• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.2°C / 29.5°C
  1 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 28.0°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 26.6°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 23.3°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 25.0°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.5°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.7°C
  3 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.4°C
  2 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 26.2°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.4°C / 29.5°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 29.3°C
  1 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 27.8°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  68%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αφαίμαξη του ΕΣΥ από νοσηλευτές για τους εμβολιασμούς στα νησιά

 • A-
 • A+
Την ώρα που τα κεντρικά νοσοκομεία βρίσκονται στο «κόκκινο», η κυβέρνηση επιλέγει να πάρει υγειονομικό προσωπικό από την πρώτη γραμμή και να το μεταφέρει στα νησιά για να εμβολιάσει τον πληθυσμό εν όψει άφιξης των τουριστών. ● Εβδομήντα νοσηλευτές από το «Αττικόν» κλήθηκαν να σαλπάρουν για 14 νησιά του Αιγαίου και μάλιστα θα πληρώσουν εισιτήρια και κατάλυμα από την τσέπη τους!

Με τους εξαντλημένους από την πανδημία νοσηλευτές της πρώτης γραμμής του υποστελεχωμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας στην «κινητικότητα» τρέχει τώρα η κυβέρνηση -σε μια χώρα που βρίσκεται στο «κόκκινο»- να «πρασινίσει» τα νησιά για να υποδεχθούν τουρίστες. Τινάζοντας έτσι στον αέρα το πρόγραμμα των νοσηλευτών του ΕΣΥ που ύστερα από περισσότερο από έναν χρόνο σκληρής δουλειάς, χωρίς άδειες, περιμένουν το φετινό καλοκαίρι για να ξεκουραστούν, εν όψει ενός δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα που θα ακολουθήσουν.

Επιπλέον δυσχεραίνοντας την επαναφορά στην «κανονικότητα» του συστήματος Υγείας που μετατράπηκε σε μονοθεματικό με την Covid-19, επαναφορά που σηματοδότησε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοινώνοντας την επιστροφή των νοσοκομείων Covid σε γενικά νοσοκομεία, αλλά και τη διεξαγωγή τακτικών χειρουργείων, ιατρείων κ.ο.κ. που είχαν μπει στον «πάγο».

Εβδομήντα νοσηλευτές από το μεγαλύτερο και καλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας «Αττικόν» σαλπάρουν για ένα από τα 14 νησιά του Αιγαίου που ανήκουν στην ομάδα των 19 μεγαλύτερων νησιών της χώρας -εξαιρουμένων των Κρήτης και Εύβοιας- προκειμένου να εμβολιάσουν τον νησιωτικό πληθυσμό. Ο λόγος γίνεται για πάνω από το 10% των νοσηλευτών του νοσοκομείου που θα λείψουν από τα πόστα τους στις κλινικές του νοσοκομείου για να βοηθήσουν στην επιχείρηση καθολικού εμβολιασμού των νησιών.

Το email της διεύθυνσης νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου, ύστερα από αίτημα της διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων, στάλθηκε στους νοσηλευτές του «Αττικόν» στις 10 Μαΐου, δηλαδή δύο μέρες πριν από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία». Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έκανε λόγο για «υποστήριξη των εμβολιαστικών κέντρων των νησιών με νοσηλευτικό προσωπικό για το χρονικό διάστημα από 15/5/2021 έως και 15/6/2021» σε ένα από τα παρακάτω νησιά: Ρόδος, Νάξος, Μύκονος, Πάρος, Χίος, Λέσβος, Σύρος, Σαντορίνη, Λήμνος, Κάλυμνος, Σάμος, Κως, Αίγινα, Σαλαμίνα.

Εχοντας ήδη ανοίξει τον τουρισμό από τις 14 Μαΐου, η κυβέρνηση από τη μία μιλάει διά στόματος υπουργού Υγείας για «ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα» και από την άλλη παίρνει το ανθρώπινο δυναμικό από την πρώτη γραμμή για να κάνει τους εμβολιασμούς στα νησιά. Θυμίζουμε ότι παρόμοιο «ολοκληρωμένο σχέδιο» είχε εκπονήσει και πέρυσι με μετακινήσεις γιατρών τότε, που δεν περισσεύουν, από τα νοσοκομεία της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά, με μεταφερόμενους ασθενείς από τη νησιωτική Ελλάδα στα μεγάλα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας και με δείγματα που στέλνονταν από τα νοσοκομεία των νησιών στα εργαστήρια των μεγάλων πόλεων (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα κ.ο.κ.).

«Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της απόφασης του υπουργείου Υγείας για την άρση της αναστολής των αδειών των υγειονομικών στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την ώρα που η Covid δεν έχει τελειώσει, τα χειρουργεία ξανανοίγουν και για όλους αυτούς τους λόγους δεν βγαίνουν οι άδειες των νοσηλευτών και έρχεται να προσθέσει η κυβέρνηση στην εξίσωση και τον εμβολιασμό των νησιών», λέει στην «Εφ.Συν.» ο εντατικολόγος Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου.

Υπερεργασία

Μιλάμε για ένα ήδη κουρασμένο νοσηλευτικό προσωπικό στο οποίο -προ πανδημίας κιόλας- εξαιτίας της υπερεργασίας οι άδειες δίνονταν με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται αθροιστικά 40 μέρες άδειας και ρεπό ετησίως από το 2018 και μετά, όπως μας λέει η νοσηλεύτρια της παθολογικής κλινικής και ταμίας του σωματείου εργαζομένων του «Αττικόν», Αννα Ψαρρού.

Σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη ήρθε η πανδημία το 2020, ανακοινώθηκε η αναστολή των αδειών με ένα σύντομο διάλειμμα πέρυσι το καλοκαίρι -οπότε όποιος πρόλαβε πήρε λίγες μέρες-, για να επανέλθει η αναστολή των αδειών πέρυσι τον Οκτώβριο και να ισχύσει μέχρι προχθές. Ταυτόχρονα τα Σαββατοκύριακα έχουν καταργηθεί, εξηγεί η νοσηλεύτρια, με αποτέλεσμα οι νοσηλευτές να έχουν ένα ρεπό την εβδομάδα, και αυτό έπειτα από νυχτερινή εφημερία. «Ηδη οι άδειες δεν έβγαιναν γιατί έμεναν ακάλυπτες οι βάρδιες στα τμήματα. Με τη μεταφορά μεγάλου όγκου νοσηλευτών στα νησιά δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα», επισημαίνει.

Σε κάθε κλινική του «Αττικόν» αντιστοιχούν συνολικά 14 νοσηλευτές που χωρίζονται σε τρεις βάρδιες για 30-40 ασθενείς, συν τα ρεπό που τυπικά είναι δύο. Με τη μετακίνηση νοσηλευτών προς τα νησιά θα μείνουν 12 σε κάθε κλινική, δηλαδή δύο σε κάθε βάρδια με τον ίδιο αριθμό ασθενών. Εν τω μεταξύ, από πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν το ΕΣΥ έγινε μονοθεματικό, αναβλήθηκαν 1.000 (!) χειρουργεία που τώρα θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν.

«Μέσα σε έξι ώρες η υγειονομική περιφέρεια ζητούσε απαντήσεις από τους νοσηλευτές για το αν επιθυμούν να μετακινηθούν σε νησί», εξηγεί ο νοσηλευτής του νοσοκομείου, Γ.Π. «Δεν τίθεται αμφιβολία ότι ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί, αλλά το ζήτημα είναι ότι τα τμήματα είναι υπερφορτωμένα με 10 ράντσα το καθένα, η πανδημία είναι ακόμα εδώ, δεν έχει πάρει ούτε μία μέρα άδεια κανείς μας από πέρυσι το καλοκαίρι και μας ζητούν να αναλάβουμε και τους εμβολιασμούς της νησιωτικής Ελλάδας», μας λέει. Ο ίδιος βάζει και το ζήτημα της διάρκειας της άδειας, εξηγώντας ότι η κατακερματισμένη εκδοχή της (μία εβδομάδα τον Ιούλιο, μία τον Αύγουστο και μία τον Σεπτέμβριο) δεν συνιστά ξεκούραση. Ο Μιχάλης Ρίζος επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να περάσει το σχέδιο στέρησης των αδειών των υγειονομικών (που είναι αναφαίρετο δικαίωμα) ή της χορήγησής της διακεκομμένα σε πενθήμερα.

Οργή και απόγνωση

Η Β.Κ., νοσηλεύτρια και αυτή στο «Αττικόν», δηλώνει θυμωμένη με τα «σχέδια» της κυβέρνησης. Της οφείλονται πάνω από 120 μέρες άδειας και ρεπό, η ίδια ανήκει σε ευπαθή ομάδα με δύο βαρύτατα χρόνια νοσήματα και παιδί με ειδικές ανάγκες και με δυσκολία λαμβάνει διαχρονικά την άδειά της λόγω της υποστελέχωσης του ΕΣΥ.

«Με την πανδημία οι συνθήκες εργασίας επιδεινώθηκαν ραγδαία», μας λέει και περιγράφει ότι πρόσφατα έσπασε τον ώμο της και αναγκάστηκε να επιστρέψει από την αναρρωτική άδεια επειδή το τμήμα της αντιμετώπιζε προβλήματα. Την απόφαση της κυβέρνησης για μετακίνηση νοσηλευτών της πρώτης γραμμής στα νησιά τη βλέπει ως «απόλυτη απαξίωση, σαν να μη χρειαζόμαστε εξειδικευμένους νοσηλευτές. Επιπλέον, δημιουργεί νέες τρύπες πάνω σε μια ήδη προβληματική κατάσταση».

Παράλληλα, ως αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Αθηνών, διαφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει τα μονοδοσικά εμβόλια της Johnson&Johnson στους νησιώτες την ώρα που άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν, περίμεναν να έρθει το εύχρηστο αυτό εμβόλιο προκειμένου να εμβολιαστούν στο σπίτι, όπως είχε άλλωστε δεσμευτεί η κυβέρνηση από πέρυσι τον Νοέμβριο. «Οι ασθενείς τώρα βλέπουν το εμβόλιο να φεύγει για τα νησιά και περιμένουν, χωρίς κανείς να τους έχει ενημερώσει πώς και πότε τελικά θα εμβολιαστούν», μας λέει.

Και το κερασάκι: Οι νοσηλευτές που θα μετακινηθούν στα νησιά καλούνται να πληρώσουν τα εισιτήρια και το κατάλυμα από την τσέπη τους και «θα τα βρούμε μετά», όπως τους ενημέρωσε η διοίκηση του νοσοκομείου!


❗️ Χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 1.918 κρούσματα, 626 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και 54 θανάτους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Αδράνεια μπροστά στους θανάτους
Η κυβέρνηση αρνείται σε όλους τους τόνους το λοκντάουν ● Αγανάκτηση των γιατρών στο «Αττικόν» και σε πολλά ακόμη νοσοκομεία ● Στέλνουν τον κόσμο να πληρώσει στους ιδιώτες για τακτικά χειρουργεία.
Αδράνεια μπροστά στους θανάτους
ΥΓΕΙΑ
Δεύτερη η Ελλάδα μετά την Αγγλία στις διασωληνώσεις ανάμεσα σε 30 χώρες της Ευρώπης
Η Ελλάδα είναι 2η μετά την Αγγλία ανάμεσα σε 30 χώρες της Ευρώπης στις διασωληνώσεις, που σκαρφάλωσαν χθες στις 337, και 3η σε αναλογία θανάτων ως προς τον πληθυσμό της
Δεύτερη η Ελλάδα μετά την Αγγλία στις διασωληνώσεις ανάμεσα σε 30 χώρες της Ευρώπης
ΥΓΕΙΑ
Ο κορονοϊός δεν... πάει διακοπές
Αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και υψηλή θετικότητα των τεστ ειδικά στις τουριστικές περιοχές σε μία περίοδο που οι έλεγχοι για Covid-19 έχουν καταργηθεί με απόφαση της κυβέρνησης για χάρη του τουρισμού.
Ο κορονοϊός δεν... πάει διακοπές
ΥΓΕΙΑ
Οργή για το «πανηγυρικό» σποτ του υπ. Υγείας
Για «ασέβεια προς τους νεκρούς» και «διαστρέβλωση της τραγικής πραγματικότητας» που επικρατεί στα νοσοκομεία όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Οργή για το «πανηγυρικό» σποτ του υπ. Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Προς επέκταση της υποχρεωτικότητας
Η κυβέρνηση αγνόησε πριν από δύο εβδομάδες τις συστάσεις των επιστημόνων για λήψη μέτρων και τρέχει και δεν φτάνει τώρα που η μετάλλαξη «Ομικρον» καλπάζει με αλλεπάλληλα μαύρα ρεκόρ κρουσμάτων.
Προς επέκταση της υποχρεωτικότητας
ΥΓΕΙΑ
Η Ομικρον θολώνει τα νερά
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπογραμμίζει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ανοσία της αγέλης, ενώ ως προς τη βαρύτητα της νόσου, τα δεδομένα παραμένουν περιορισμένα.
Η Ομικρον θολώνει τα νερά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας