• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 31.6°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.8°C / 29.9°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 32.0°C
  1 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.6°C / 29.9°C
  2 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 30.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 26.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 28.3°C
  1 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.5°C / 30.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  1 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.1°C
  3 BF
  45%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.5°C / 29.4°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.7°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 29.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  1 BF
  80%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρέχουν για όλα τα κορονοτέστ

 • A-
 • A+
Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγη της Siemens κατά της μειοδότριας Εταιρείας Βαρελάς ● Ξεμπλόκαρε ο διαγωνισμός του ΙΦΕΤ ● Ανατροπή στον διαγωνισμό του ΕΟΔΥ ● Ανασφάλεια ως προς τα self tests.

Aνοίγει ο δρόμος για να εισέλθει στην εγχώρια αγορά μεγάλη ποσότητα rapid test ανίχνευσης του κορονοϊού, ενώ πολλαπλασιάζονται οι ανησυχίες τόσο για την αξιοπιστία των πολυδιαφημισμένων self tests όσο και για τη διαφάνεια στις ολιγοπωλιακές προμήθειες του ΕΟΔΥ.

Επειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες, ξεπαγώνει οριστικά ο διαγωνισμός του ΙΦΕΤ για την προμήθεια 5 εκατ. rapid tests, στον οποίο είχε μειοδοτήσει τον Φεβρουάριο η ελληνική εταιρεία Βαρελάς προσφέροντας τιμή 19 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια η Siemens (Healthcare) κατέθεσε αίτημα αναστολής και ακυρώσεως στο ΣτΕ, εναντίον τόσο της απόφασης του ΙΦΕΤ όσο και της μειοδοσίας της εταιρείας Βαρελάς.

Το ΣτΕ τελικά απέρριψε το αίτημα αναστολής ενώ και το Ελεγκτικό Συνέδριο με προχθεσινή του απόφαση (177/2021, ΣΤ΄ Κλιμάκιο) καταλήγει ότι δεν κωλύεται η υπογραφή σύμβασης με την ανάδοχη εταιρεία, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτές τις μέρες. Η εταιρεία Βαρελάς (θυγατρική της φαρμακοβιομηχανίας Galenica) ήταν η πρώτη που έσπασε το μονοπώλιο των προϊόντων Abbott, τα οποία διακινούνταν μέσω της εταιρείας For Health ως αποτέλεσμα φωτογραφικών ΦΕΚ του υπουργείου Υγείας.

Νέος μειοδότης

Στον αντίποδα, ανατροπή έχει πραγματοποιηθεί στον αντίστοιχο διαγωνισμό του ΕΟΔΥ για 3 εκατ. rapid tests, όπου μειοδότης είχε αναδειχθεί η σκιώδης εταιρεία SwissMed, η οποία κηρύχθηκε έκπτωτη και στον διαγωνισμό της Πολιτικής Προστασίας. Η Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) ακύρωσε την απόφαση αξιολόγησης της Επιτροπής του ΕΟΔΥ, κάνοντας δεκτή την προσφυγή της εταιρείας Πήγασος. Η Αρχή αποφάνθηκε πως πράγματι το ΦΕΚ του υπουργείου Υγείας ήταν υπέρμετρα... δεσμευτικό και, ως εκ τούτου, πρέπει η αναθέτουσα αρχή (ΕΟΔΥ) να κάνει δεκτές και άλλες ισοδύναμες μεθόδους απόδειξης της ευαισθησίας και της ειδικότητας των τεστ, εκτός της καταλογογράφησης στις λίστες ΠΟΥ και FINDDX.

Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι να αποκλειστεί η διαβόητη Swissmed (παρά την θερμή υποστήριξη του ΕΟΔΥ με σχετικά υπομνήματα), να απορριφθούν οι ισχυρισμοί του ΕΟΔΥ σε βάρος της Πήγασος και να απορριφθούν και οι σχετικοί ισχυρισμοί της Roche (σε βάρος της Πήγασος). Οπότε η ΑΕΠΠ ανέδειξε μειοδότρια την Πήγασος.

Μένει να αποδειχθεί αν θα προχωρήσει η διαδικασία ή αν θα υπάρξουν νέες προσφυγές με στόχο την ακύρωση και αυτού του διαγωνισμού. Μέχρι στιγμής, το μονοπωλιακό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί φαίνεται πως ευνοεί την αγαπημένη τής κυβέρνησης For Health (που συνεχίζει να πουλάει με απευθείας αναθέσεις), τη Roche και την εταιρεία Βαρελάς. Σημειώνεται πως ο μέσος όρος των πραγματοποιημένων rapid test κυμαίνεται στις 35 χιλιάδες την ημέρα (συνολικά έχουν γίνει 4,12 εκατ. rapid και 4,93 εκατ. μοριακά).

Δυσαρέσκεια

Ως προς τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, μετά τους διαγωνισμούς-παρωδία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε απευθείας συμφωνία με την κινεζική JOYSBIO για την προμήθεια 18 εκατ. self tests προχώρησε η κυβέρνηση. Κάθε τρεις ημέρες παραλαμβάνονται από την Κίνα περίπου 1,4 εκατ. τεμάχια, με τις εισαγωγές να ξεπερνούν εβδομαδιαίως τα 3,5 εκατ. τεμάχια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», εντός των κυβερνητικών κύκλων (ακόμη και υπουργών) υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για την ποιότητα του κινεζικού τεστ. Πρόκειται, εξάλλου, για ένα προϊόν που στην αντίστοιχη λίστα της Γερμανίας έχει απορριφθεί, καθώς φαίνεται ότι βγάζει πολλά ψευδώς θετικά.

Ωστόσο, με την ανοσία να αργεί ακόμα λόγω του αργού ρυθμού εμβολιασμών, τα τεστ παραμένουν κρίσιμα, έστω και ως επικοινωνιακό εργαλείο. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα: είτε θα ανανεώσει τη συνεργασία με την Joysbio, καθότι το πολιτικό κόστος της αποδοχής τους σφάλματος ως προς την επιλογή του προϊόντος είναι μεγάλο, είτε θα διαμορφώσει νέες προδιαγραφές για έναν διαγωνισμό, οι οποίες θα αποκλείουν το Joysbio και πιθανότατα θα ευνοούν κάποιον καινούργιο υποψήφιο εθνικό προμηθευτή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Τα σημεία δωρεάν rapid test τη Μεγάλη Τρίτη
Σε 169 σημεία σε όλη την επικράτεια διενεργούν και σήμερα Μεγάλη Τρίτη δωρεάν διαγνωστικούς ελέγχους σε όσους εμβολιασμένους πολίτες επιθυμούν, Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ.
Τα σημεία δωρεάν rapid test τη Μεγάλη Τρίτη
ΥΓΕΙΑ
Πού θα γίνονται δωρεάν rapid test τη Δευτέρα 28 Μαρτίου
Σε 159 διαφορετικά σημεία σε όλη τη χώρα, θα βρίσκονται αύριο Δευτέρα 28 Μαρτίου Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, για δωρεάν δειγματοληπτικούς ελέγχους Covid-19 σε εμβολιασμένους πολίτες.
Πού θα γίνονται δωρεάν rapid test τη Δευτέρα 28 Μαρτίου
ΥΓΕΙΑ
Τα σημεία δωρεάν ελέγxου Covid-19 αύριο Σάββατο 26 Μαρτίου
Σε 39 σημεία σε όλη την Ελλάδα θα διενεργούν αύριο Σάββατο 26 Μαρτίου, κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ δωρεάν rapid test για τον νέο κορονοϊό σε εμβολιασμένους πολίτες.
Τα σημεία δωρεάν ελέγxου Covid-19 αύριο Σάββατο 26 Μαρτίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας