• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.9°C / 15.8°C
  1 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 14.0°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.0°C / 15.1°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.0°C / 13.3°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 7.3°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 14.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.4°C / 18.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.5°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.5°C / 10.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.8°C / 19.3°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.3°C / 16.0°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 14.9°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.3°C / 14.0°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  0 BF
  90%
EUROKINISSI/ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΒΑΛΕΖΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον δρόμο οι έγκυες οροθετικές

 • A-
 • A+
Με μια αιφνίδια αντιεπιστημονική απόφαση ο ΕΟΔΥ ανακάλεσε στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού τον μοναδικό γυναικολόγο-μαιευτήρα που εκτελεί και χρέη διευθυντή στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης, η οποία βρίσκεται στο νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου» και είναι η μόνη στη χώρα.

Στον αέρα βρίσκονται οι έγκυες οροθετικές με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (EOΔΥ), με την οποία ανακαλείται στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού ο μοναδικός γυναικολόγος-μαιευτήρας που εκτελεί και χρέη διευθυντή της μοναδικής στη χώρα Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου».

Πρόκειται για μια αιφνίδια, αντιεπιστημονική απόφαση που, εκτός του ότι δεν αρμόζει σε έναν εθνικό οργανισμό με αποστολή την προστασία και την προαγωγή της δημόσιας υγείας, μας γυρίζει πίσω στις εποχές του «βρόμικου» ΚΕΕΛΠΝΟ που μετονομάστηκε σε ΕΟΔΥ.

Σημειώνεται ότι με απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. ο ΕΟΔΥ λειτουργεί από το 2019 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και όχι ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπως είχε ορίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειτα από 10 χρόνια απόσπασης του διευθυντή της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης, ο ΕΟΔΥ αποφασίζει να τον ανακαλέσει, βάζοντας «λουκέτο» στην κλινική που μέχρι σήμερα έχει φέρει στον κόσμο περισσότερα από 100 υγιή παιδιά οροθετικών γυναικών.

Συγκεκριμένα, στις 31 Μαρτίου ο ΕΟΔΥ με «εντέλλεσθε» υποχρεώνει τον διευθυντή της μονάδας να εμφανιστεί την επόμενη κιόλας μέρα στο Τμήμα Διοικητικού Συντονισμού Ετοιμότητας και Απόκρισης της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του Οργανισμού. Με απλά λόγια, στο τηλεφωνικό κέντρο του οργανισμού!

Η άνευ λογικής ξαφνική ανάκληση του μαιευτήρα-γυναικολόγου δεν έμεινε αναπάντητη. Αμεσα αντέδρασαν με έγγραφά τους προς τον ΕΟΔΥ η διεύθυνση της ΣΤ΄ Μαιευτικής Κλινικής (στην οποία ανήκει η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης), η διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου αλλά και η διοίκηση του «Eλενα Βενιζέλου», ζητώντας από τον Οργανισμό να ανακαλέσει την απόφασή του. Μάταια όμως.

Ο ΕΟΔΥ παραμένει μέχρι σήμερα αμετακίνητος σε μία απόφαση που ουσιαστικά βάζει «λουκέτο» στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης, δεδομένου ότι η κλινική δεν διαθέτει άλλον γιατρό, ενώ ο μοναδικός γιατρός –διευθυντής της– που αποσπάται στα γραφεία του Οργανισμού δεν αντικαταστάθηκε ούτε προκαταβολικά ούτε εκ των υστέρων.

Η σημαντική μονάδα

Η Μονάδα Εδικών Λοιμώξεων Κύησης του «Ελενα Βενιζέλου» λειτουργεί άτυπα από τις αρχές του 2011, επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου –στερούμενη επίσημου διοικητικού οργάνου, γεγονός που δυσχέρανε την αποστολή της– γιατί κανείς δεν ήθελε να βάλει υπογραφή για να λειτουργήσει η μονάδα κύησης για τις γυναίκες με ειδικές λοιμώξεις (HIV/AIDS, ηπατίτιδες κ.λπ.) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Παρόλο που λειτουργούσε άτυπα μέχρι τον Μάιο του 2013 (!), με την ευθύνη και κάλυψη του διευθυντή της ΣΤ΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του «Ελενα Βενιζέλου», ο οποίος έδωσε αγώνα για να πάρει σάρκα και οστά, και την υποστήριξη του ΚΕΕΛΠΝΟ, το πρώτο μόλις εξάμηνο λειτουργίας της είχε φέρει στη ζωή επτά υγιή μωρά οροθετικών μητέρων. Ο διοικητής του νοσοκομείου πετούσε το μπαλάκι στον διοικητή της υγειονομικής περιφέρειας κι εκείνος στο υπουργείο.

Τα χαρτιά βρίσκονταν στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας του υπουργείου Υγείας και ανέμεναν επί δυόμισι χρόνια υπογραφή. Η απόφαση το 2013 ελήφθη κατόπιν πιέσεων από την πλευρά της ΣΤ΄ Κλινικής του «Ελενα Βενιζέλου», του Συνηγόρου του Πολίτη και των οργανώσεων για τα δικαιώματα των οροθετικών γυναικών.

Η έλλειψη της μονάδας προ δεκαετίας σήμαινε ότι ένα παιδί από οροθετική μητέρα δεν μπορούσε να γεννηθεί ασφαλώς στη χώρα μας. Η τωρινή απόφαση του ΕΟΔΥ κάνει το ίδιο, εν έτει 2021!

Η επιστημονική γνώση υπήρχε και υπάρχει: μία γυναίκα οροθετική, που παρακολουθείται και λαμβάνει την αγωγή της τρεις ώρες πριν γεννήσει, λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή και γεννά με καισαρική τομή, μειώνει τις πιθανότητες το παιδί της να γεννηθεί οροθετικό από 30%, με φυσιολογική γέννα, σε 8%. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται το έγκλημα απέναντι στο παιδί από τη στιγμή που η επιστήμη δίνει τη λύση.

Η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης διαχρονικά συνεργάζεται με τις Μονάδες Λοιμώξεων των γενικών νοσοκομείων και αναλαμβάνει τις οροθετικές γυναίκες όταν μένουν έγκυες, φροντίζει τις ίδιες και τα μωρά που κυοφορούν ώστε η γέννα να πραγματοποιείται με ασφάλεια και για τα δύο μέρη.

Επιπλέον, η μονάδα του «Ελενα Βενιζέλου» είναι και το πρώτο σημείο επαφής για τις οροθετικές γυναίκες πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας εγκυμονούσες, τις οποίες αναλαμβάνει να ξεγεννήσει και στη συνέχεια τις παραπέμπει στις Μονάδες Λοιμώξεων των γενικών νοσοκομείων, ώστε να ξεκινήσουν την ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη HIV.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Οι κραυγές από το ΕΣΥ επί 8 μήνες δεν φτάνουν μέχρι το Μαξίμου
Στις πύλες των νοσοκομείων όλης της χώρας βγήκαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές για να διαμαρτυρηθούν για την δραματική κατάσταση των νοσοκομείων εν μέσω πανδημίας.
Οι κραυγές από το ΕΣΥ επί 8 μήνες δεν φτάνουν μέχρι το Μαξίμου
ΥΓΕΙΑ
Σφίγγει περισσότερο η θηλιά μετά τα χθεσινά 1.547 νέα κρούσματα
Η πανδημία θεριεύει και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συζήτησε νέα κατασταλτικά μέτρα σε έκτακτη χθεσινή σύσκεψη κυρίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα • «Οι ενδείξεις μιλάνε καθαρά για επιθετική αύξηση προ των...
Σφίγγει περισσότερο η θηλιά μετά τα χθεσινά 1.547 νέα κρούσματα
ΥΓΕΙΑ
Συναγερμός για τις ΜΕΘ, οργή για τα ψέματα της κυβέρνησης
Η συνεχιζόμενη καθημερινή αύξηση στον απόλυτο αριθμό ασθενών βαρέως πασχόντων από τον ιό της πανδημίας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας, μια αύξηση 2-8 ανά ημέρα,...
Συναγερμός για τις ΜΕΘ, οργή για τα ψέματα της κυβέρνησης
ΥΓΕΙΑ
Καρδιοχτύπι στη λίστα αναμονής
Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας, το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», οι κλίνες Εντατικής του οποίου είχαν δεσμευτεί λόγω κορονοϊού, δεν έχει ανοίξει ακόμα,...
Καρδιοχτύπι στη λίστα αναμονής
ΥΓΕΙΑ
ΕΟΔΥ για νέο κοροναϊό: χαμηλός ο κίνδυνος για τη χώρα μας
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ο νέος ιός έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα σε σύγκριση με άλλους κοροναϊούς.
ΕΟΔΥ για νέο κοροναϊό: χαμηλός ο κίνδυνος για τη χώρα μας
ΥΓΕΙΑ
Τρία νοσοκομεία εκπέμπουν SOS
Κινητοποιήσεις εξαγγέλθηκαν σε «Ευαγγελισμό», Θριάσιο και ΠΑΓΝΗ με κοινά αιτήματα το σταμάτημα των απολύσεων και την κάλυψη των δραματικών ελλείψεων προσωπικού με μόνιμες προσλήψεις.
Τρία νοσοκομεία εκπέμπουν SOS

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας