Από μια κλωστή κρέμεται το σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα καθώς η πίεση από τα κρούσματα της πανδημίας συνεχίζεται με αυξητική ένταση και οι λύσεις–μπαλώματα δεν αρκούν.
Το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» μετατράπηκε σε μονοθεματικό, από το ΑΧΕΠΑ έκλεισε και η Ψυχιατρική κλινική, το Ιπποκράτειο είχε χθες μια εφημερία ίδια με την εφιαλτική της περασμένης Κυριακής, περιστατικά διασωληνωμένων «καθαρών» ασθενών μεταφέρονται σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών, ειδικευόμενοι γιατροί παραιτούνται σιωπηλά δημιουργώντας κενά που δεν καλύπτονται και οι μετρήσεις στα λύματα της πόλης αδιάψευστα συνηγορούν ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη στο χειρότερο σημείο του περσινού Νοέμβρη, με αυξητική όμως τάση. Στους γειτονικούς νομούς θυμωμένοι υγειονομικοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.
Το Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» έγινε μονοθεματικό (παραμένουν η Μονάδα Υπερβαρικής και του Τεχνητού Νεφρού) και χθες, τη στιγμή που άδειαζε από τους τελευταίους 35 ασθενείς με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που έκαναν συνεχή δρομολόγια προς νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, δεχόταν ταυτόχρονα και τους πρώτους δέκα ασθενείς με κόβιντ σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση από τις κορονοκλινικές των άλλων νοσοκομείων.
Τα 92 κρεβάτια που διατίθενται υπολογίζεται ότι θα γεμίσουν σε δυο εικοσιτετράωρα, αν και το χειρότερο που σκέφτονται οι άνθρωποι του Νοσοκομείου είναι ότι κάθε ασθενής –στο καλό σενάριο– χρειάζεται τουλάχιστον 14 μέρες νοσηλείας, γεγονός που επιτείνει την ασφυξία.
Εννοείται πως οι 7 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου ήταν ήδη γεμάτες με περιστατικά κόβιντ και γίνονται προσπάθειες από το εξουθενωμένο προσωπικό να λειτουργήσει άλλη μία. Ας σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα παραιτήθηκαν τουλάχιστον τρεις ειδικευόμενοι γιατροί (παθολόγος, καρδιολόγος, ορθοπεδικός), ενώ απλήρωτα μένουν τα κενά από τους 40 εργαζόμενους που έχουν μπει σε αναστολή.
Το Ιπποκράτειο, σύμφωνα με στοιχεία που διέθετε η «Εφ.Συν.», χθες το απόγευμα αναμενόταν να κλείσει την εφημερία με τους ίδιους αριθμούς που είχε κλείσει την περασμένη εφιαλτική εφημερία της Κυριακής. Ενας 40χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο πέθανε από επιπλοκές του κορονοϊού, ενώ τουλάχιστον 4 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Χθες είχαμε την πρώτη διαπιστωμένη μεταφορά καθαρών περιστατικών διασωληνωμένων ασθενών του «Παπαγεωργίου» σε ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ καθώς στον χώρο ανάνηψης των χειρουργείων του νοσοκομείου βρίσκονταν άλλοι 6 διασωληνωμένοι. Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» κατέληξε δυστυχώς ένας 22χρονος με κορονοϊό που νοσηλευόταν στην κορονοκλινική, με γιατρούς να αναφέρονται σε ακαριαίο επεισόδιο πνευμονικής εμβολής.
Δραματική φαίνεται να είναι η κατάσταση στον νομό Πέλλας, όπου η οικεία Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών καταγγέλλει τη διάλυση της Παθολογικής κλινικής Γιαννιτσών, περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση και στο Νοσοκομείο Εδεσσας και καλεί τους εργαζόμενους, τους συλλόγους και τα σωματεία, τους συνδικαλιστές, τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής σε σύσκεψη στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στα Γιαννιτσά, αύριο Σάββατο.
Η Ενωση θυμίζει ότι ζητά από το 2020 επίταξη ιδιωτικών κλινικών και ότι 11 μήνες πριν, σε συνάντησή της με τον πρωθυπουργό στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, είχε καταγγείλει την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρέθηκαν τα νοσοκομεία της περιοχής. Σήμερα, όπως αναφέρει, «στα πλαίσια της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών λειτουργούν τρία τμήματα νοσηλευόμενων (τμήμα ασθενών με covid-19, τμήμα ασθενών με πιθανή covid-19 και τμήμα μη-covid-19 ασθενών) και δυο τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ υπόπτων για covid-19 και ΤΕΠ μη-covid-19 περιστατικών).
Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στα τρία τμήματα αγγίζει πλέον τους 100 και η ροή των περιστατικών στα Επείγοντα είναι συνεχής. Με ευθύνη της παθολογικής κλινικής λειτουργεί ογκολογικό τμήμα από το οποίο εξαρτώνται 400 και πλέον ασθενείς, το post covid-19 ιατρείο παρακολούθησης ασθενών που υποφέρουν από επιπλοκές της νόσου και το διαβητολογικό ιατρείο στο οποίο παρακολουθούνται τουλάχιστον 1.000 ασθενείς. Ολη αυτή η δραστηριότητα στηριζόταν σε μια δύναμη μόλις έξι μονίμων ειδικών και ενός επικουρικού. Την ίδια στιγμή, οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι σοβαρότατες».
Η Ενωση καταγγέλλει παράλληλα ότι η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Εδεσσας «οδηγήθηκε τους τελευταίους μήνες σε κατάρρευση και λειτουργεί πλέον με έναν (!!!) μόλις ειδικό, που καθημερινά έχει την ευθύνη για 60 και πλέον συνολικά νοσηλευόμενους ασθενείς». Για να μπαλωθεί η κατάσταση αποδιοργανώθηκε η Παθολογική Γιαννιτσών της οποίας ο διευθυντής παραιτήθηκε «και έτσι απέμειναν τρεις μόλις γιατροί, αφού από τους επτά ειδικούς παθολόγους, δυο τελούν υπό παραίτηση και δυο μετακινούνται αναγκαστικά». Δεν υπάρχουν λόγια πλέον…
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας