Γρηγορότερα από πέρσι αναμένεται να φανούν οι συνέπειες των λιτανειών και των παρελάσεων στη Θεσσαλονίκη καθώς η πανδημία στην πόλη δείχνει ότι τρέχει με λυμένα φρένα. Τα νοσοκομεία πιέζονται ασφυκτικά, με τις κορονοκλινικές να έχουν υπερχειλίσει, ενώ δυσεύρετο είναι ακόμη και ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το «Παπανικολάου» έζησε χθες το πρωί, στο κλείσιμο της εφημερίας, στιγμές που θα ήθελε να ξεχάσει, με 44 εισαγωγές ασθενών με Covid, ενώ την Τετάρτη το μεσημέρι μόνο στο ΑΧΕΠΑ υπήρχαν τρεις διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Σαν προάγγελος όσων περιμένουμε, χθες έγινε γνωστό από την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ ότι η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης ήταν αυξημένη κατά 43% (!) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας. Το νέο ήρθε απλώς να επικυρώσει και να εξηγήσει γιατί ξαφνικά την Τετάρτη καταγράφηκαν 602 νέα κρούσματα στην πόλη, ενώ χθες το Nοσοκομείο Παπανικολάου έκλεινε την εφημερία του με ρεκόρ εισαγωγών, 44 νέα περιστατικά ασθενών.
Ο διευθυντής της κλινικής Covid του νοσοκομείου, Διαμαντής Χλωρός, λέει χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» ότι «είχαμε κοσμοπλημμύρα στα επείγοντα και ουσιαστικά γέμισαν όλα τα κρεβάτια που είχαμε διαθέσιμα, αφού αυτήν τη στιγμή είναι γεμάτα τα 100 από τα 105 που έχουμε διαθέσιμα. Φτάσαμε στα όριά μας». Είναι δε χαρακτηριστική και ενδεικτική της κατάστασης η σύγκριση με τις αντίστοιχες περυσινές ημέρες, αφού «είδα το ημερολόγιό μου και πέρυσι στο ανώτατο των εισαγωγών είχαμε 23 ασθενείς, ενώ στην κλινική νοσηλεύαμε μόλις 35 άτομα.
Ευτυχώς», προσθέτει, «από αύριο θα αποφορτιστεί κάπως η κατάσταση με τα 200 κρεβάτια της ιδιωτικής κλινικής “Αρωγή”, αλλά δεν ξέρω αν αυτό τις επόμενες μέρες θα κριθεί ικανό να λύσει προβλήματα, κυρίως να μην ακυρωθεί η λειτουργία των νοσοκομείων σε ό,τι αφορά τη λοιπή νοσηρότητα». Ρωτάμε τον κ. Χλωρό γιατί φτάσαμε σε αυτό σημείο και απαντά πως «ο ιός είναι φανερό ότι έχει διασπαρεί σε ολόκληρη την κοινωνία. Το εμβόλιο προστατεύει μεν, αλλά νομίζω ότι, όταν χρησιμοποιούμε τα ποσοστά, είναι παραπλανητικά.
Αν δηλαδή το 40% είναι ανεμβολίαστοι, αυτοί είναι περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι, ο αριθμός είναι τεράστιος, ο κόσμος δείχνει να μην έχει καταλάβει τι συμβαίνει ή δεν θέλει να καταλάβει. Για τις κυβερνητικές ανεπάρκειες τα είπαμε και τα ξαναείπαμε».
Παρατηρεί επιπλέον πως «έχει πέσει και η αναλογία εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ασθενών, είναι πλέον 1 στους 6 ανεμβολίαστους. Για εμάς που τα ζούμε, αυτό εξηγείται, αφού όσοι εμβολιασμένοι νοσούν είναι μεγαλύτερης ηλικίας, δεν πρόλαβαν να κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου και έχουν διάφορες ευπάθειες. Αντιθέτως, έχει πέσει πολύ ο μέσος όρος ηλικίας των ανεμβολίαστων, πεθαίνουν άνθρωποι 40 ετών, μπαίνουν στις ΜΕΘ άτομα των 20 ετών και το πρόβλημα είναι τεράστιο, κάθε μέρα έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και δίνουμε αγώνα για να βρούμε ένα κρεβάτι».
Η κυβέρνηση δείχνει να ποντάρει πολύ σε πρώτη φάση για την αποσυμφόρηση στη συμφωνία με την ιδιωτική κλινική «Αρωγή» για τη χρήση 200 κλινών για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, αλλά, με δεδομένο ότι και τα άλλα τέσσερα νοσοκομεία της πόλης βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση με το «Παπανικολάου», πολλοί εκτιμούν ότι η «Αρωγή» μπορεί να βοηθήσει για τις πρώτες 7 ημέρες και μέχρι να φανεί η πορεία της πανδημίας.
Στο σχέδιο φαίνεται να υπάρχει η μετατροπή του νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος» σε δομή αποκλειστικά για Covid, ήδη στο νοσοκομείο διατέθηκαν 11 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό και ετοιμάζεται και η Παθολογική κλΚινική για να δεχθεί ασθενείς, ενώ οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να ανασταλούν οι δραστηριότητες άλλων κλινικών και κυρίως ο τομέας των εξειδικευμένων χειρουργικών επεμβάσεων που γίνονται στο ίδρυμα. Το ίδιo αναμένεται να γίνει και στο Nοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» από το οποίο έχει διατεθεί για τη νοσηλεία covid περιστατικών η παιδιατρική κλινική, και απομένει το Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», το οποίο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας είχε μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid.
Αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι οι εκτιμήσεις για την κατάσταση στους πέριξ της Θεσσαλονίκης νομούς. Είναι γνωστά τα προβλήματα σε Σέρρες και Κιλκίς, ενώ προχθές άρχισε να λειτουργεί και πάλι, έπειτα από μήνες, κλινική Covid στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής με 38 κλίνες.
Τίποτα πάντως από όλα αυτά δεν φαίνεται να συγκινεί την κυβέρνηση, καθώς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι μόνο κουρασμένο από την κατάσταση αλλά και αποδυναμωμένο σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας των αναστολών εργασίας. Οι συνεχείς διαμαρτυρίες που υπάρχουν, ή σκεπάζονται και δεν ακούγονται ή αντιμετωπίζουν ως απάντηση μόνο την περιφρόνηση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας