• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.1°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.1°C / 11.6°C
  0 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 12.9°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 8.1°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 10.2°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.1°C / 5.6°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.1°C / 11.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 15.3°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.6°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  4 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.1°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.2°C / 11.7°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  81%
ID 202559153 © Tamar Dundua | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σύσταση για εμβολιασμό εφήβων και παιδιών με Pfizer

 • A-
 • A+

Πράσινο φως για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων άναψε χθες σε έκτακτη συνεδρίασή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συστήνει να εμβολιαστούν έφηβοι ηλικίας 15-17 ετών, όπως και παιδιά ηλικίας 12-15 με υποκείμενα νοσήματα. Σημειώνεται πως, όπως και για τους ενήλικους, δεν εγείρεται κανένα ζήτημα υποχρεωτικότητας, αλλά πρόκειται για σύσταση προς τους γονείς, που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκέψη για τον εμβολιασμό των εφήβων υπήρχε εδώ και μέρες, αλλά εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας μετάλλαξης Δ και καθώς ανεβαίνει ο πήχης για το απαιτούμενο ποσοστό για την εμβολιαστική ανοσία, οι αρχές αναμένεται να προβούν προσεχώς στη σύσταση για τις εν λόγω ηλικιακές ομάδες. Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της επιτροπής (πιθανότατα την επόμενη Δευτέρα) θα ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού, ενώ το εμβόλιο που φαίνεται να προκρίνεται για τον εμβολιασμό των παραπάνω ηλικιών είναι της Pfizer. Για την ομάδα 12-15 ετών, εκτός από όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, φέρεται να υπάρχει ακόμη σχετικός προβληματισμός, καθώς δεν διατίθενται επαρκή επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα στις συγκεκριμένες ηλικίες.

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι χώρες στην Ευρώπη που συστήνουν τον εμβολιασμό εφήβων. Η Γαλλία έχει ξεκινήσει να εμβολιάζει άτομα άνω των 12 ετών, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει γονική συναίνεση. Στη Γερμανία, η αντίστοιχη Επιτροπή Εμβολιασμού στις 10 Ιουνίου πρότεινε όσα παιδιά και έφηβοι έχουν υποκείμενα νοσήματα να εμβολιαστούν με Pfizer.

Στην Αυστρία, ο στόχος είναι μέχρι τέλος Αυγούστου να έχουν εμβολιαστεί 340.000 παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, ενώ και η Ιταλία έχει εγκρίνει τον εμβολιασμό για τις ίδιες ηλικίες. Από τα μέσα Μαΐου έχει ξεκινήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα για τους 16-18 χρόνων στην Ουγγαρία, ενώ η Ισπανία έχει ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει το πρόγραμμα για τα παιδιά 12-17 ετών δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.

«Πιο αξιόπιστο από όλα το mix and match εμβολίων»

Τη διαβεβαίωση για την ασφάλεια και την υψηλή αποτελεσματικότητα της εμβολιαστικής στρατηγικής έναντι του SARS-CoV-2 με τον συνδυασμό εμβολίων διαφορετικής τεχνολογίας που διεξήχθη στην Ισπανία προσφέρει δημοσιευμένη μελέτη στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό The Lancet (https://bit.ly/3Ad1oWs). Η έρευνα αφορά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης με το εμβόλιο BNT162b2 (Pfizer) σε άτομα που έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου ChAdOx1-S (AstraZeneca).

O πληθυσμός της κλινικής μελέτης φάσης 2 ήταν ενήλικες 18 έως 60 ετών, χωρίς ιστορικό λοίμωξης COVID-19, οι οποίοι είχαν λάβει μία δόση του εμβολίου AstraZeneca 8 έως 12 εβδομάδες πριν από την ένταξή τους στη μελέτη. Στη συνέχεια οι εθελοντές τυχαιοποιήθηκαν με αναλογία 2 προς 1 ώστε να λάβουν είτε 2η δόση του εμβολίου m-Rna είτε να συνεχίσουν την παρακολούθηση. Κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 24 και 30 Απριλίου 2021, στη μελέτη προστέθηκαν 676 άτομα σε πέντε πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Ισπανία. Από αυτούς, οι 450 συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν το εμβόλιο της Pfizer και οι 226 εντάχθηκαν στην ομάδα ελέγχου. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 44 έτη, ενώ το 57% ήταν γυναίκες.

Η παρατηρούμενη αύξηση σε όλες τις υποκατηγορίες αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού ήταν μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες τιμές αντισωμάτων στους συμμετέχοντες που δεν έλαβαν αναμνηστική δόση εμβολίου. Οι επιστήμονες καταλήγουν πως η αναμνηστική δόση του εμβολίου της Pfizer σε εμβολιασθέντες με την πρώτη δόση του AstraZeneca προκάλεσε ισχυρή ανοσιακή απάντηση με αποδεκτό προφίλ ασφαλείας, ενώ δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες. Σύμφωνα, δε, με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η σειρά των εμβολίων επηρεάζει το αποτέλεσμα, καθώς μια πρώτη δόση με AstraZeneca και δεύτερη με Pfizer απέφεραν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων απ’ ό,τι μια δόση Pfizer και ακολούθως AstraZeneca.


!Μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των διασωληνωμένων (240 χθες), ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 605 νέα κρούσματα και 13 θανάτους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Προβάδισμα Pfizer έναντι AstraZeneca στη δημιουργία αντισωμάτων στους 60-64
Την 22η ημέρα, πριν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer, το 78% των εμβολιασθέντων με το εμβόλιο της Pfizer ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα, έναντι του 56% αυτών που έλαβαν το εμβόλιο...
Προβάδισμα Pfizer έναντι AstraZeneca στη δημιουργία αντισωμάτων στους 60-64
ΥΓΕΙΑ
Το ΕΚΠΑ για τις οδηγίες FDA και CDC περί τρίτης δόσης
Έγκριση για μια ενισχυτική δόση από τα mRNA εμβόλια των Pfizer και Moderna σε όλους τους ενήλικες έδωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA). CDC: Να την κάνουν όλοι οι άνω των 18 και κυρίως οι άνω των 50.
Το ΕΚΠΑ για τις οδηγίες FDA και CDC περί τρίτης δόσης
ΥΓΕΙΑ
Η Β. Παπαευαγγέλου παραδέχεται αυτό που δεν θέλει να ομολογήσει η κυβέρνηση
Αυτό που δεν τολμά να παραδεχθεί ούτε το Μαξίμου, ούτε κανένας υπουργός ομολόγησε το πρωί της Τετάρτης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η Β. Παπαευαγγέλου παραδέχεται αυτό που δεν θέλει να ομολογήσει η κυβέρνηση
ΥΓΕΙΑ
Πότε θα έρθει το χάπι της Merck κατά του κορονοϊού στη χώρα μας
Λεπτομέρειες για το πότε θα αρχίσει να χορηγείται το φάρμακο κατά της COVID-19 στη χώρα μας, το οποίο ανέπτυξε η αμερικανική εταιρεία Merck. Όπως...
Πότε θα έρθει το χάπι της Merck κατά του κορονοϊού στη χώρα μας
ΥΓΕΙΑ
Από 5 Νοεμβρίου τα ραντεβού για τη δεύτερη δόση των εμβολιασθέντων με J&J
Απαραίτητη προϋπόθεση η συμπλήρωση 2 μηνών από την ημερομηνία εμβολιασμού με την πρώτη δόση. Δυνατότητα επιλογής και mRNA σκευάσματος, με πρώτο στη σειρά το Pfizer.
Από 5 Νοεμβρίου τα ραντεβού για τη δεύτερη δόση των εμβολιασθέντων με J&J
ΥΓΕΙΑ
Αυξημένη η αποτελεσματικότητα του συνδυασμού εμβολίων mix' n' match
Οι περισσότερες μελέτες -mix n' match-υποστηρίζουν πως ο συνδυασμός της πρώτης δόσης εμβολίου AstraZeneca με mRNA Moderna ή Pfizer τη δεύτερη φορά εξασφαλίζουν υψηλότερη προστασία για λοίμωξη από την Covid-19.
Αυξημένη η αποτελεσματικότητα του συνδυασμού εμβολίων mix' n' match

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας