός από το πρόβλημα της εξάρτησης και συνήθως ως απόρροια αυτής, έχει κι άλλα σημαντικά προβλήματα και δυσκολίες: το 63% είναι άνεργοι, το 86% έχει συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά, το 67% έχει καταδικαστεί τουλάχιστον μία φορά, το 23% έχει φυλακιστεί και το 47% έχει δικαστικές εκκρεμότητες», τονίζεται. Επίσης, το 38% αναφέρει κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας και το 34% κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, με κύριο πρόβλημα την κατάθλιψη. Τέλος, το 46% μένει με τους γονείς του, το 15% μόνο, το 32% με συντρόφους, ενώ το 7% είναι άστεγοι.

Σε ό,τι αφορά τους εφήβους και νεαρούς ενήλικες, η μέση ηλικία όσων ζητούν θεραπεία είναι τα 18 έτη, 8 στους 10 είναι αγόρια και έχουν ξεκινήσει τη χρήση στα 15 τους χρόνια, στη συντριπτική τους πλειονότητα με κάνναβη (90%). Αυτή είναι και η ουσία για την οποία ζητούν θεραπεία από το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ οι περισσότεροι από αυτούς (80%).

Το 39% έχει στο ενεργητικό του μία σύλληψη, χωρίς προηγούμενο ποινικό μητρώο όμως. Για τους εφήβους και νεαρούς ενηλίκους σημαντικοί παράγοντες παρακίνησης στην απεξάρτηση είναι η οικογένεια (69%), κάποιο φιλικό πρόσωπο (6%), η δικαστική υπηρεσία/αστυνομία (3%) και οι κοινωνικές υπηρεσίες (3%).

Σχεδόν 16.000 άτομα (15.981) έχουν υποστηριχθεί από το πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στα 38 χρόνια λειτουργίας του. Το 2021 εγκαινίασε μονάδα διπλής διάγνωσης για άτομα που αντιμετωπίζουν συγχρόνως θέματα εξαρτήσεων και ψυχικών διαταραχών και σήμερα, το ευρύ δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ είναι σε θέση να υποδέχεται και να υποστηρίζει ενήλικες χρήστες ουσιών είτε για θεραπεία διαμονής, είτε εξωτερικής παρακολούθησης, καθώς και εφήβους- νεαρούς ενήλικες με διαφορετικά προβλήματα χρήσης και εξάρτησης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνδέονται με το αλκοόλ, τον τζόγο και το διαδίκτυο/gaming.

Το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ διαθέτει και την πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή βοήθειας 1145, η οποία στα 20 χρόνια λειτουργίας της έχει καταγράψει 36.820 επαφές, κυρίως τηλεφωνικές αλλά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αναπόσπαστο κομμάτι της ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσέγγισης του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, η οποία αποσκοπεί στην ισότιμη και παραγωγική επανένταξη στην κοινωνία, είναι το Τμήμα Εκπαίδευσης και οι τρεις παραγωγικές μονάδες επαγγελματικής κατάρτισης για τα μέλη του: το αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας, το εργαστήρι κεραμικής και το ξυλουργείο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
«Γέφυρα» για απεξαρτημένους
Το ολοκληρωμένο πανελλαδικό πρόγραμμα με ορίζοντα τετραετίας για την επανένταξη απεξαρτημένων ατόμων παρουσίασε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Βασίλης Γκιτάκος. Θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2019 σε όλες τις...
«Γέφυρα» για απεξαρτημένους
ΥΓΕΙΑ
ΚΕΘΕΑ: Προβλήματα επιβίωσης, αλλά έλλειψη φόβου για τον κορονοϊό μεταξύ των χρηστών
Το τρόπο με τον οποίο οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών βίωσαν το πρώτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας δείχνει η έρευνα του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι και πριν από την επέλαση του...
ΚΕΘΕΑ: Προβλήματα επιβίωσης, αλλά έλλειψη φόβου για τον κορονοϊό μεταξύ των χρηστών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Λιβαδειάς υπέρ του ΚΕΘΕΑ
Ομόφωνο ψήφισμα πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς υπέρ του ΚΕΘΕΑ, επικρίνοντας παράλληλα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταργείται το αυτοδιοίκητο του Οργανισμού.
Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Λιβαδειάς υπέρ του ΚΕΘΕΑ
ΥΓΕΙΑ
Χρύσωσε το χάπι σε στεγνό πρόγραμμα
Σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του μέλη των κομμάτων και εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ, κάλεσε εκ νέου αλλά μόνο του...
Χρύσωσε το χάπι σε στεγνό πρόγραμμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα πολλά πρόσωπα της εξάρτησης
Το ΚΕΘΕΑ αποκαλύπτει ότι αντίστοιχα αυξάνεται ο αριθμός των νέων που ζητούν βοήθεια λόγω χρήσης καναβης και η τάση των εξαρτημένων από τα οπιοειδή. Επίσης 1 στους 5 είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ.
Τα πολλά πρόσωπα της εξάρτησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας