• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 21.8°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.6°C / 22.4°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 20.7°C
  0 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 16.4°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.5°C / 20.8°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 15.6°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 14.6°C / 23.1°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 23.1°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 22.9°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 14.5°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 22.9°C
  1 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 14.8°C / 23.8°C
  1 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.0°C
  0 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 22.5°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  28%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πράσινο φως και για τους έφηβους

 • A-
 • A+
Το ραντεβού θα κλείνεται με κωδικούς Taxisnet, στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, ενώ στον εμβολιασμό θα προσέρχονται με τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους ● Θετική η εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή, καθώς αυξάνεται η διασπορά του ιού με την επέλαση της μετάλλαξης «Δ».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών άνω των 12 ετών κατά του κορονοϊού γνωμοδότησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, την ώρα που αυξάνεται η διασπορά της μετάλλαξης «Δ» και η διαθεσιμότητα των εμβολίων. Οπως εξήγησε χθες κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση για τους εμβολιασμούς η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ) Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο λόγος είναι «η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην παιδική και εφηβική ηλικία που καταγράφει ο ΕΟΔΥ τις τελευταίες εβδομάδες», σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν «πηγή διασποράς του ιού στο περιβάλλον, θέτοντας σε κίνδυνο τα ευάλωτα άτομα, λόγω ηλικίας ή υποκείμενου νοσήματος με μειωμένη ανοσοαπόκριση στους εμβολιασμούς», καθώς και ότι «οι συνεχείς μολύνσεις παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις».

Τα παιδιά θα εμβολιαστούν με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna που έχουν εγκριθεί με βάση τις κλινικές μελέτες σε 6.000 παιδιά από τον Αμερικανικό και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA και ΕΜΑ). Πρόκειται για εμβόλια ανοσογόνα, δηλαδή ικανά να παράγουν αντισώματα και μάλιστα ανάλογα με αυτά που παράγουν στις μεγαλύτερες ηλικίες, αποτελεσματικά, δηλαδή προστατεύουν από τη νόσηση, και ασφαλή, παρουσιάζοντας τα συνήθη συμπτώματα, εξήγησε η πρόεδρος της ΕΕΕ. Αναφερόμενη στη σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια περικαρδίτιδας / μυοκαρδίτιδας -18 περιπτώσεις σε 1 εκατ. πληθυσμό- σημείωσε ότι είναι ήπια, αυτοπεριοριζόμενη και με καλή έκβαση.

Στόχος της θετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής είναι η προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη εμβολιασμού εκείνων με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, η διατήρηση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων τους και η προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. «Τα οφέλη υπερτερούν της πιθανότητας σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών», υπογράμμισε η καθηγήτρια. Αποσαφήνισε ότι ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός, με απαραίτητη τη συγκατάθεση των γονέων, και πρόσθεσε ότι η σύσταση εμβολιασμού θα επικαιροποιείται ανάλογα και με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, ενώ η διάρκεια και το σχήμα της εφαρμογής του εμβολιασμού θα καθοριστεί από την εξέλιξη της επιδημίας.

Ετσι, την Παρασκευή 30 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα (emvolio.gov.gr) για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 των παιδιών άνω των 12 ετών, το ραντεβού κλείνεται με κωδικούς Taxisnet, στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, ενώ στον εμβολιασμό θα προσέρχονται με τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

«Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι όπως όλοι θα θέλαμε, ανέμελο. Χρειάζεται προσοχή και πειθαρχία από όλους μας». Με το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα άνοιξε την ενημέρωση η Μ. Θεοδωρίδου. Μίλησε για «αυξανόμενη διασπορά της μετάλλαξης στη χώρα, που απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους», για «επιδημία που συνεχώς μας εκθέτει σε νέες προκλήσεις».

Διασωληνώσεις

Χθες ο ΕΟΔΥ, ημέρα μη ενδεικτική λόγω του Σαββατοκύριακου που μεσολαβεί, κατέγραψε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων - 2.070 νέα κρούσματα. Οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ σκαρφάλωσαν στους 147, καταγράφοντας αύξηση 19,5% σε διάστημα μιας εβδομάδας, στην οποία δεν συνυπολογίζονται οι 45 θάνατοι συνανθρώπων μας που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ το ίδιο χρονικό διάστημα. Την ίδια ώρα η εμβολιαστική ανοσία στη χώρα κρατιέται χαμηλά, μόλις στο 46,8%, η φυσική ανοσία μετά από νόσηση υπολογίζεται σε περίπου 10%, ενώ περισσότεροι από 2 στους 10 άνω των 60 ετών, ευάλωτοι στη βαριά νόσηση και τον θάνατο από κορονοϊό, παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Μεταξύ των ανεμβολίαστων, «είναι άτομα που για διάφορους λόγους ιδεολογικούς, φόβου, παραπληροφόρησης, από επιλογή, δεν εμβολιάζονται, αλλά υπάρχουν και ομάδες ατόμων που δεν μπορούν να μετακινηθούν ή είναι σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές που δεν έχουν εμβολιαστεί γι’ αυτούς τους λόγους και τα παιδιά που η ηλικία τους τα έχει κρατήσει εκτός του πλαισίου των εμβολιασμών», υπογράμμισε η Μ. Θεοδωρίδου. Οσον αφορά τους ευάλωτους που αδυνατούσαν να μετακινηθούν σε εμβολιαστικό κέντρο, παρά τις εξαγγελίες από πέρυσι τον Νοέμβριο της κυβέρνησης αλλά και την προτεραιότητα που είχε δοθεί στα άτομα αυτά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, είτε είναι μεγαλύτερης ηλικίας είτε ασθενείς, μόλις προ 10ημέρου ξεκίνησαν να εμβολιάζονται από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και τους ιδιώτες γιατρούς.

Οσον αφορά τους αντιεμβολιαστές, τους οποίους διαχώρισε από τους διστακτικούς απέναντι στον εμβολιασμό πολίτες, η πρόεδρος της ΕΕΕ, απαντώντας σε ερώτηση, τους επιφύλαξε σκληρή απάντηση: «Σε αυτούς δεν θα έλεγα τίποτε, διότι δεν έχουν αυτιά να ακούσουν», είπε προσθέτοντας: «Τους έχουμε δώσει πάρα πολύ χώρο». Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην ύπαρξη γιατρών μεταξύ των αντιεμβολιαστών τους οποίους χαρακτήρισε «τσαρλατάνους» και παρέπεμψε στα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας που πρέπει να εφαρμόσουν τη νομοθεσία για τα μηνύματα παραπληροφόρησης που εκπέμπουν.

■ Στον εργαζόμενο μετακυλίεται το κόστος του δεύτερου υποχρεωτικού τεστ -rapid- που θέσπισε η κυβέρνηση. Ετσι, οι ανεμβολίαστοι ή οι εμβολιασμένοι που δεν έχουν κλείσει 14 μέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό, οι οποίοι υποχρεούνται σε δύο εβδομαδιαία τεστ ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2, θα πληρώνουν από την τσέπη τους το δεύτερο εργαστηριακό rapid test, ενώ το πρώτο self-test το καλύπτει το κράτος.

ΥΓΕΙΑ
Τρίτη δόση για τους άνω των 60 από τον Οκτώβριο
Θα πραγματοποιείται 6-8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών. Προτεραιότητα και για τους υγειονομικούς ● Στο 28,7% το ποσοστό των εφήβων 15-17 ετών που έχουν ολοκληρώσει...
Τρίτη δόση για τους άνω των 60 από τον Οκτώβριο
ΥΓΕΙΑ
Σε 15 ημέρες η εικόνα από το άνοιγμα των σχολείων
Ένα στα τέσσερα ημερήσια καταγεγραμμένα κρούσματα -που πριν από έναν μήνα ήταν ένα στα πέντε- αφορά παιδιά και εφήβους, ενώ το έλλειμμα 25% στους εμβολιασμούς άνω των 55 ετών προκαλεί ανησυχία στους...
Σε 15 ημέρες η εικόνα από το άνοιγμα των σχολείων
ΥΓΕΙΑ
Καλπάζει η μετάλλαξη Δέλτα, με αργό ρυθμό οι εμβολιασμοί
Δύσκολο φθινόπωρο προβλέπουν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ● Στα επίπεδα των 3.000 βρίσκονται ήδη τα ημερήσια κρούσματα ● Αύξηση 12% χτες στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία
Καλπάζει η μετάλλαξη Δέλτα, με αργό ρυθμό οι εμβολιασμοί
ΥΓΕΙΑ
Δυσανάλογο και αναποτελεσματικό μέτρο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι ο καταναγκασμός αυξάνει κατά 75% τη διστακτικότητα των υγειονομικών να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.
Δυσανάλογο και αναποτελεσματικό μέτρο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
ΥΓΕΙΑ
Τα μελτέμια του τέταρτου κύματος
Η σημαντική διασπορά του ιού ανά την επικράτεια μεταφράζεται σε αύξηση των νοσηλειών κατά 70%, καθώς ξεπέρασαν τις χίλιες έπειτα από πολλές εβδομάδες ● Οι νοσούντες είναι κυρίως ηλικίας 40-60 ετών.
Τα μελτέμια του τέταρτου κύματος
ΥΓΕΙΑ
Εμβολιαστικός εξαναγκασμός και μετακύλιση των ευθυνών
Αυταρχισμό και στο ζήτημα του εμβολιασμού επιδεικνύει η κυβέρνηση. Με την τροπολογία περί υποχρεωτικότητας που κατέθεσε χθες στη Βουλή, μετακυλίει στους πολίτες τη δική της ευθύνη να λάβει όλα τα αναγκαία...
Εμβολιαστικός εξαναγκασμός και μετακύλιση των ευθυνών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας