• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.6°C
  2 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 28.3°C
  0 BF
  56%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 29.3°C
  0 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.0°C / 25.9°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  39%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.5°C / 24.5°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 27.6°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  5 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  5 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 27.4°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  42%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.5°C / 27.5°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.3°C / 28.4°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 26.3°C
  1 BF
  34%
Τεστ... για δυνατούς λύτες
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τεστ... για δυνατούς λύτες

 • A-
 • A+
Με σοβαρά προβλήματα η πρεμιέρα των self-tests στα μαγαζιά ● Πολλοί δικαιούχοι, όπως αυτοαπασχο-λούμενοι εργοδότες, δεν υπήρχαν στο σύστημα ● Εύλογα, αλλά αναπάντητα, ερωτήματα από πολίτες και φαρμακοποιούς ● Ασαφές παραμένει το ποιος φορέας θα υλοποιεί τους ελέγχους από την επόμενη εβδομάδα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πρεμιέρα με αρκετές δυσκολίες έκαναν χθες τα υποχρεωτικά self-tests στους εργαζόμενους μιας σειράς κλάδων, καθώς η διαδικασία συχνά χαρακτηρίστηκε από έλλειψη οργάνωσης, ένα γενικότερο μπέρδεμα και πολλές απορίες από πλευράς πολιτών και φαρμακοποιών. Αρκετοί που βρίσκονταν στις προβλεπόμενες επαγγελματικές κατηγορίες δεν κατάφεραν να πάρουν χθες στα χέρια τους το απαιτούμενο τεστ, όμως αυτή την πρώτη εβδομάδα δεν θα γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι, που μένει να διευκρινιστεί ποια ακριβώς κλιμάκια θα πραγματοποιούν, ούτε θα καταλογίζονται πρόστιμα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα επαγγελματιών που δεν πήραν χθες τα τεστ αποτελούν οι αυτοαπασχολούμενοι εργοδότες, συγγενείς που εργάζονται σε οικογενειακές επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ταξί, εργολαβικοί στον χρηματοοικονομικό τομέα κ.ά. Φαρμακοποιοί και εργαζόμενοι θέτουν επίσης στην «Εφ.Συν.» ζητήματα γραφειοκρατίας και διαφάνειας στη δήλωση των αποτελεσμάτων, όπως και επάρκειας των τεστ για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους .

Πραγματοποιήσαμε ένα μίνι οδοιπορικό στην αγορά του Χαλανδρίου για να δούμε πώς υποδέχτηκαν το μέτρο οι εργαζόμενοι. «Νομίζω ότι θα βοηθήσει να μειωθεί η διασπορά, αλλά πρέπει οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες να είναι υπεύθυνοι και να δηλώνουν τα πραγματικά αποτελέσματα» ακούμε από τη Μαρία, μπαρίστα σε καφέ της περιοχής. Τον ίδιο προβληματισμό εκφράζει και ο Πέτρος, εργαζόμενος σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ.

Θεωρεί σχετικά εύκολη τη διαδικασία, αλλά πιστεύει ότι εξαρτάται από την ευσυνειδησία που θα επιδείξουν ώστε να δηλώνονται τα κρούσματα. Για τον Αγγελο, υπεύθυνο σε αλυσίδα ηλεκτρονικών, το ερώτημα δεν βρίσκεται τόσο στην τήρηση των πρωτοκόλλων αλλά στο εάν θα υπάρχουν επαρκή αποθέματα self-tests στα φαρμακεία τις επόμενες εβδομάδες.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ντίνα Γκογκάκη, διαπιστώνει μια αναστάτωση και πολλές απορίες από την πλευρά των εργαζόμενων, με αρκετούς να αντιδρούν θεωρώντας ότι το μέτρο βάζει για άλλη μία φορά στο κάδρο μόνο την «ατομική ευθύνη».

«Υπάρχει μια ανησυχία του τύπου εάν βρεθώ θετικός τι θα κάνω, με ποιον θα επικοινωνήσω;» μας μεταφέρει η κ. Γκογκάκη, που επισημαίνει ότι το τεστ για τον κορονοϊό δεν είναι ευθύνη του εργαζόμενου και θα πρέπει να πραγματοποιείται οργανωμένα και δωρεάν με την ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.

Ο ΣΕΑ ζητά ακόμη περισσότερα μέτρα προστασίας στα μέσα μεταφοράς, την ύπαρξη γιατρών εργασίας και την επίσπευση των εμβολιασμών. Της υποχρέωσης για πραγματοποίηση self-test εξαιρούνται προς ώρας οι εργολαβικοί τραπεζοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι ασφαλιστικών εταιρειών, με τον Σύλλογο Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα να απευθύνει επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόβλεψη της ΚΥΑ σχετικά με τον εργαζόμενο που θα είναι θετικός στον κορονοϊό, παίρνοντας υποχρεωτικά αναρρωτική άδεια μετ’ αποδοχών που καλύπτονται από τον ΕΦΚΑ και τον εργοδότη του. Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα τηλεργασίας, οι μισές από τις χαμένες εργατοώρες θα καλύπτονται με υποχρεωτικές απλήρωτες υπερωρίες στο μέλλον.

Πέρα από τις δικαιολογημένες ανησυχίες των εργαζόμενων, το μπέρδεμα παραμένει και για τους εργοδότες που λογίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι. Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» η Αννα Μουστάκα, συνιδιοκτήτρια καταστήματος λιανικής στον Κορυδαλλό, εργαζόμενοι, που βρίσκονται μάλιστα σε αναστολή, μπορούσαν μέσω του ΑΜΚΑ τους να λάβουν το δωρεάν self-test, όχι όμως και η ίδια που εργάζεται αυτό το διάστημα στο κατάστημα. «Βλέπουμε μια προχειρότητα στο μέτρο ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι στο κόκκινο. Δηλαδή τι σκέφτονταν όταν έφτιαχναν την πλατφόρμα, ειδικά εφόσον πολλές επιχειρήσεις έχουν και εργαζόμενους σε αναστολή;» καταλήγει.

Για μπέρδεμα μίλησε χθες και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς: «Υπάρχει μπέρδεμα. Η ΚΥΑ καλεί τους εργοδότες να κάνουν τα τεστ με δικά τους μέσα, τους ξεχωρίζει. Υπάρχουν περιπτώσεις όπως αυτοαπασχολούμενοι και συμβοηθούντα μέλη οικογενειών που δεν συμπεριλαμβάνονται στον νόμο κι έτσι μένουν χιλιάδες επαγγελματίες ακάλυπτοι» είπε στον ρ/σ Real FM. Η Συνομοσπονδία έχει ήδη θέσει το ζήτημα στο υπουργείο Εργασίας.

Οι φαρμακοποιοί

«Τώρα που εντάχθηκαν οι εργαζόμενοι ανέβηκε κατακόρυφα η ζήτηση για τα τεστ. Κάποιοι δυσκολεύονται να δηλώσουν το αποτέλεσμα και να πάρουν τη βεβαίωση και στρέφονται σε λογιστές ή φαρμακοποιούς για να το κάνουν» μας λέει ο Μ.Μ., φαρμακοποιός από το κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, εκφράζει τον φόβο ότι εάν δεν κινηθεί σωστά η εφοδιαστική αλυσίδα θα υπάρξει στο σύντομο μέλλον έλλειψη των τεστ, κάτι που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την όλη προσπάθεια περιορισμού των κρουσμάτων, την ώρα που κατηγορίες πολιτών, όπως οι φοιτητές και οι συνταξιούχοι, δεν έχουν ουσιαστικά ακόμα πρόσβαση στα τεστ.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Δαγρέ, μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, εκτός από μια αναμενόμενη αύξηση σε όσους προσήλθαν στα φαρμακεία για να πάρουν τα τεστ, τα πράγματα κύλησαν ομαλά. Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για το εάν είναι πιθανό να υπάρξει θέμα επάρκειας των τεστ στο μέλλον, ο κ. Δαγρές τόνισε ότι προς το παρόν δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο, ούτε όμως να το αποκλείσουμε, ειδικά εάν αυξηθεί κι άλλο η ζήτηση.

ΥΓΕΙΑ
Σταματά η δωρεάν διάθεση self test στα φαρμακεία στις 19 Ιουνίου
«Βόμβα» από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο οποίος βάζει στοπ στη δωρεάν διάθεση self test. Δεν υπάρχει κυβερνητική ενημέρωση προς το παρόν.
Σταματά η δωρεάν διάθεση self test στα φαρμακεία στις 19 Ιουνίου
ΥΓΕΙΑ
Rapid και όχι self test οι 25άρες συσκευασίες, καταγγέλλει φαρμακοποιός
«Περιμέναμε αυτόνομες συσκευασίες του ενός. Μας έφεραν rapid test αντιγόνου με την μπατονέτα. Συγκεκριμένα η φαρμακαποθήκη μάς προμήθευσε με το Sars-cov-2 Rapid Antigen rapid test».
Rapid και όχι self test οι 25άρες συσκευασίες, καταγγέλλει φαρμακοποιός
ΥΓΕΙΑ
Μέτρα ΕΟΠΥΥ για φάρμακα και συνταγές
Μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού, κλείνονται ραντεβού για την παραλαβή σκευασμάτων υψηλού κόστους από τρίτα πρόσωπα, ενώ οι ευπαθείς ομάδες θα προμηθεύονται επαναλαμβανόμενες συνταγές μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Μέτρα ΕΟΠΥΥ για φάρμακα και συνταγές
ΥΓΕΙΑ
Και στις ηλικίες 12 - 17 δωρεάν self test για τον Ιούλιο
Μέχρι το Σάββατο 17 Ιουλίου παρατείνεται η διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ του νέου κορονοϊού στους δικαιούχους και επεκτείνεται η χορήγησή τους στους εφήβους.
Και στις ηλικίες 12 - 17 δωρεάν self test για τον Ιούλιο
ΥΓΕΙΑ
Σκέρτσα με τα αμφιλεγόμενα self tests
Στη μεγάλη, κατά τη γνώμη του, συμβολή των self tests στη διαχείριση της πανδημίας αναφέρθηκε χθες, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος παρουσιάζοντας τον απολογισμό του κυβερνητικού...
Σκέρτσα με τα αμφιλεγόμενα self tests
ΥΓΕΙΑ
Δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία με μία προϋπόθεση
Συνέχιση της δωρεάν διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία για τους επόμενους δύο μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).
Δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία με μία προϋπόθεση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας