Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Μετάβαση σε ένα μοντέλο εξατομικευμένης φροντίδας»

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός

«Μετάβαση σε ένα μοντέλο εξατομικευμένης φροντίδας»

  • A-
  • A+

Αποκατάσταση του πραγματικού νοήματος και εμβάθυνση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης υπόσχεται ο αναπλ. υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ως απάντηση στο σημερινό «ζοφερό τοπίο» των αποδιαρθρωμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και του κράτους πρόνοιας, εξαιτίας των διαλυτικών επιπτώσεων των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στον χώρο, με αποκορύφωμα τα διαδοχικά μνημόνια.

Ο υπουργός συμμετείχε στην πρόσφατη τριήμερη συνάντηση-αποτίμηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και δηλώνει συγκλονισμένος από το κοινωνικό κίνημα της εποχής, που «πίεσε και συγκρούστηκε με τη γραφειοκρατία του επίσημου κράτους και με τις αντιστάσεις εντός κι εκτός του ασύλου, και στη συνέχεια ανέδειξε ένα πολιτικό αίτημα: την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, την αποασυλοποίηση, την έμφαση στα δικαιώματα, τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ψυχικά ασθενή».

• Πώς ήταν η εμπειρία του τριημέρου, στον τόπο που έγινε αφορμή για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση;

Η Λέρος ήταν ένα σημείο αναφοράς, επειδή είχε τη δύναμη του πετυχημένου παραδείγματος. Αυτό είναι το κρίσιμο. Γι’ αυτό συγκινεί ακόμα. Ηρθαν άνθρωποι που είχαν δουλέψει εκεί κι έγιναν φίλοι, δέθηκαν ουσιαστικά, σε έναν χώρο που ήταν τόπος εγκλεισμού, στιγματισμού, ανελευθερίας, οδύνης, εγκατάλειψης, αλλά ταυτόχρονα κι ένας χώρος έμπνευσης.

• Λέτε ότι αξιοποιήθηκε το παράδειγμα της Λέρου;

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι συνέβαλε και ήταν τομή στην υπόθεση της ψυχιατρικής περίθαλψης, στην αλλαγή ψυχιατρικού παραδείγματος.

• Αλλαξε;

Δεν έχει αλλάξει στην πραγματικότητα. Η αλλαγή είναι η εισαγωγή ενός συστήματος παροχής ολοκληρωμένης φροντίδας ψυχικής υγείας, που απέναντι στην αποδιοργάνωση και τον κατακερματισμό της ψυχικής νόσου θα αντιπαραθέσει τη συγκρότηση και τη συνοχή, με σεβασμό στα δικαιώματα των ασθενών. Είναι η μετάβαση στην κοινοτική φροντίδα, στην πρόληψη, στην τομεοποιημένη φροντίδα κοντά στον τόπο του αρρώστου που θα επανασχεδιαστεί και στην κοινοτική παρέμβαση. Σε ένα μοντέλο εξατομικευμένης φροντίδας με βάση τις ανάγκες κάθε ξεχωριστού ασθενή.

• Σας ενέπνευσε να επιχειρήσετε τη μεταρρύθμιση από την αρχή;

Σαφώς. Εχουν οι άνθρωποι αυτοί δικαίωμα, ώστε η πολιτεία να κάνει ό,τι μπορεί για να μεταβάλει την κατάστασή τους, να τη βελτιώσει. Οπως δίνεις μάχη για τον καρκινοπαθή, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη καινούργια θεραπεία, όσο ακριβή κι αν είναι, κάνεις όλες τις παρεμβάσεις που μπορείς και δίνεις μια μάχη μέχρι το τέλος, για να έχει μια όσο γίνεται παρατεταμένη και καλύτερη ζωή, με την ίδια αναλογία και στον ψυχικά άρρωστο οφείλεις να κάνεις ό,τι μπορείς για να βελτιώσεις την κατάστασή του, να μην τον θεωρήσεις «τελειωμένη υπόθεση».

• Η εικόνα που έχετε από τα ψυχιατρεία μας;

Είναι άσυλα με εγγενή αποανθρωποποίηση, με μια λογική που παράγει βία. Ασυλα με μια, αν όχι συναίνεση, σιωπηρή ανοχή κοινωνική -κράτους, γιατρών, οικογενειών. Γι’ αυτό η αντίσταση στην υπέρβασή τους είναι ο μεγάλος κίνδυνος τώρα που αποφύγαμε το βίαιο κλείσιμο των ψυχιατρείων που είχε προγραμματιστεί μέσω του συμφώνου Λυκουρέντζου-Αντορ.

• Θα ξαναδείτε τις ακούσιες νοσηλείες;

Ναι, συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να ξαναδούμε το νομικό πλαίσιο, στη λογική πάντα της ενίσχυσης της δικαιωματικής προσέγγισης.

• Αρα θα ξαναρχίσουμε τη σισύφεια -όπως την αποκαλεί ο Γ. Λουκάς- προσπάθεια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης;

Ναι, ως μια υπόθεση που δεν είναι μόνο ζήτημα συμπόνιας απέναντι σε ανθρώπους που προφανώς είναι ευάλωτοι και αδύναμοι, δεν είναι δηλαδή ζήτημα μόνο ανθρωπισμού, είναι και ζήτημα σεβασμού δικαιωμάτων, σεβασμού της αξιοπρέπειας, κοινωνικής ευαισθησίας, πολιτισμού και δημοκρατίας. Είναι ζήτημα πολιτισμού μιας χώρας να έχει αξιοπρεπή φροντίδα σε ένα από τα πιο ευάλωτα κομμάτια του πληθυσμού, και δημοκρατίας, με την έννοια της ισοτιμίας των ανθρώπων.

Οι άξονες της νεοσύστατης Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, υπό τον Θωμά Υφαντή, είναι:

■ Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των αναγκών όλων των τομέων ψυχικής υγείας

■ Επανασχεδιασμός ψυχιατρικών τομέων με βάση τις ανάγκες και τις αρχές της Κοινοτικής Ψυχιατρικής

■ Επανενεργοποίηση-ισχυροποίηση θεσμικού πλαισίου των Τομεακών Επιτροπών (ΤΕΨΥ - ΤΕΨΥΠΑ)

■ Θεσμοθέτηση και διασφάλιση της λειτουργίας ενός συνεκτικού δικτύου παροχής ψυχιατρικών υπηρεσιών εντός του τομέα

■ Διασύνδεση με την ΠΦΥ για την προώθηση στρατηγικών πρόληψης

■ Δημιουργία ενός πλαισίου αξιολόγησης και ελέγχου της λειτουργίας των ψυχιατρικών υπηρεσιών εντός του τομέα με την καθιέρωση ενιαίων κριτηρίων

■ Επεξεργασία σχεδίου για το μέλλον των ΝΠΙΔ εντός του συστήματος, των οποίων η χρηματοδότηση λήγει στο τέλος του χρόνου.

ΥΓΕΙΑ
Δέσμευση Ξανθού για νέες ψυχιατρικές κλινικές εντός του 2018
«Η επένδυση στην ψυχική Υγεία είναι επένδυση στην αξιοπρέπεια, την κοινωνική συνοχή, την άρση των ανισοτήτων και το κράτος δικαίου», τόνισε ο υπουργός Υγείας και έδωσε υπόσχεση για λειτουργία ακόμα 8 νέων...
Δέσμευση Ξανθού για νέες ψυχιατρικές κλινικές εντός του 2018
ΥΓΕΙΑ
Ένταση σε συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ στο Μαξίμου
Μία ανεξήγητη αιφνιδιαστική κινητοποίηση έξω από το Μαξίμου που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννακός και ολιγομελής ομάδα, είχε ως αποτέλεσμα...
Ένταση σε συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ στο Μαξίμου
ΥΓΕΙΑ
Αναγκαίο ένα νέο σύμφωνο για την ψυχική υγεία
​Για την επανεκκίνηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης μίλησε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο πλαίσιο του 2nd Mental Health Conference. Το σχέδιο αυτό, εξήγησε, θα εκπονηθεί σε συνεργασία με το...
Αναγκαίο ένα νέο σύμφωνο για την ψυχική υγεία
ΥΓΕΙΑ
Μεταρρυθμίσεις στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας
Νομοσχέδιο για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας» παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, τονίζοντας ότι θα...
Μεταρρυθμίσεις στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας
ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
ΥΓΕΙΑ
Με τον ίδιο τρόπο η αγορά γυαλιών και υπηρεσιών ειδικής αγωγής
Παράταση στην ισχύουσα διαδικασία αγοράς γυαλιών οράσεως και υπηρεσιών ειδικής αγωγής για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ δίνει το υπουργείο Υγείας.
Με τον ίδιο τρόπο η αγορά γυαλιών και υπηρεσιών ειδικής αγωγής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας