• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.9°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.7°C
  0 BF
  83%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.7°C / 17.0°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 9.2°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 14.2°C
  0 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.4°C / 8.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.6°C
  4 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.1°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  5 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.6°C
  6 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 16.5°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 16.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.1°C
  5 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.5°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 15.6°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  88%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πανδημία «κουκούλωσε» τον καρκίνο

 • A-
 • A+
Τουλάχιστον ένα εκατ. περιστατικά δεν διαγνώστηκαν, 100 εκατ. διαγνωστικές εξετάσεις δεν έγιναν, ενώ το 20% των καρκινοπαθών της Ευρώπης δεν λαμβάνει χειρουργική ή χημειοθεραπευτική θεραπεία λόγω κορονοϊού αλλά και άλλων κοινωνικών και οικονομικών εμποδίων.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Eνα εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου δεν διαγνώστηκαν στην Ευρώπη λόγω της Covid-19. Περίπου 100 εκατομμύρια διαγνωστικές εξετάσεις δεν πραγματοποιήθηκαν κατά το ίδιο διάστημα, κάτι που σημαίνει διάγνωση σε μεταγενέστερο στάδιο και άρα λιγότερες πιθανότητες θεραπείας και επιβίωσης.

Αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα χθες η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου. Εξαιτίας των lockdowns και των περιορισμών, αλλά και της απόλυτης προτεραιότητας της αντιμετώπισης της πανδημίας, χιλιάδες Ευρωπαίοι δεν είχαν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν με τον σωστό τρόπο τον καρκίνο.

Η πανδημία επηρέασε αρνητικά τη διάγνωση, αλλά και τη θεραπεία και τη φροντίδα του καρκίνου, μεγεθύνοντας την αγωνία των ασθενών και των συγγενών τους, κάνοντας τους επιζήσαντες από καρκίνο να ανησυχούν. Την ίδια στιγμή, το 20% των καρκινοπαθών της Ευρώπης εξακολουθεί να μη λαμβάνει τη χειρουργική ή χημειοθεραπευτική θεραπεία που χρειάζεται. Πέρα από τον κορονοϊό, η εξήγηση μπορεί να αναζητηθεί και σε άλλα κριτήρια, κοινωνικά και οικονομικά…

«Η πανδημία μάς υπενθύμισε πολύ έντονα ότι ο καρκίνος είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την υγεία της Ενωσής μας: μια πρόκληση που αφορά λίγο πολύ όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, αμέτρητες οικογένειες, και που ασκεί ανείπωτη πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Ακόμη και πριν από την πανδημία, ο καρκίνος επρόκειτο να γίνει η κύρια αιτία θανάτου στην Ε.Ε. έως το 2035», δήλωσε η επίτροπος Κυριακίδου.

Οπως είπε, η πανδημία προκάλεσε σημαντικές προκλήσεις για την κρίσιμη έρευνα και την καινοτομία. Γι’ αυτό, προτεραιότητα για το πρόγραμμα της Ε.Ε. «Horizon Europe» στον τομέα της υγείας θα είναι η αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ηδη, το πρόγραμμα έχει διαθέσει συνολικά έως και 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη της έρευνας για τον καρκίνο. «Ενεργοποιούμε τη χρηματοδοτική στήριξη από τα 4 δισ. ευρώ που έχουμε διαθέσει ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση του καρκίνου στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων για τη δημιουργία ενός δικτύου ολοκληρωμένων κέντρων καρκίνου – μία από τις συστάσεις των ειδικών και μια εμβληματική δράση για την οποία θα συνεργαστούμε πολύ στενά», εξήγησε η επίτροπος.

Η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρθηκε στις ερευνητικές ανακαλύψεις που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. «Ακούσαμε πως φέρνουν νέα ελπίδα στους ανθρώπους που μάχονται με τον καρκίνο του προστάτη, των ωοθηκών και του μαστού, χάρη στις αποτελεσματικές συμπράξεις και τον πρωτοφανή συντονισμό και συνεργασία. Η δύναμη της συνεργασίας ήταν ακριβώς αυτό που είχαμε κατά νου όταν εγκαινιάσαμε τον περασμένο Ιούνιο το Κέντρο Γνώσης για τον Καρκίνο στο πλαίσιο του Κοινού Κέντρου Ερευνών, την πρώτη μας ναυαρχίδα του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου», είπε.

Οπως ανακοίνωσε, το πρόγραμμα «Ορίζοντας» θα εργαστεί για τη βελτίωση της ζωής περισσότερων από 3 εκατ. ανθρώπων έως το 2030 μέσω της πρόληψης, της θεραπείας και των λύσεων για να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα.

«Ενώ γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η έκθεση σε παράγοντες κινδύνου και οι επιλογές του τρόπου ζωής, η Γενετική παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Μια άλλη εμβληματική δράση του σχεδίου για τον καρκίνο είναι η πλατφόρμα της Ε.Ε. για την κατανόηση του καρκίνου, η οποία θα δρομολογηθεί στο πλαίσιο της αποστολής για να συμβάλει στη βελτίωση της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο οι καρκίνοι ξεκινούν, αναπτύσσονται και εξαπλώνονται», επεσήμανε η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος.

Οι πέντε νέες «αποστολές» της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη χθεσινή ανακοίνωση, εισήγαγε και έναν νέο όρο στο γλωσσάρι της Ε.Ε.: τις «αποστολές», όπως τις ονομάζει, που αποτελούν ένα νέο μέσο για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. Είναι ένα νέο στοιχείο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για την έρευνα και την καινοτομία, με συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Εκτός από την καταπολέμηση του καρκίνου και τη βελτίωση της ζωής άνω των 3 εκατ. ανθρώπων έως το 2030, η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες άλλες τέσσερις αποστολές: τη στήριξη τουλάχιστον 150 ευρωπαϊκών περιφερειών και κοινοτήτων ώστε να καταστούν ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή έως το 2030, την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων της έως το 2030, τη διαμόρφωση 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων έως το 2030 και τη στήριξη 100 «ζωντανών εργαστηρίων» και «φάρων» που θα ηγηθούν της μετάβασης της Ε.Ε. σε υγιή εδάφη έως το 2030.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Τις σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας συζήτησαν Πούτιν και Σαρλ Μισέλ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε τον Ρώσο πρόεδρο ότι οι σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσία βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και ότι αυτή η κατάσταση δεν εξυπηρετεί κανένα μέρος. 
Τις σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας συζήτησαν Πούτιν και Σαρλ Μισέλ
ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
ΥΓΕΙΑ
Ουσία ύποπτη για καρκίνο ανιχνεύτηκε σε αντιυπερτασικά φάρμακα
Καμπανάκι κινδύνου χτύπησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος ανακάλεσε σε όλη την Ευρώπη και εξετάζει ήδη τα φάρμακα που περιέχουν τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη ου παρέχεται από τη Zhejiang Huahai...
Ουσία ύποπτη για καρκίνο ανιχνεύτηκε σε αντιυπερτασικά φάρμακα
ΥΓΕΙΑ
Πνευμονική εμβολή δείχνει η ιατροδικαστική εξέταση για τον θάνατο της 14χρονης
Αναμένονται και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων. Άγνωστο παραμένει εάν το κορίτσι έπασχε από συγκεκριμένο νόσημα στην καρδιά, το οποίο δεν είχε διαγνωστεί.
Πνευμονική εμβολή δείχνει η ιατροδικαστική εξέταση για τον θάνατο της 14χρονης
ΥΓΕΙΑ
Από αύριο η πρώτη δόση των δύο δωρεάν self test
Ξεκινάει αύριο Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, η διανομή αυτοδιαγνωστικών τεστ με στόχο την καλύτερη δυνατή καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και την αποφυγή της διασποράς της Covid-19 κατά τις γιορτές.
Από αύριο η πρώτη δόση των δύο δωρεάν self test

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας