• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.3°C / 31.6°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 28.5°C / 32.1°C
  4 BF
  32%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 30.9°C
  3 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.3°C / 28.9°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 26.3°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 27.0°C / 29.9°C
  1 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.7°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.3°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.0°C / 28.8°C
  3 BF
  36%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.0°C / 27.9°C
  1 BF
  30%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.8°C
  2 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  0 BF
  24%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 25.5°C / 32.2°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.8°C
  5 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.5°C / 31.8°C
  2 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 26.6°C
  3 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.6°C / 29.7°C
  3 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  56%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μαξιλαροπόλεμος» στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

 • A-
 • A+
Η διοίκηση του νοσοκομείου κήρυξε πόλεμο σε μια γιατρό που ζήτησε από τους πολίτες να συνδράμουν για να μην κοιμούνται οι ασθενείς με τα μπουφάν για προσκεφάλι τους. ● Η αναφορά σε «κόκκινους φάρους» που ερέθισε τους υπεύθυνους. ● Η άμεση διάψευση(!) της έλλειψης μαξιλαριών και η αφωνία για τις καταγγελίες περί εγκλημάτων, υποθεραπειών και διασωληνωμένων σε χώρους ανάνηψης.

«Στραβοκοιμήθηκαν» -καθ’ υπόδειξιν άραγε;- κάποιοι στη διοίκηση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και θεώρησαν καλό σχεδόν να κηρύξουν πόλεμο σε γιατρό, η οποία προέβη σε... έγκλημα καθοσιώσεως, να ζητήσει με ανάρτησή της σε κοινωνικό μέσο δικτύωσης να προσφέρουν οι πολίτες μαξιλάρια για την κλινική Covid.

Τρεις αράδες όλες κι όλες έγραψε η εντατικολόγος Χριστίνα Κυδώνα προχθές το βράδυ και, λες και ένας αόρατος επιτηρητής καθόταν πάνω από το πληκτρολόγιό της, η διοίκηση έβγαλε αχάραγα ανακοίνωση για να πει ότι διαψεύδει τις δηλώσεις της.

Χθες το πρωί και ενώ το Ιπποκράτειο ξεκινούσε άλλη μια ζόρικη εφημερία, οι εργαζόμενοι στους διαδρόμους του νοσοκομείου είχαν μετατρέψει σε σύνθημα-παρασύνθημα τον διάλογο «Eσύ έχεις μαξιλάρια στην κλινική σου;» - «Oύτε κι εγώ έχω μαξιλάρια». Και δυστυχώς δεν πρόκειται για έναν ανώδυνο, παιγνιώδη «μαξιλαροπόλεμο» δηλώσεων.

Είναι λοιπόν εντυπωσιακό ότι η διοίκηση του νοσοκομείου που δεν είχε δώσει μέχρι τώρα ιδιαίτερα δικαιώματα –σπάνιο δε αυτό στις μέρες μας- για τέτοιες συμπεριφορές, αίφνης αντέδρασε με ευθιξία ανάλογη λες και είχε βρει βελόνι στο μαξιλάρι της.

«Χρειαζόμαστε μαξιλάρια για τους ασθενείς μας στις πτέρυγες Covid. Βρείτε τα, αγοράστε τα και φέρτε τα στην πύλη του Ιπποκρατείου. Θα χαρούμε πολύ και θα σας ευχαριστήσουμε δεόντως!». Αυτό έγραψε η κ. Κυδώνα –από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα ανελλιπώς στις κορονοκλινικές του ΑΧΕΠΑ και του Ιπποκράτειου- και ήταν τέτοια η ανταπόκριση του κόσμου που έκανε και διευκρινιστική ανάρτηση για τις προδιαγραφές του ιματισμού που απαιτούνται σημειώνοντας πως «μπορεί κάποιος να πει πως αυτό (το πρόβλημα) δεν θα το λύσει η αλληλεγγύη του κόσμου και ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας.

Συμφωνώ απόλυτα. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να λυθεί. Και μέχρι η Πολιτεία να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές της, οι ασθενείς δεν μπορούν να έχουν για προσκεφάλι τους τα διπλωμένα τους μπουφάν».

Λογικό και προφανές ή όχι; Δεν είπε τίποτα καινούργιο η κ. Κυδώνα· όσοι έχουν νοσηλευτεί ή νοσηλεύσει οικείους στα νοσοκομεία της χώρας τα τελευταία χρόνια γνωρίζουμε καλά τι συμβαίνει.

Η κ. Κυδώνα κάλεσε όμως τους πολίτες και όχι κανένα «χορηγό», γράφοντας επιπλέον πως «κάθε δωρεά σας μπορεί να καταγραφεί και το νοσοκομείο να σας ευχαριστήσει εγγράφως. Η Θεσσαλονίκη έχει έναν μαύρο ιστό σαν κατακάθι, αλλά έχει και πολλούς κόκκινους φάρους που αναβοσβήνουν. Σ’ αυτούς ελπίζουμε». Αυτό με τους «κόκκινους φάρους» δεν έπρεπε να το πει!

Η ανακοίνωση

Γι’ αυτό και κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του νοσοκομείου: «Η Διοίκηση του ΓΝΘ Ιπποκράτειο, η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και ο Προϊστάμενος της επιστασίας και ιματισμού διαψεύδουν κατηγορηματικά τις δηλώσεις γιατρού του Νοσοκομείου περί έλλειψης μαξιλαριών σε κλίνες.

Προκαλούν έκπληξη αυτές οι “εκκλήσεις” και δεν γνωρίζουμε τι εξυπηρετούν, ιδιαίτερα σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία το Σύστημα Υγείας δοκιμάζεται, μα παραμένει όρθιο και αντέχει με τη συνδρομή όλων των εργαζομένων, ώστε να εξυπηρετήσει τους εκατοντάδες συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από την πανδημία του Covid-19». Η διοίκηση εν ολίγοις έπαθε... έκπληξη και προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει το σχέδιο που είναι σε εξέλιξη και έχει κωδικό «έκκληση» ή «κόκκινοι φάροι»!

Κλήθηκαν δηλαδή διευθυντές και τμηματάρχες μες στα μαύρα σκοτάδια να απαντήσουν, στοιχεία πάντως δεν έδωσαν κι όπως έλεγαν σήμερα εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «με το ζόρι κρατιόμαστε μην αρχίσουμε να τραβάμε φωτογραφίες, γιατί τότε θα αρχίσουν να στέλνουν φωτογραφίες της κατάστασης και από άλλα νοσοκομεία της χώρας και ο “μαξιλαροπόλεμος” θα λάβει άλλες διαστάσεις».

Και να σκεφτεί κανείς πως τις ίδιες ώρες σχεδόν ήταν σε εξέλιξη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης η συγκέντρωση - συζήτηση που είχε καλέσει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης με σωματεία και φορείς για το αυριανό συλλαλητήριο στη διάρκεια της οποίας έγινε λόγος για «εγκλήματα», «υποθεραπείες» «διασωληνωμένους σε χώρους ανάνηψης». Δεν είναι εντυπωσιακό ότι κανένας δεν θίχτηκε από αυτές τις αναφορές, αντιθέτως κάνουν σαματά για τα –απαραίτητα- προσκεφάλια όσων δεινοπαθούν στις κορονοκλινικές;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Αδειάζουν νοσοκομεία για να μετατραπούν σε μόνο Covid και μεταφέρουν ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές
Από μια κλωστή κρέμεται το σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα καθώς η πίεση από τα κρούσματα της πανδημίας συνεχίζεται με αυξητική ένταση και οι λύσεις–μπαλώματα δεν αρκούν.
Αδειάζουν νοσοκομεία για να μετατραπούν σε μόνο Covid και μεταφέρουν ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές
ΥΓΕΙΑ
Εφημερίες του τρόμου στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Επιστολή απόγνωσης από 11 διευθυντές κλινικών του Νοσοκομείου Παπανικολάου καθώς δήλωσαν ότι δεν θα μπορέσουν να περιθάλψουν ασθενείς λόγω έλλειψης κρεβατιών στις κορονο-κλινικές και στις ΜΕΘ.
Εφημερίες του τρόμου στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
ΥΓΕΙΑ
Θεσσαλονίκη όπως Mπέργκαμο;
Ολα τα κρεβάτια ΜΕΘ για Covid-19 στην πόλη γέμισαν ξυπνώντας φόβους από τις εικόνες της Ιταλίας του προηγούμενου Μαρτίου.
Θεσσαλονίκη όπως Mπέργκαμο;
ΥΓΕΙΑ
Χτυποκάρδια στη Θεσσαλονίκη μετά το δεύτερο κρούσμα
Καμιά ιδιαίτερη ανησυχία για το 10χρονο αγοράκι της γυναίκας που νοσηλεύεται ήδη στο ΑΧΕΠΑ ● Απολύμανση στο 105ο Δημοτικό Σχολείο στη Μαλακοπή, το οποίο θα παραμείνει κλειστό. ● «Επιδρομή» στα φαρμακεία και εν...
Χτυποκάρδια στη Θεσσαλονίκη μετά το δεύτερο κρούσμα
ΥΓΕΙΑ
Εφτά στα 10 μοριακά τεστ βγαίνουν θετικά!
Το μαύρο ρεκόρ για τη Θεσσαλονίκη με τα 5.459 νέα κρούσματα κορονοϊού κατέδειξε χθες πέραν πάσης αμφιβολίας την επίδραση της Όμικρον.
Εφτά στα 10 μοριακά τεστ βγαίνουν θετικά!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας