• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 26.8°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.6°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 26.0°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 23.5°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.8°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.1°C / 24.9°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 25.1°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 26.7°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 25.4°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.2°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  71%
© Theo Gottwald | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η παραλλαγή Δέλτα αυξάνει τη δυσκολία για το τείχος ανοσίας

 • A-
 • A+
Στο 80% ο στόχος για τους πλήρως εμβολιασμένους στο τέλος καλοκαιριού, ενώ σήμερα είναι μόνο 35% ● Μόλις το 11% των 20άρηδων έχει εμβολιαστεί ● Πάνω από 90% η προστασία απέναντι σε βαριά νόσηση από τη νέα μετάλλαξη στους πλήρως εμβολιασμένους από όλα τα εμβόλια.

Σήμα κινδύνου από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους με μία δόση, εξαιτίας της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δ που αναμένεται να κυριαρχήσει και στη χώρα μας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ανεβαίνει παράλληλα ο πήχης του απαιτούμενου στόχου, από το 70% στο τουλάχιστον 80% πλήρως εμβολιασμένων, για να επιτευχθεί μια ικανοποιητική ανοσία του πληθυσμού και ενώ στην Ελλάδα μόλις το 35% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, με την κυβέρνηση να τρέχει ξαφνικά για να πείσει ειδικά τους νεότερους, οι οποίοι πριν από λίγες εβδομάδες υποτίθεται ότι «έδειχναν τον δρόμο» με τον ενθουσιασμό τους.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, μόλις το 11% της κατηγορίας 18-24 ετών, η οποία άνοιξε τελευταία, έχει εμβολιαστεί, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα φτάσει το 20% με τα κλεισμένα ραντεβού. Εξαιρετικά χαμηλά είναι όμως και τα ποσοστά στις επόμενες ηλικιακές ομάδες: 25-29 χρόνων το 22%, 30-34 χρόνων το 34%, 35-39 το 39% και 40-44 μόλις το 47%.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ενημέρωσε πως η μετάλλαξη Δ «αναβαθμίστηκε από μετάλλαξη προς παρακολούθηση, σε “ιδιαίτερης ανησυχίας”. Εχει επεκταθεί σε πάνω από 92 χώρες, στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 29 στελέχη, ενώ προβλέπεται ότι θα αποτελεί το επικρατούν στέλεχος παγκοσμίως έως το τέλος του καλοκαιριού κατά 90%. Το χαρακτηριστικό της είναι υψηλή μεταδοτικότητα 50% με 70% πάνω από το βρετανικό στέλεχος (50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό της Γουχάν).

Η διασπορά θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους ανοσοκατεσταλμένους και τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί». Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ως προς τη μετάλλαξη πως, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, «η προστασία μετά από μια δόση εμβολίου δεν ξεπερνά ή ξεπερνά σε μικρό βαθμό το 30%». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται από την Εθνική Επιτροπή, στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων (της μετάλλαξης), δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης. «Τα εμβόλια Astra Zeneca και Pfizer με δύο δόσεις προσφέρουν 92% και 96% επίπεδο προστασίας αντίστοιχα για το στέλεχος Δέλτα, ανάλογα ποσοστά αναμένονται και στα εμβόλια Johnson & Johnson και Moderna», σημείωσε η Μ. Θεοδωρίδου.

«Είναι απαράδεκτο να σημειώνονται θάνατοι, όταν είναι εφικτή η πρόληψή τους με εμβολιασμούς. Υπάρχουν οι νέοι που ίσως θεωρούν τους εαυτούς τους άτρωτους ή δεν έχουν ενημερωθεί ή οι αναβλητικοί ή όσοι εφησυχάζουν λόγω της καλής πορείας αντιμετώπισης του ιού ή τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον πιο επικίνδυνο, τον πιο μεταδοτικό ιό, αυτόν της παραπληροφόρησης», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τα μοντέλα της ερευνητικής ομάδας του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη (iatronet), η μετάλλαξη θα φέρει αναπόφευκτα ένα 4ο κύμα το φθινόπωρο, με το «κλειδί» να είναι η επίτευξη ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης 83% στους ενήλικες (63% στο σύνολο του πληθυσμού) ώς τον Σεπτέμβριο και ο στοχευμένος δειγματοληπτικός έλεγχος των τουριστών όχι μόνο στις πύλες εισόδου. Σε ένα τέτοιο (καλό) σενάριο, θα έχουμε αναπόφευκτα επιστροφή σε τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων στις 25 Αυγούστου, κορύφωση στα 1.500 ώς τις 20 Σεπτεμβρίου και πτώση στη συνέχεια.

Εδώ και εβδομάδες, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι ξεκινάει το πρόγραμμα εμβολιασμών κατ’ οίκον. Χθες και πάλι ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επανέλαβε ότι ξεκινάει σε... λίγες μέρες. Οπως υπογράμμισε, «αύριο (σ.σ. σήμερα) ψηφίζονται στη Βουλή οι κανονιστικές διατάξεις. Με την έκδοση του ΦΕΚ θα υπάρξει κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Θα αφήσουμε να περάσουν κάποιες μέρες, ώστε οι γιατροί να ενταχθούν, θα γίνει ανάρτηση των ονομάτων ώστε τα άτομα με βαριά αναπηρία να μπορούν να καλούν τους ιδιώτες γιατρούς για εμβολιασμό στο σπίτι με το μονοδοσικό εμβόλιο». Δικαιούχοι θα είναι άτομα με βαριά κινητική αναπηρία, άτομα με ψυχική νόσο, όπως και ασθενείς με Αλτσχάιμερ.


!Μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των διασωληνωμένων (215), μονοψήφιος είναι ο αριθμός των θανάτων (8), ενώ ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 362 νέα κρούσματα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Καλό φθινόπωρο η ανοσία...
Ο γενικός γραμματέας του υπ. Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, παραδέχτηκε ότι μόλις το 22,4% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις.
Καλό φθινόπωρο η ανοσία...
ΥΓΕΙΑ
Η αποτυχία της ανοσίας
Η εμβολιαστική ανοσία του πληθυσμού παραμένει στάσιμη εδώ και μήνες στο 70% (71,7%), ενώ δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 75%, από τη στιγμή που την 1η δόση έχουν λάβει το 74,9% του πληθυσμού.
Η αποτυχία της ανοσίας
ΥΓΕΙΑ
Η Ομικρον θολώνει τα νερά
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπογραμμίζει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ανοσία της αγέλης, ενώ ως προς τη βαρύτητα της νόσου, τα δεδομένα παραμένουν περιορισμένα.
Η Ομικρον θολώνει τα νερά
ΥΓΕΙΑ
Θεοδωρίδου για «Ο»: Αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού δεν έκρυψε τον προβληματισμό της ότι η «Ο» λόγω των πολλών μεταλλάξεών της, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές.
Θεοδωρίδου για «Ο»: Αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους
ΥΓΕΙΑ
Καλπάζει η μετάλλαξη Δέλτα, με αργό ρυθμό οι εμβολιασμοί
Δύσκολο φθινόπωρο προβλέπουν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ● Στα επίπεδα των 3.000 βρίσκονται ήδη τα ημερήσια κρούσματα ● Αύξηση 12% χτες στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία
Καλπάζει η μετάλλαξη Δέλτα, με αργό ρυθμό οι εμβολιασμοί
ΥΓΕΙΑ
Δυσανάλογη προβολή των «μαϊμού» εμβολιασμών, δυσοίωνες οι προβλέψεις από τα κρούσματα και τους θανάτους
Με το επικοινωνιακό βάρος της κυβέρνησης να πέφτει δυσανάλογα πάνω στις αποκαλύψεις για τις απάτες με τους εικονικούς εμβολιασμούς και για τα πλαστά rapid tests και ενώ οι αναστολές των υγειονομικών αφήνουν...
Δυσανάλογη προβολή των «μαϊμού» εμβολιασμών, δυσοίωνες οι προβλέψεις από τα κρούσματα και τους θανάτους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας