• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.2°C / 39.1°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.6°C / 39.4°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 40.4°C
  2 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 35.9°C
  3 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 34.1°C
  4 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.5°C / 40.1°C
  2 BF
  16%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.4°C / 36.5°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  39°C 39.1°C / 39.1°C
  3 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 37.1°C
  4 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  3 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 34.4°C
  3 BF
  33%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 32.3°C
  4 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  37°C 35.7°C / 36.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.1°C / 38.3°C
  2 BF
  21%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.1°C / 34.8°C
  4 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  38°C 36.5°C / 38.2°C
  3 BF
  14%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.5°C / 32.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.7°C / 34.2°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.7°C / 37.7°C
  1 BF
  15%

Μια κραυγή απόγνωσης για την μεσαιωνική αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας

 • A-
 • A+

Από την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία ΠΟΣΟΨΥ, Κατερίνα Νομίδου, λάβαμε και δημοσιεύουμε την επιστολή/έκκληση διαμαρτυρίας σε ώτα μη ακουόντων. Η ίδια βιώνοντας παράλληλα από πρώτο χέρι την πλήρη κρατική αδιαφορία για μια αξιοπρεπή νοσηλεία των ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές ζητά να επιτέλους να δοθεί η απαραίτητη προσοχή για τους πλέον ευάλωτους και απροστάτευτους πολίτες αυτής της χώρας. 

Ψυχική υγεία: το τελευταίο ταμπού!

Εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία 2021

Μέρες που είναι περίμενα ν' ακούσω δεσμεύσεις από το Υπουργείο Υγείας για αξιοπρεπείς όρους νοσηλείας των ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές σε ίση βάση με τους άλλους. Σε ίση βάση με όλους τους άλλους ασθενείς που δεν μεταφέρονται από περιπολικά αλλά από το ΕΚΑΒ, που δεν τους φοράνε χειροπέδες, που δεν τους φυλάνε οι σεκιουριτάδες, που δεν τους κρατάνε στα αστυνομικά τμήματα μέχρι την εισαγωγή τους.

Περίμενα ν'ακούσω για δεσμεύσεις ανοίγματος υπηρεσιών στην κοινότητα, για όλους. Για δημιουργία υπηρεσιών που σπάνε τα δεσμά της μοναξιάς και της απομόνωσης, που δίνουν ελπίδα και ευκαιρίες έκφρασης και αυτοβελτίωσης, που βλέπουν την ψυχική υγεία και τον ψυχικό πόνο ολιστικά για το άτομο και την οικογένειά του.

Περίμενα ν'ακούσω ότι επιτέλους η κεντρική και τοπική αυτοδιοίκηση θα αναλάβουν τις νομικές τους υποχρεώσεις υποστήριξης των Συλλόγων ασθενών που επιτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο.

Περίμενα ν' ακούσω δεσμεύσεις για την απόλυτη απαγόρευση και την αυστηρή λογοδοσία όσων παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα που τα άτομα με ψυχικό πόνο έχουν ως ασθενείς και ως πολίτες, ιδίως στους χώρους παροχής φροντίδας.

Περίμενα ν' ακούσω και την πολιτική ηγεσία για την πρόθεση τροποποίησης νόμων και πολιτικών όπως επιβάλλουν οι διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα ΚΑΙ με τη συμμετοχή των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και των οικογενειών τους μέσω των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων, όπως είναι η ΠΟΣΟΨΥ.

Ν' ακούσω δικαστές και εισαγγελείς για την υποχρέωση απόλυτης εφαρμογής των νόμων "απ'όλους", όπως για παράδειγμα του Ν.2071 που από το 1992 δεν εφαρμόσθηκε σχεδόν ποτέ ούτε από τους ίδιους. Περίμενα να τοποθετηθεί και το Εργασίας ανακοινώνοντας την πρόθεση απαγόρευσης των αποκλεισμών που συνεπάγεται η διάγνωση της ψυχικής διαταραχής στο δημόσιο τομέα.

Περίμενα ν'ακούσω και το Παιδείας για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας να ισχύσει η εισαγωγή με το 5% στα ΑΕΙ και για τους νέους με ψυχική διαταραχή και να τοποθετηθούν ψυχολόγοι σε όλα τα σχολεία. Περίμενα ν'ακούσω και τον Υπουργό Επικρατείας που ξέχασε να συμπεριλάβει τα κρισιμότερα ζητήματα που αφορούν στα άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές στο πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία.

Η ψυχική υγεία και οι ψυχικές διαταραχές δεν είναι θέματα που πρέπει ν'αντιμετωπίζονται αμιγώς (ψυχ)ιατρικά. Το success story της μετά από 40 χρόνια μη-ολοκληρωθείσας ψυχιατρικής μεταρρύθμισης δεν θα κριθεί από μια τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, που κι αυτή ακόμη δεν θα είχε δημιουργηθεί αν δεν υπήρχε ο covid-19.

Όπως είχε πει ένας λήπτης υπηρεσιών ψυχικής υγείας: "Τρέλλα δεν είναι να χάνεις τα λογικά σου αλλά όλα τ' άλλα".

Γι' αυτούς που τάχασαν όλα αυτά πρέπει να παλέψουμε διπλά.

Είναι αδιανόητο μετά την κύρωση της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες με την οποία η χώρα ανέλαβε την υποχρέωση να τιμήσει τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑ που η Σύμβαση επιβάλλει, να μην προσκαλείται η ΠΟΣΟΨΥ σε ΟΛΑ τα τραπέζια συζητήσεων για την ψυχική υγεία.

Εκτός κι αν συνεχίζουμε να υπογράφουμε διεθνείς Συμβάσεις χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το περιεχόμενο τους, έτσι, για νάχαμε να λέγαμε και να παινευόμαστε.

Αγαπητοί κυβερνώντες, σταματήστε επιτέλους να αυτο-χειροκροτείστε. Εμείς, ο λαός, θα σας πούμε και τι θέλουμε και εάν το κάνετε καλά. Μόνο έτσι θα καλύψετε πραγματικές ανάγκες και θ'αφήσετε κάτι ουσιαστικό στο πέρασμά σας από την εξουσία και την ιστορία.

Επιτέλους! Δεν μπορείτε να σχεδιάζετε και να αποφασίζετε για εμάς χωρίς εμάς! Έχετε ηθική και νομική υποχρέωση να μας συμπεριλαμβάνετε στους σχεδιασμούς.

Αγαπητοί συμπολίτες, μην θεωρείτε ότι τα παραπάνω δεν σας αγγίζουν και δεν σας αφορούν. Μέχρι τώρα τα στραβά και ανάποδα επηρέαζαν αρνητικά λίγους, 1 στους 4!

Η πανδημία του covid-19 δυστυχώς ήδη έχει αρχίσει ν'αγγίζει την ψυχική υγεία περισσότερων από 1 στους 4.

Είμαι η Κατερίνα κι'εδώ κι ένα χρόνο έχω κατάθλιψη. Είμαι η Κατερίνα κι' έχω έναν αδελφό που ζει με σχιζοφρένεια εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Είμαι η Κατερίνα και τολμώ να μιλάω και να παλεύω για όσους δεν τολμούν.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Πρωτοβουλία «Ψ»: Οι δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε συνθήκες διάλυσης και μόλυνσης
Τώρα που «οι ανάγκες για ψυχολογική και ψυχοκοινωνική στήριξη των πολλών είναι πιο μεγάλες, οι δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας» περιορίζουν την λειτουργία τους, ως τάχα μέτρο, κατά της εξάπλωσης του ιού.
Πρωτοβουλία «Ψ»: Οι δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε συνθήκες διάλυσης και μόλυνσης
ΥΓΕΙΑ
Με Long covid μετά τη νόσηση το 1/8 των ασθενών λέει έρευνα
Η σταδιακή μείωση της θνητότητας λόγω του εμβολιασμού και των φαρμάκων, μαζί με τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα οι αιτίες, σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
Με Long covid μετά τη νόσηση το 1/8 των ασθενών λέει έρευνα
ΥΓΕΙΑ
Fake news η «λήξη» της πανδημίας
Ηδη τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 150.000 με 200.000, ο δείκτης αναπαραγωγής εκτιμάται στο 1,3 και το έκτο επιδημικό κύμα δεν έχει κορυφωθεί ακόμα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Fake news η «λήξη» της πανδημίας
ΥΓΕΙΑ
Άλμα στις εισαγωγές ασθενών με Covid-19
Έντονη ανησυχία προκαλούν οι ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ που για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα παρουσιάζουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
Άλμα στις εισαγωγές ασθενών με Covid-19
ΥΓΕΙΑ
Κοντά στους 100 ξανά οι διασωληνωμένοι
Αυξάνεται για άλλη μια φορά η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς ανοδική παραμένει η πορεία των διασωληνωμένων ασθενών •Περισσότερα από τα μισά κρούσματα στην Αττική σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ. • Σχεδόν το 1/5 των τεστ...
Κοντά στους 100 ξανά οι διασωληνωμένοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας