«Με ευθύνη της κυβέρνησης το 97% των φιλοξενούμενων προσφύγων στα 6 Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στα 35 Κέντρα Φιλοξενίας παραμένει ανεμβολίαστο», αποκάλυπτε στην «Εφ.Συν.» στα μέσα Ιουλίου ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Ερευνας Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ (17-18/7/2021, «Ο εμβολιαστικός εξαναγκασμός μπορεί να αυξήσει τον αντιεμβολιαστικό ανορθολογισμό»). Το ντροπιαστικό στοιχείο για τη χώρα μας, που διανύει το τέταρτο επιδημικό κύμα, ισχύει ακόμα, όπως προέκυψε χθες κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των συμβασιούχων στον χώρο της Υγείας.
Σε ερώτηση του πρώην υπουργού Υγείας, τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι πρόσφυγες στα ΚΥΤ, οι μετανάστες χωρίς χαρτιά, οι άστεγοι, οι τοξικοεξαρτημένοι κ.λπ., ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αρχικα τήρησε σιγήν ιχθύος.
Ομως απαντήσεις ήρθαν από την υπεύθυνη Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στο Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χριστιάννα Μουρούζη, η οποία είπε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, «ωστόσο από την εμπειρία των ομάδων, δεν είναι μεγάλη η κάλυψη», και από τον διευθυντή των «Γιατρών του Κόσμου» Αναστάσιο Υφαντή, που συμφώνησε για την ανυπαρξία τέτοιων δεδομένων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και εκτίμησε ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού που διαμένει στα Κέντρα Υποδοχής και σε δομές προσφύγων κυμαίνεται κάτω από το 2%. Αργότερα ο υπουργός Υγείας παρενέβη δηλώνοντας πως το 2% δεν είναι ακριβές και μετά από επικοινωνία του με τις αρμόδιες υπηρεσίες δήλωσε πως το ποσοστό βρίσκεται στο 20%.
Την ίδια ώρα ο κορονοϊός κινείται στη χώρα με αμείωτη ένταση. Χθες καταγράφηκαν 2.978 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 651.378 (ημερήσια μεταβολή +0,5%). Οι βαριά πάσχοντες διασωληνωμένοι είναι 322, οι θάνατοι 22 (14.751 θύματα από την έναρξη της επιδημίας), ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών στην επικράτεια ήταν 145 (ημερήσια μεταβολή -13,69%).
Ταυτόχρονα, τα λύματα δείχνουν ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Λάρισα. Σύμφωνα με την αναφορά του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 20-26 Σεπτεμβρίου παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα Αλεξανδρούπολης (+198%), Ξάνθης (+166%), Λάρισας (+62%), Αττικής (+58%), Ιωαννίνων (+42%), Βόλου (+36%), Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου (+18%), Αγίου Νικολάου (+17%). Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε Πάτρα (-67%), Ρέθυμνο (-62%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στα Χανιά (-1%).
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας