• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 18.3°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.3°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.4°C
  4 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 12.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.6°C
  0 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.7°C
  3 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 19.6°C
  2 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.4°C
  2 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.2°C
  5 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  6 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.5°C
  3 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 15.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.8°C / 21.8°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 18.1°C
  2 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  1 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 15.4°C
  4 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νοσηρό κλίμα στον «Ευαγγελισμό»

 • A-
 • A+
Αξιόλογα στελέχη των διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου αποχωρούν, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις πιέσεις και στον αυταρχισμό της διοίκησης ● Ο διοικητής του νοσοκομείου Αναστάσιος Γρηγορόπουλος (διοικητής και επί Σαμαρά) φέρεται να έχει εγκαταστήσει σκληρό μηχανισμό ελέγχων και πιέσεων, που φτάνουν μέχρι την υπογραφή παράνομων ή παράτυπων αποφάσεων ● Εγγραφο αποκαλύπτει δαπάνες κατά παράβαση των νόμιμων διαδικασιών ● Αποκορύφωμα και η τοποθέτηση προκάτ «οικίσκου» 45 τ.μ., όπου... θα στοιβάζονταν περιστατικά ύποπτα για κορονοϊό.

Ενώ οι υγειονομικοί εξαντλούν και τις τελευταίες ικμάδες δυνάμεων στην αντιμετώπιση του κορονοϊού -που εξακολουθεί να ενδημεί, παρά τα εμβόλια και την επικοινωνιακή αντιμετώπιση από την κυβέρνηση- κλίμα διάλυσης του διοικητικού ιστού διαμορφώνεται στον «Ευαγγελισμό», τη ναυαρχίδα του ΕΣΥ.

Το ένα μετά το άλλο, αξιόλογα και με περγαμηνές στελέχη των διοικητικών υπηρεσιών αποχωρούν από το νοσοκομείο και κατευθύνονται σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και φορείς. Ετσι, οι ήδη υποστελεχωμένες διοικητικές-οικονομικές υπηρεσίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον μεγάλο όγκο δουλειάς και οι υπάλληλοι πιέζονται αφόρητα από τη διοίκηση και τη διεύθυνση. Παράλληλα, ο αυταρχισμός κάνει έντονα την εμφάνισή του με συνεχόμενες κλήσεις σε απολογία και ποινές καθώς και με συνεχόμενες μετακινήσεις από υπηρεσία σε υπηρεσία. Πολλές φορές, εργαζόμενοι μετακινούνται μέσα σε δέκα ημέρες σε διαφορετικό πόστο με τιμωρητικό σκοπό. Δημιουργείται έτσι αφόρητη πίεση στους εργαζόμενους που επιλέγουν τη φυγή από το νοσοκομείο.

Ο αυταρχισμός της διοίκησης δεν θα περάσει, έχει επανειλημμένα καταγγείλει το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». «Συνεχίζουμε, επισημαίνεται σε ανακοίνωση, να δίνουμε τη μάχη με τις νόσους στην πρώτη γραμμή, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύουμε τα προβλήματα, διεκδικούμε ακόμη και τα αυτονόητα. Δεν μας φιμώνουν. Δεν μας τρομοκρατούν, μας εξοργίζουν».

Ο διοικητής του νοσοκομείου Αν. Γρηγορόπουλος (που ήταν επίσης διοικητής επί κυβέρνησης Σαμαρά) φέρεται να έχει εγκαταστήσει σκληρό μηχανισμό ελέγχων και πιέσεων, που φτάνουν μέχρι την υπογραφή παράνομων ή παράτυπων αποφάσεων από υπαλλήλους. Κεντρικά πρόσωπα και εκτελεστές των απαράδεκτων μεθόδων φέρονται κυρίως η διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών και ο διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, που είναι πρόεδρος της ΔΑΚΕ του νοσοκομείου και διοργανωτής προεκλογικών συγκεντρώσεων -όπως λέγεται- του υπουργού Υγείας.

Οι αφόρητες πιέσεις και ο αυταρχισμός είχαν ως αποτέλεσμα -σύμφωνα με πληροφορίες- να φύγουν από το νοσοκομείο προς άλλους δημόσιους φορείς η τμηματάρχης οικονομικού, ο υπεύθυνος λογιστηρίου, η επόμενη τμηματάρχης οικονομικού και άλλα στελέχη, ακόμη και με μεταπτυχιακές σπουδές. Αναμένονται και άλλες αποχωρήσεις, καθώς απελευθερώνονται οι μετακινήσεις προσωπικού από τα νοσοκομεία, οι οποίες πάγωσαν λόγω κορονοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό, έγγραφο με την ονομασία «Διατύπωση επιφυλάξεων κατά την εκτέλεση υπηρεσιακών καθηκόντων» που υπογράφουν υπάλληλοι του οικονομικού Τμήματος και εστάλη στη διοίκηση του νοσοκομείου και τη διευθύντρια οικονομικής-διοικητικής υπηρεσίας. Σε αυτό διατυπώνονται επιφυλάξεις για την κανονικότητα των δαπανών του νοσοκομείου, υπονοώντας πιθανώς παράνομες εντολές της διεύθυνσης.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι δεν έχουν διενεργηθεί πρόχειροι ή τακτικοί διαγωνισμοί για δαπάνες που ξεπερνούν τα από τον νόμο καθορισμένα όρια, δεν έχουν επισυναφθεί όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, δεν υπάρχουν εγκρίσεις των αρμόδιων οργάνων για τη σκοπιμότητα και τον τρόπο χρηματοδότησης διαφόρων προμηθειών και υπηρεσιών του νοσοκομείου κατά ύψος δαπάνης, δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την προμήθεια υγειονομικού υλικού χωρίς σύμβαση κ.λπ.

Ο αυταρχισμός και η έλλειψη διαλόγου και διαβούλευσης με τους συνδικαλιστικούς φορείς και τις επιστημονικές επιτροπές του νοσοκομείου έφεραν αποφάσεις που δεν αντέχουν στη λογική και στα πανθομολογούμενα κριτήρια και «εργαλεία» για την προστασία από τον κορονοϊό. Ιδίως στην ανάγκη τήρησης των αποστάσεων. Ετσι, η απομόνωση της διοίκησης και των άμεσων δημοσιοϋπαλληλικών συνεργατών της γέννησαν τον λεγόμενο «οικίσκο» που δέχεται μέχρι και σήμερα τη λοιδορία εργαζομένων και επισκεπτών του νοσοκομείου.

Πρόκειται για προκάτ οικίσκο 45 τ.μ. που αγοράστηκε έναντι 15.000 ευρώ και εγκαταστάθηκε στο προαύλιο του νοσοκομείου για να χρησιμεύσει, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του διευθυντή της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, ως «αίθουσα αναμονής για ύποπτα περιστατικά Covid-19, με χωρητικότητα 18-20 καθισμάτων», όπως αναφέρει και σχετική απόφαση του Δ.Σ. του «Ευαγγελισμού», που υπογράφει ο διοικητής κ. Γρηγορόπουλος.

Αριστερά τα δύο έγγραφα για την αγορά του «οικίσκου», αντί 15.000 ευρώ, όπου η διοίκηση, κατά παράβαση κάθε λογικής, ήθελε να στοιβάζει τα ύποπτα για Covid-19 περιστατικά. Δεξιά, το έγγραφο του Οικονομικού Τμήματος του «Ευαγγελισμού», όπου διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για τη νομιμότητα δαπανών που έχει προωθήσει η διοίκηση του νοσοκομείου

Το θέμα, εν προκειμένω, δεν είναι το ύψος της δαπάνης, αλλά η παντελής αγνόηση των κανόνων προστασίας από τον κορονοϊό, καθώς 18-20 άτομα ύποπτα για μετάδοση στοιβαγμένα σε έναν χώρο 45 τ.μ. αποτελούν μια άριστη εστία μετάδοσης του ιού. Σε κάθε εφημερία προσέρχονται περίπου 100 άτομα, έτσι, με την επικράτηση νεότερων σκέψεων, ο «οικίσκος» δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για ύποπτα κρούσματα του ιού.

Μάλιστα τον περασμένο Ιανουάριο, με το κρύο να συναγωνίζεται την ένταση του κορονοϊού, ο «οικίσκος» χρησιμοποιήθηκε από τραυματιοφορείς του νοσοκομείου για... κάπνισμα και γα προστασία από τις τότε δυσχερείς καιρικές συνθήκες. Οσοι από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου γνωρίζουν την ιστορία του «οικίσκου» αναφέρουν -κάνοντας προφανώς μαύρο χιούμορ- ότι ένας από τους τραυματιοφορείς -προφανώς ασυμπτωματικός- μετέφερε τον ιό σε συναδέλφους του, επισκέπτες του «οικίσκου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Το θέατρο του παραλόγου στη Θεσσαλονίκη
Συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, συνωστισμός στα Πανεπιστήμια, ουρές στις λέσχες σίτισης, ενώ ξεχειλίζουν οι ΜΕΘ και το ΕΣΥ γίνεται πάλι μονοθεματικό εξαιτίας και των αναστολών εργασίας.
Το θέατρο του παραλόγου στη Θεσσαλονίκη
ΥΓΕΙΑ
Ζητείται ισχυρό ΕΣΥ
Στο τρίτο σφοδρότερο –όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις– επιδημικό κύμα, η κυβέρνηση να μην έχει αξιοποιήσει στο ελάχιστο τον χρόνο που κέρδισε από την πρώτη ή τη δεύτερη καραντίνα για να ενισχύσει το ΕΣΥ.
Ζητείται ισχυρό ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Κατρακυλάει στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα, ασφυκτιούν τα νοσοκομεία
Είκοσι θέσεις έπεσε η χώρα στην αξιολόγηση του Bloomberg για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μαζί της και καταρρέει και το κυβερνητικό αφήγημα.
Κατρακυλάει στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα, ασφυκτιούν τα νοσοκομεία
ΥΓΕΙΑ
Κρεβάτια ΜΕΘ τέλος, με ευθύνη της κυβέρνησης
Αναφορά στον Αρειο Πάγο των νοσοκομειακών γιατρών «για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ» ● Προσλήψεις στο ΕΣΥ ζητούν η ΟΕΝΓΕ, ο ΠΙΣ και η Ελληνική...
Κρεβάτια ΜΕΘ τέλος, με ευθύνη της κυβέρνησης
ΥΓΕΙΑ
Στα ύψη ο δείκτης θετικότητας
Με δεδομένη πλέον την υποεκτίμηση και την υποδήλωση των κρουσμάτων στη χώρα μας η κυβέρνηση δεν τολμάει να μιλήσει για κάμψη τους, παρ’ όλο που χθες μετρήσαμε 1.882 γνωστές διαγνώσεις.
Στα ύψη ο δείκτης θετικότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας